Szex

Egy nagyszerű hír: a szex okosabbá tesz!

A rendszeres szexuális élet jótékony hatással van az agyra – derült ki egy angol, patkányokon végzett kutatásból. Pontosabban... a szexmegvonás az agyunkra mehet!

A szexuálisan aktív rágcsálók agysejt-növekedése aktívabb volt, mint a szomorú cölibátusra kényszerítetteké, sőt sokkal kevésbé tűntek idegesnek – derült ki princetoni kutatók vizsgálataiból.
Korábban azt már bizonyították, hogy a stressz blokkolja az agysejtek szaporodását felnőtt emberekben. A kutatók most arra kerestek választ, hogy a stresszes, de pozitív események vajon ellenkező hatást váltanak-e ki a patkányokban.

A kísérletben a szerencsés hím példányoknak naponta biztosították a hozzáférést szexuálisan fogékony nőstényekhez, míg a lúzer csapat két hét alatt csak egy alkalommal jutott aktushoz. Közben mérték a glükokortikoid hormon szintjét a vérben, melyről feltételezik, hogy felelős a stresszel szembeni ellenálló-képességért.

Egy nagyszerű hír: a szex okosabbá tesz!

Amikor összehasonlították a szűz patkányokat a szexuálisan valamilyen szinten aktív két csoporttal, azt találták, hogy utóbbiaknál megfigyelhető a neuronok növekedése a hippokampuszban, az agynak abban a részében, mely a memóriáért felel, és amely különösen érzékeny a kellemetlen benyomásokra. Azoknál a patkányoknál, melyeknek jó sok szexben volt részük, agysejt-szaporodás, valamint az agysejtek közötti kapcsolódások számának növekedése is megfigyelhető volt.

Ugyanakkor azoknál a patkányoknál, melyek csak egyet kaptak a két hét alatt, a stresszhormonok növekedése is érzékelhető volt, míg a másik csoportban nem volt ilyen változás. A szexuálisan aktív két csoport tagjai kevésbé voltak idegesek, mint a szűz társak – ezt úgy vizsgálták, hogy milyen gyorsan képesek az állatok megtalálni a táplálékot számukra ismeretlen körülmények között.
A kutatás legfontosabb tanulsága, hogy bár a stressz káros hatással van az agyra, ez a káros hatás felülíródik, ha a stresszes szituáció az alany számára egyszersmind kellemes is…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top