Szex

Dating burnout – szinglik, akiknek elegük van a randizásból

A randizás gondolata egy tüszős mandulagyulladás kínjait idézi benned? Eleged van a megfelelni vágyásból és a folyamatos készültségből? Alighanem utolért a dating burnout!

Dia sírt. Az utóbbi hónapokban egyetlen randevúja sem hasonlított ahhoz az élményhez, amelyet megálmodott magának. Pedig szó sem volt várva várt hercegekről és átugorhatatlan mércékről, egyszerűen lassan összemosódtak az arcok és a nevek, és csöndes unalomba fulladt az egész. Eleinte lelkes volt, és bizakodva készült a találkákra, ám ezek a randik olyanok voltak, mint a védőoltások, előttük izgult egy kicsit, de pár órával később már semmit sem érzett. Vele van a baj? Vagy egyszerűen nincs szerencséje? – tette fel magának a kérdést, miközben nézte, ahogy a szemben ülő, 16-os számú fiú a makarónit lapátolja magába, anélkül, hogy egyszer is felnézne a tányérjából. Lassan kezdte úgy érezni, hogy a szerelem olyan dolog, amely csak másoknak sikerülhet, a randizás pedig rémes és felesleges erőfeszítés. Így hát törölte magát minden társkereső oldalról, és esténként inkább asztalra pakolt lábakkal sorozatokat nézett.

Dating burnout

 

A rejtélyek vonzásában

Oszkár igazi hódító típus. Kisportolt, jóképű, jól szituált és jó humorú. A randizást sokáig mesterfokon és ipari mennyiségben űzte, bár úgy tűnt, igazából esze ágában sincs elkötelezni magát. Ő az ismerkedés izgalmas kezdeteit szerette, amíg a lány rejtély volt számára, így hát a negyedik randi rendre elmaradt. Aki a karjaiba omlott volna, már nem volt kihívás. A telefonszámot törölte, és jöhetett a következő „vonzó idegen”. Aztán egy nap Oszkár tudatta velem, hogy már nem randizik. „Kiégtem!” – szólt az indoklás.

A két eset nem kötődik a nemekhez. Diával is megeshetett volna, ami Oszkárral, és Oszkárral is, ami Diával. Hiszen egy férfi is lehet érzékeny, és egy nő is kalandvágyó, a végeredmény – esetükben – mégis ugyanaz.

Kimerítő találkozások

Dating burnout

A burnout szindróma korunk fogalma, és eddig leginkább a karrier vonatkozásában hallhattunk róla. Ám az aktív párkeresők is átélhetnek kiégésszerű tüneteket. A valaha izgalmasnak ígérkező randizás rémálommá változik, kínok kínja útnak indulni, egyre jobban elhatalmasodik a kedvetlenség és az enerváltság, szép lassan pedig elkerülhetetlenné válik a testi-lelki kimerülés.

Ahogy a munka frontján, úgy a párkeresők sorában is azok a legveszélyeztetettebbek, akik hatalmas energiákat fektetnek a randizásba, és nagyon erős bennük a megfelelési vágy. Már a híres pszichoanalitikus, Jung is észrevette, hogy a mély érzésű, melegszívű emberek hajlamosabbak arra, hogy egy bizonyos tevékenységben kimerítsék energiakészleteiket, ez pedig idővel odáig vezethet, hogy elidegenedek a környezetüktől. A dating burnout esetében ez annyit jelent, hogy még az ismerkedés lehetőségét is kerülni fogják.

Vészjelek lehetnek a lehangoltság, a csökkenő motiváció, az elégedetlenség, a növekvő önbizalomhiány, az elhatalmasodó stressz és a már említett elszigetelődni vágyás.

A tűsarkútól a kiégésig

Nem kell a randikiégéstől tartanod, ha nem űzöd bele magad, hanem saját igényeidet szem előtt tartva, semmit sem siettetve és lazán vágsz bele. A kiégés egyébként sem egyik pillanatról a másikra történik. Kezdetben ott a bizonyítani akarás, ott vannak az erőfeszítések. Idetartozik, hogy órákig készülődsz a jeles eseményre, lehetetlenül kényelmetlen – de a combokat varázslatosan megnyújtó – cipőt veszel fel, gondosan kisminkeled magad, és igyekszel elbűvölően érdeklődőnek és érdekesnek mutatkozni egész este. Eközben jótékonyan szemet hunysz afelett, hogy a lovagod közel sem az ideálod, koszosak a körmei, túl borostás, hangosan csámcsog (stb.), és egész este le sem vette a szemét a dekoltázsodról. Egyetlen érzésre vágysz, mégpedig elismerésre, és ennek érdekében hajlandó vagy lejjebb adni az igényeidből. Úgy gondolod, mindenféle szőrszálhasogatás csak hátráltatna célod megvalósításában, a cél pedig nem más, mint bepasizni. De hiába hajt az igyekezet, romló ítélőképességed miatt nem veszed észre, hogy rossz nyomon vagy, a pasi (a sokadik) viszont igen, a helyzetet pedig úgy oldja meg, hogy nem jelentkezik többé. Ekkor pedig lehull a görcsös igyekezet, és hirtelen az egész világ barátságtalan közegnek tűnik számodra. Visszahúzódsz, kitörlöd a komplett levelezésed és a nagy jelentőségűnek hitt SMS-eket, de közben rájössz, hogy igazából a saját társaságod az, amiben nem érzed jól magad.


Értékeld önmagad!

Önmagunk értékelése azokhoz a szerepekhez köthető, melyeket nap mint nap betöltünk, önértékelésünk pedig attól függ, milyen jól töltjük be ezeket. Ha folyamatosan úgy érezzük, hogy a randevúk nem hoznak sikerélményt, és egyszerűen nem tudunk megfelelni a saját magunktól elvárt a szerepnek – vagyis ez esetben a lenyűgöző csábító szerepének –, elégedetlenségünk szép lassan az életünk többi területére is átszivárog, és egyre nehezebb lesz eleget tennünk munkahelyi vagy otthoni feladatainknak is. Így történhet, hogy nemcsak a randizástól csömörlünk meg, hanem legszívesebben egész nap otthon gubbasztanánk egy pizsamában, kerülve az emberi érintkezés minden formáját.

Így törj ki belőle…

1. Vess véget a remetelétnek, és nyiss a barátaid, munkatársaid felé. Ők úgy szeretnek, ahogy vagy, és segítenek, hogy szebb színben lásd a világot!

2. Ne tartsd vissza a véleményed, legyen szó munkáról vagy emberi kapcsolatokról, mindig állj ki magadért!

3.
Hagyj fel az önostorozással! Minden negatív állítást cserélj pozitívra. Például: „Rémesen nézek ki.” Helyette: „Ma igazán jól festek.”

4.
Ne terheld túl magad, hiszen ha végképp kiapasztod energiaraktáraidat, azt a teljesítményed is megsínyli. Áldozz mindennap időt a kedvelt tevékenységeidre és a pihenésre! Ne sajnáld magadtól az időt!

5.
Tanulj meg önmagadon nevetni! Ha képes vagy némi öniróniával kezelni a korábban kiborító helyzeteket, és tudatosan keresed a vidám perceket, a stressz is távol tartja majd magát tőled.

Dating burnout

 

Mikor vagy veszélyeztetett?

• Ha az utóbbi időben szinte halmoztad a randikat, mert képtelen voltál nemet mondani.

• Ha úgy érzed, mindig és mindenkinek meg kell felelned.

• Ha irreális álmokat kergetsz, és nem hagysz időt magadnak a pihenésre.

• Ha nem hiszel önmagadban.

• Ha igazából még nem állsz készen egy új kapcsolatra.

• Ha mindig te vagy az, aki az érzelmi támogatást nyújtja, és ez egyoldalú marad.

• Ha egy új kapcsolattól várod a teljességet.

• Ha az új kapcsolat lehetőségére teljesítményként tekintesz.

Tippünk: ha még nem adtad fel, ha továbbra is szeretnéd megtalálni az Igazit, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top