Szex

5 különleges szerelmes regény

Szerelmes regényből bőséges a kínálat, azonban különleges, mélyen felkavaró, szívet-lelket gyömöszölő és közben boldogító regényből kevesebb.

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

A romantikus regény műfajától idegen már maga a szó is, hogy időutazó. Audrey Niffenegger mégsem tudományos-fantasztikus könyvet írt, hanem könnyfakasztó, letehetetlen szerelmes regényt. Az időutazás nem más, mint az emberélet stigmája, amely egyszerre kapcsolja össze és lehetetleníti el a szerelmeseket, mindezt úgy, hogy az írónő egyetlen logikai bukfencet sem vét a kényes témában.

Amikor Clare és Henry először találkoztak, a lány hatéves volt, a férfi pedig harminc. Henry ugyanis képes az időutazásra. Genetikai órája olykor visszaáll, és ide-oda dobálja az időben. Sohasem tudja, mikor történik meg vele legközelebb, és azt sem tudja, hogy hol találja magát anyaszült meztelenül. Mivel az idő folytonossága megszűnik, Clare számára Henry iránti szerelme öröktől való, de a normális élet kihívásai fájdalmasak. A könyv érdekessége, bár először éppen ezért nehéz elkapni a fonalat, hogy Clare és Henry felváltva meséli el történetüket. Az utolsó lapokat szinte lehetetlen olvasni, mert garantálható, hogy a nagy érzelmi viharban ömlenek majd a könnyek.

Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó

Boris Vian: Tajtékos napok

Boris Vian regénye, a Tajtékos napok sokak szerint a világirodalom egyik legszebb szerelmes regénye, másoknak viszont egy lehetetlen szürrealista „tákolmány”. Az utóbbiak egészen kevesen vannak. Vian a valóságot, amely egy szerelmes történet, átszövi groteszk és valóságtól elrugaszkodott, abszurd képekkel.

A fiatal Colin beleszeret Chloéba. Megesik az ilyen. Ám Colin elhatározza, hogy tiszta és mélységes szerelemmel szeretné szeretni a lányt. Ez már nem is olyan egyszerű. Colin nem önmagát szereti Chloéban, hanem a lányt szereti „szőröstül-bőröstül”, és mintha ez nem lenne elég nagy feladat egy fiatal szív számára, a sors újabb terhet ró rá. A történet ugyanis nem úgy folytatódik, hogy összeházasodtak, és boldogan éltek, amíg meg nem haltak… Igaz, Colin és Chloé valóban összeházasodik, de a gyönyörű jövő hamar szürke maszattá alakul. Chloé megbetegszik, Colinnak pedig nem marad más választása, mint dacolni a végzettel. Igen, a regény a szerelemről szól, no meg az élet értelméről, a mulandóságról és az örök pillanatokról, fájdalomról, örömről. A regény nyelvezete, nyelvi leleménye, humora pedig megunhatatlan.

Kiadó: Merhavia Kiadó

Tipp: a Tajtékos napok Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter előadásában megjelent hangoskönyv formában is (Parlando Hangoskönyvkiadó).

Nicholas Sparks: Éjjel a parton

Gyakori kérdés, mennyit vagyunk hajlandóak fizetni a tökéletes boldogságért. Fiatalon azt gondoljuk, hogy jár nekünk, fizetni nem kell érte, az évek múlásával, amikor fogy az idő, és a valóság ridegebbnek tűnik, mint az álmok, hálásak vagyunk egyetlen tökéletes pillanatért, élményért is. A nagy elszámolásoknál azonban mindig az derül ki, hogy ha a sors az egyik kezével elvesz, a másikkal ad valamit.

Adrienne is jól tudja, jó és rossz kéz a kézben jár. Fájdalmas-boldog szerelmi történetét talán sohasem osztja meg lányával, ha annak váratlanul nem hal meg a férje. Adrienne története úgy kezdődik, hogy a férje lelépett egy fiatalabb nővel, ezért ő Rodanthe-ba menekült, és megismerkedett egy másik férfival, akivel egymásba szerettek. Az Éjjel a parton erőssége, hogy a szerelmet nemcsak a fiatalok kiváltságaként kezeli, hanem minden korosztály jutalmaként.

Kiadó: General Press Kiadó

Tipp: rendeld meg a könyvet kedvezményes áron a Polc.hu-n! »

Cecelia Ahern: Ui.: Szeretlek

Amíg a halál el nem választ, szól a házassági eskü, de persze ebbe senki sem gondol bele, mert távolinak hisszük, és gondolni sem szeretnénk rá. Nem sok jóval kecsegtet így kezdeni egy romantikus regényt, de Cecelia Ahern ügyesen szövi a történetet. Holly férje halála után összeroskadva vegetál, se élni, se enni, se megmozdulni nincs kedve.

Egy nap azonban levelet kap Gerrytől, a férjétől, és hirtelen minden megváltozik. A levelek feladatokat tartalmaznak Holly számára, a feladatoknak egyetlen célja pedig, hogy Holly éljen. Ne csak túléljen, hanem igazából és boldogan éljen. Holly lassan visszatalál a hétköznapokba, és férje segítségével mindaz megtörténik vele, amire vágyott. Új munkát talál magának, amelyet élvez, visszatalál barátaihoz és családjához, illetve mindeközben észrevétlenül megnyílik egy új szerelemre is. Az Ui.: Szeretlek arról a végtelen szerelemről szól, amelynek semmi sem szab határt, és önmagánál előbbre helyezi a szeretett személyt.

Kiadó: Tericum Könyvkiadó

Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

Terjedelmes olvasmány, amelynek olvasása során két vágy feszíti az olvasót. Minél előbb el szeretne jutni a végére, mert érdekli a végkifejlet, közben pedig titkon abban reménykedik, hogy soha nem ér véget a könyv. A vaskos kötet igen szellősen tördelt, gyorsan fogynak az oldalak. Az oldalak, amelyeken egy ügyefogyott, dadogós fiatal arisztokrata, egy anorexiás festőnő, egy zseniális, de morcos szakács és az életből kifelé tartó, emlékeibe visszavonuló nagyanya élete kuszálódik össze.

Mind a négyen magányos, boldogságkereső, de boldogságra képtelen emberek. A főként párbeszédekre épülő regény könnyedén és elegánsan ad tanúbizonyságot a szerelem és a barátság mindent elsöprő erejéről. Innen a könyv címe is… Az Együtt lehetnénkben minden adott, hogy egy giccses, elcsépelt történet kerekedjen ki, azonban Anna Gavalda nagyon ügyesen tartja a mértéket, a ritmust, és francia nőhöz illően ért a sejtelmes sejtetéshez.

Kiadó: Magvető Kiadó

Tipp: rendelj könyveket, DVD-ket kedvezményes áron a Polc.hu-n! »

További cikkeink: Fórumajánló:
4 szuper kastélyszálló, hogy felejthetetlen legyen a Valentin-hétvége »
5 igéző Valentin-napi dekoráció – Igazából szerelem »

Valentin-nap: giccsparádé vagy meghitt alkalom? »
15 igaz gondolat a szerelemről »
Ajándékötlet Valentin-napra »
Romantikus Valentin-nap »
Valentin-napra mit??? »
Könyvmolyok »

Küldj képeslapot és nyerj! »

Valentinnap.lap.hu »
Könyv.lap.hu »
Romantika.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top