Szex

Csald vissza a szenvedélyt a kapcsolatodba!

Veszélyes érzés, de szükségünk van rá ahhoz, hogy valami igazán rendkívüli részeseivé váljunk. Még a régi, rutinszerűen működő párkapcsolatunkban is elérhetjük azt az állapotot, hogy újra vadul vágyakozzunk az után, ami már régóta a miénk.

Az ésszerűek kitartanak, a szenvedélyesek élnek – tartja a mondás. Hogy képesek vagyunk-e úgy istenigazából lelkesedni – legyen egy nő, egy férfi, egy hobbi vagy egy példakép a dologban –, az attól is függ, milyen lelki kockázati rendszerrel éljük az életünket. Akadnak, akik nem képesek egyetlen dologra összpontosítani, vagy például egyetlen célszemélyre „pazarolni” minden lelkesedésüket. Talán furcsán hangzik, de ez a változatosság a léleknek mégiscsak langyos víz, hiszen az igazán szenvedélyesek elég elszántak ahhoz, hogy mindent egy lapra tegyenek fel. Hiszen a szenvedélyesség egyik jellemzője, hogy nagyon intenzíven tartunk ki egy döntés, egy elhatározás mellett, sőt annyira akarjuk, hogy az már szinte fáj. A lángoló szerelem időszaka könnyen előcsalja szenvedélyes énünket, ám ez a lelkesedés idővel alábbhagy. Ezzel szemben a munkánk vagy egy sport iránt érzett szenvedélyünk éppen az idő múlásával hozza meg igazi gyümölcsét.

 
Szerelmes = szenvedélyes?

Ellentétben a legtöbb szenvedéllyel, a szerelemben ösztönszerűen éljük meg a szenvedélyt, hiszen mindezt a szeretet utáni vágyakozásunk táplálja. A romantikus szenvedély iránti vágyunk a szomjúsághoz hasonlítható. A szerelemmel együtt jár, hogy szinte szeretnénk egybeolvadni a másikkal, minden percünket vele töltenénk, hiánya szinte mardossa a szívünket. Mindezért a dopamin tehető felelőssé, ez idézi elő az állandósuló sóvárgást.

Csald vissza a szenvedélyt a kapcsolatodba!

Ugyanakkor feltehetnénk a kérdést: miért nem lesz mindenki könnyedén szerelmes? Hiszen ha örökké él bennünk a vágy, hogy a szeretet iránti szükségletünk kielégülésre találjon, akkor miért van az, hogy egyesek könnyen, míg mások csak ritkán és nehezen esnek szerelembe? Mindez a gyerekkorunkban tapasztalt ősbizalmon múlik. Ha volt részünk benne, felnőttként könnyebben rábízzuk a kedvesünkre a szívünket, ha viszont kevésbé tapasztalhattuk meg, akkor a lelki sérülésektől való félelmünkben csak nehezen adjuk át magunkat a szerelemnek.

 Tévhitek, amelyeket ideje eloszlatni


Ha egyszer kialszik a tűz, hiába minden…

Ott, ahol mély a kötődés és kölcsönös a szeretet, még feléleszthető a tűz. Például azzal, ha egy kis levegőt hagyunk egymásnak. Azokban a kapcsolatokban, ahol a felek szinte kizárólag csak a kapcsolatban élik meg önmagukat, hamarosan olyannak tűnhet az egész, mint egy kényelmes ruhadarab, amelyet csak le kell akasztani a fogasról. Így ha a szenvedély veszélyben forog, érdemes új emberi kapcsolatokat építeni, új elfoglaltságok után nézni, és kiverni a fejünkből azt a tévhitet, hogy a kötődés csak akkor lehet erős, ha mindig egymás társaságát élvezzük.

Csald vissza a szenvedélyt a kapcsolatodba!

Egy többéves kapcsolatban már biztosan tudjuk, mi a jó a társunknak.

Semmi sem öli meg úgy a szenvedélyt, mint a hétköznapi rutin! A szex az évek során könnyen afféle házirenddé alakulhat, amelynek pontjaitól a felek nem igazán mernek/akarnak eltérni – mintha csak egy titkos szerződésben fektették volna le a vonatkozó pontokat. Vagyis az egymást jól ismerő felek hajlamosak úgy tekinteni a saját szexualitásukra, mint a másik által elvárt pozitív reakcióra, mint ahogy azt is tudni vélik, mi az, amire a másik egyáltalán nem vágyik. Ez a megközelítés azonban hibás, ezt bizonyítja egy német kutatás is, amelynek keretében párokat kértek arra, jegyezzék fel három leghőbb szexuális kívánságukat, majd párjuk vélhető vágyait is. Ezután ki kellett cserélniük a lapokat, és döbbenten konstatálták, mennyire keveset tudnak kedvesük titkos fantáziáiról.

A beszélgetés nem old meg semmit!

Tévedés! Szexuális gerjedelmünk az agyból indul ki (ahogy szokták mondani, a nőknek az agy az egyik erogén zónájuk), mint ahogy innen indul ki az is, hogy valakit vonzónak találunk-e, vagy sem. Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel tartósabbak azok a kapcsolatok, amelyek hosszas puhatolódzással, mély beszélgetésekkel – és nem rögtön szexszel – indulnak. Hagyjunk időt a vágy fellobbanására, mert a test minél később kap szerepet ebben a játékban, annál magasabbra szökhet a szenvedély.

Csald vissza a szenvedélyt a kapcsolatodba!

 

Hogyan csaljuk elő önmagunkból?

A megfelelően adagolt szenvedély megmutathatja nekünk, milyen értékes tartalékokkal rendelkezünk. Ha a munkahelyünkön is megszállottként tevékenykedünk, szabadidőnkben pedig harcos amazonként küzdünk egy számunkra nemes ügyért, sőt még az ágyban is beleadunk apait-anyait, akkor több oldalunkban is sikerül „megélnünk”, és ettől elégedettnek és értékesnek érezzük magunkat. Hiszen az efféle belső hajtóerő erősíti az egót, és arra ösztökél, hogy jobbak és jobbak legyünk. Ez a fajta önbizalomtöltet az életünk minden területére kihat. Gondoljunk csak bele, hogy egy új szerelem lángoló kezdetén mennyire eltörpülnek a problémáink, és milyen nagy lendülettel vetjük bele magunkat – akár minimális alvás mellett is – az egyébként unalmas és gyűlölt teendőkbe. Ezért is az a hatalmas hormontöltet a felelős, amely ilyenkor elönti a szervezetünket. Ilyenkor azonban örömmel adjuk át magunkat a szenvedélynek, és racionális oldalunkat háttérbe szorítva nem gondolkodunk azon, mit hoz a holnap.

 Tippek a szenvedély irányítására

• Szakíts egy kis időt magadra! Ne csüngj folyton a párodon! Egy kis egyedüllét segíteni fog, hogy befelé figyelj, lélegzethez juss, és hagyd, hogy kiforrjon benned, mi az, amire szükséged van a régi érzések előcsalogatásához!

• Amíg nem tudod, mi az, ami igazán bepörget, kicsi az esély rá, hogy a partnered hirtelen ráérez majd. Ne habozz kimondani, mire vágysz! Az utóbbi kiderítésében sokat segíthet a múlt. Idézd fel életed legforróbb éjszakáit! Mi volt az, amitől ezek beleégtek az emlékezetedbe? Teremts hasonló körülményeket, és a párodat lágyan és érzékien vezetve próbáld újra átélni azokat a dolgokat, amelyek egykor annyira lázba hoztak.

• A csókolózás és az orgazmus pillanataiban nézzetek mélyen egymás szemébe! Ez szexuálpszichológusok szerint ahhoz fogható, mintha belelátnátok egymás lelkébe.

• Ha a szenvedélyed iránti vágyad pillanatnyilag nem talál kielégülésre, és úgy érzed, nem tudsz zöld ágra vergődni az intenzív érzelmekkel, vezesd le a feszültséget! Menj futni, bokszaerobikra vagy jógára, ezek segítenek belső békéd megteremtésében.

• Ha félsz, hogy szenvedélyességed butaságokra sarkall, kérj meg egy hozzád közel álló barátot, hogy időben figyelmeztessen, ha túlkapásokon törnéd a fejed, és ezzel például éppen ellentétes hatást váltanál ki a másikból.


Tippünk: ha szeretnéd megtalálni az Igazit, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top