Szex

Szeretőt tartani divat?

Nők százai hemperegtek az ágyában – gazdagok, szolgák, prostituáltak, gyereklányok, apácák. Bolondultak érte. Egytől egyig. Értett a nyelvükön, szexuális teljesítménye pedig határtalan volt. Legalábbis így hangzik a legenda. Na de mi az igazság? Milyen volt valójában a történelem leghíresebb szeretője? És vajon még ma is megállná a helyét?

Szeretőt tartani divat?

Giacomo Casanova a 18. században élt, egy számunkra elképzelhetetlen korban, ahol egészen másfajta erkölcsi törvények és szexuális szokások uralkodtak. Európa nagyvárosaiban nyüzsögtek a kurtizánok, a férfiak csapodársága pedig teljesen elfogadott volt. Nem így a nőké, akik ennek ellenére egyre nyitottabban álltak a szexuális viszonyokhoz. Na már aki tehette. Gazdag körökben divatnak számított szeretőt tartani, a szegény hölgyeknek azonban kétszer is meg kellett gondolniuk, mit hova engednek tenni, ugyanis egyetlen értékük a szüzességük volt, amelyet ha elkótyavetyéltek, elfelejthették a házasságot is. Még kínosabb volt, ha még ráadásként teherbe is estek, mert a házasságon kívül született gyerek végtelen szégyennek számított. Casanovának is legalább öt törvénytelen gyermeke volt különböző nőktől.

Kezdetleges fogamzásgátlás

A védekezéssel bizony hadilábon álltak abban a korban, bár már próbálkoztak vele. A gazdag hölgyek fertőtlenítőszerrel irrigáltak az aktust követően, esetleg szivacsot helyeztek a hüvelyükbe. Az óvszert is ismerték, de nem volt elterjedt, ami nem csoda. Vászonból, később állatbélből készítették, állítólag nem lehetett benne érezni semmit. (És még a mai férfiember képes panaszkodni!) A megszakított közösülést gyakran alkalmazták, ez azonban nem nyújtott védelmet a nemi betegségekkel szemben, melyeket Casanova is számtalanszor összeszedett. Bár sokat szenvedett a szifilisz és társai miatt, ezeket mintegy a szerelmi csatákban szerzett harci sebesülésként fogta fel.

Botrányos szokások

A korban amúgy szexuálisan sokkal szabadabban gondolkodtak. Az édes hármas fénykorát élte – amit Casanova sosem vetett meg. Elfogadottabb volt a homo- és a biszexualitás is, csábítónknak is volt egy-két férfi szeretője. Ez azonban semmi ahhoz képest, hogy sokszor 11-12 éves lányokat vitt az ágyába. Bármily botrányosan hangzik, ez akkor „normálisnak” számított. A lányokat ennyi idősen ugyanis már érettnek titulálták, sőt a szegény családok gyakran eladták kislányuk szüzességét a gazdag férfiaknak… De mielőtt teljesen kiábrándulnál Casanovából meg a züllött korából, evezzünk át a bájos Velence vizeire, hősünk ugyanis itt látta meg a napvilágot. A város Európa „szexturizmusának” központja volt, ahol a nők karneváli maszkok mögé rejtőzve bőkezűen osztogatták kegyeiket.

Casanova, a hírhedt csábítóEgy szoknyavadász karrierje

A hírhedt csábító 1725-ben született egy színészcsaládban, később azonban Európa-szerte gazdag arisztokratának adta ki magát. Kalandoréletet élt, a szó legigazibb értelmében. Néha dúsgazdag volt, és tejben-vajban fürdött, máskor meg nyomorgott, börtönben ült, vagy éppen menekült, attól függően, mikor hogy fordult a szerencsecsillaga. Bár eredetileg papnak készült, volt író, csodadoktor, alkimista, pszichológus, hazárdjátékos, matematikus, fordító, színházi hegedűs, diplomata, könyvtáros és az inkvizíció titkos ügynöke. Jól értett a megtévesztéshez, akár nő, akár férfi volt az áldozat. Végtelenül művelt és kifinomult volt, kitűnően tudott társalogni, hét nyelven beszélt, de perfekt volt egy nyolcadikban is. Értette ugyanis a nők nyelvét. Valahogy mindig tudta, mit kell mondani, szolgát, úrinőt egyaránt levett a lábáról.

Hogy mi volt a titka?

Vonzónak mondták, de ennél minden bizonnyal fontosabb intellektualitása, mellyel rabul ejtette hölgyek százait. Beszéltette a nőket, és érdeklődéssel hallgatta mondanivalójukat. Igen, mindegyiknek. A gazdag idős hölgyeknek, a fiatal bakfislányoknak, a züllött prostituáltaknak és az apácáknak egyaránt. Megvolt a képessége, hogy a bizalmukba férkőzzön. Meggyőzően érvelt, hazudott, és azt is tudta, mikor kell hallgatni. Valójában nem csak a szex érdekelte, sokkal inkább a hódítás, a játék izgalma. Élvezte, hogy megfejtheti a nőket, akik magukat megtagadva omlottak a karjaiba. Mondják, hogy nem mindennapi potenciával bírt. Ő maga emlékirataiban utal arra, hogy méretes szerszámmal rendelkezik, és hogy kitartó a szexben, azonban azt is említi, hogy néha bizonytalan, és retteg a kudarctól. Sikerének valódi titka azonban a szexhez való hozzáállása. Különleges szexuális praktikákra tanította kedveseit (volt, akit például az orális szex rejtelmeibe avatott be). Valamint, a korban egyedülálló módon, elsősorban partnerének szeretett volna élvezetet nyújtani. Valljuk be, ez még ma is értékelendő hozzáállásnak számít. Casanova tehát nem csupán elvett a nőktől: jelentősen hozzájárult a női nem szexuális szabadságához és egyenjogúságához.

 

Casanova élete történetét és buja szexuális kalandjait emlékirataiban örökítette meg, így vált híressé. Memoárját számtalanszor kiadták legalább húsz nyelven, köztük magyarul is (Giacomo Casanova emlékiratai, Atlantisz Könyvkiadó, 2000). Történetét pedig negyvennél több regény és huszonnégy film vette át. Olyan híres színészek személyesítették meg a csábítót, mint Donald Sutherland, Richard Chamberlain, Tony Curtis, Vincent Price vagy Heath Ledger.

Henriette

Amikor azonban megunta éppen aktuális kedvesét, kérlelhetetlenül továbbállt, hátrahagyva csalódott szeretők százait. Bár gyakran ígérgetett házasságot, azt a „szerelem sírjának” gondolta, és sosem állt szándékában arra vetemedni, hogy megnősüljön. Alapvetően így állt a nőkhöz. Egy kivétel azonban akadt. Élete legnagyobb szerelme, egy rejtélyes francia nő, Henriette. A fiatalasszony férje elől menekült Olaszországba, itt három csodálatos hónapot töltött Casanovával, majd visszatért hazájába, reménytelenül magára hagyva a csábítót. Sosem ítélte el a férfit, és sosem várt tőle hűséget. Távozásakor gyémántgyűrűjével a szoba tükrére karcolta: „Henriette-et is el fogod felejteni.” Nem volt igaza.

Nos, ilyen volt a történelem leghíresebb szeretője, ki-ki döntse el maga, szívesen megismerkedett volna-e vele, avagy inkább messziről elkerülte volna a csábítót. Rejt némi iróniát, hogy az egyetlen nő, aki sosem szerette igazán, a saját édesanyja volt. 1798-ban pedig számos kapcsolata ellenére is öregen, betegen és egyes-egyedül halt meg a csehországi Dux kastélyában, ahol régi tündöklésével szemben csupán egy könyvtáros volt, aki senkinek sem hiányzott aztán.

Casanova(2005) - Heath Ledger
Casanova (2005) – Heath Ledger

 

Na és hogy Casanova ma is megállná-e a helyét? Kétségkívül igen. Sőt, számos méltó utódja rohangál az utcán, akikbe az ember lánya – minden anyai jó tanács ellenére – könnyen belebotlik. Biztosan te is találkoztál már egy-két modern Casanovával. Tudod, ők azok az ellenállhatatlanul vonzó szélhámosok, akikért epekedünk, aztán meg a pokolba kívánjuk őket. De ez nem is baj. Talán minden nőnek kijár, ha másért nem, tapasztalatszerzés gyanánt, hogy életében legalább egyszer felelőtlenül rajonghasson egy Casanováért.

Könyvajánló: Judith Summers: Casanova szerelmei – A nagy nőcsábász és a hölgyek, akiket szeretett, Partvonal Könyvkiadó, 2007
Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

Fórumtipp: Casanova férfi »

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Szeretkezés.lap.hu »

Párkapcsolat.lap.hu »
Csábítás.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top