Szex

Fejedelmi szerelmi leckék – Nők, akik a háttérből irányították a történelmet (és a férfiakat)

Jelentős hatalomra, befolyásra tettek szert a nemek közti egyenlőtlenség dacára is. De vajon mi volt a titkuk? Milyen praktikákat alkalmaztak céljaik elérése érdekében?

Úgy tartják, minden sikeres férfi mögött egy okos asszony áll. Ebben mindenképpen van igazság, elég, ha csak arra gondolunk, párunk milyen kétségbeesetten tud szenvedni a tükör előtt nyakkendője megkötésével. Nem volt ez másként régen sem. Az erőskezű, hatalmat birtokló férfiaknak is támaszra, bátorításra, tanácsadóra volt szükségük, és ezt nagyon gyakran egy nő személyében találták meg, aki nem utolsósorban érzékeiket is lenyűgözte. A történelem útvesztői során a gyengébbik nem számtalan képviselőjéről tudjuk, hogy egy befolyásos férfin keresztül jutott hatalomhoz, hiszen más módon nem is igen juthatott. Összeállításunkból három olyan hölgyet ismerhetsz meg, akik a színfalak mögül alakították a történelmet.

Toplistánkon a harmadik helyet VIII. Henrik angol király szeretője, későbbi felesége, Boleyn Anna foglalja el, akinek alakját megismerhettük a Tudorok című sorozatból vagy akár A másik Boleyn lány című filmből.

Története: A nemesi származású fiatal lány 1525-ben csábította el Henriket, annak ellenére, hogy a király előző szeretője húga, Mary Boleyn volt. Befolyása ettől kezdve egyre nőtt. Hat év múlva elérte, hogy Henrik elűzze feleségét, Aragóniai Katalint. Ezt követően összeházasodtak, és gyermekük is született, a későbbi I. Erzsébet. Azonban a király továbbra is csapodár életet élt, hamar kiábrándult új feleségéből. Az utolsó csepp volt a pohárban, hogy Anna nem tudott fiúgyermeket szülni. Henrik a hosszadalmas válás helyett az egyszerűbb utat választotta: koholt vádak alapján – mint például házasságtörés, vérfertőzés, boszorkányság és felségárulás – egyszerűen lefejeztette feleségét. Testét jeltelen sírba temették.

Natalie Dormer Boleyn Anna szerepében (Fotó: HBO)
Natalie Dormer Boleyn Anna szerepében (fotó: HBO)


Amit elért:
Szeretőből Anglia királynéja lett, és mindezt úgy, hogy közben európai szintű konfliktust idézett elő. Mivel a pápa ellenezte a „feleségcserét”, Henrik szakított a katolicizmussal, és létrehozta az anglikán egyházat, amelynek ő maga lett a feje. Bár Boleyn Anna rövid idő alatt szép karriert futott be, tudva a végkifejletet, nem cserélnénk vele szívesen.

Prakitkái: Anna a francia királyi udvarban nevelkedett, így irigylésre méltó műveltségre, nyelvtudásra tett szert, sőt a francia etikettet is elsajátította, így amikor 15 évesen hazatért Angliába, nagy feltűnést keltett. Pedig szépsége nem felelt meg a kor kívánalmainak. Alakja túlságosan vékony, haja és bőre pedig túl sötét volt. Azonban kifinomult ízlése révén ő diktálta az udvarban a divatot. Kitűnő, szellemes beszélgetőpartner volt, aki imádta az ujja köré csavarni a teremtés koronáit. Sikerében nyilvánvalóan szerepet játszott híres szexuális vonzereje, amely elbűvölte a férfiakat.

Tipp: Ha többet szeretnél tudni Boleyn Anna életéről, koráról, keresd Philippa Gregory: A másik Boleyn lány (Palatinus Könyvkiadó, 2007) című könyvét, amely alapján a film is készült.

A második helyet XV. Lajos francia király híres szeretője, Madame de Pompadour érdemelte ki.

Története: A 24 éves fiatal, kétgyermekes anya már túl volt egy házasságon, amikor 1745-ben egy álarcosbálon megismerkedett a királlyal. Bár szerelmi viszonyuk csupán hat évig tartott, Pompadour befolyása élete végéig megmaradt. A folyamatos megfelelési kényszer, az udvari intrikák, vádaskodások rossz hatással voltak egészségére, végül ez okozta vesztét, hosszú betegeskedés után 43 éves korában halt meg.

Madame de Pompadour

 

Amit elért: Polgárlányból márkinővé küzdötte fel magát. Nagy befolyásra tett szert az udvarban, a színfalak mögül még a politikába is beleszólhatott, ezért külföldön csak így emlegették: „Őfelsége, az Alsószoknya”. Haláláig Lajos személyes barátja és tanácsadója maradt, halála után pedig olyan kegyben részesült, amely csak a királyi család tagjainak járt: Versailles-ben, a királyi palotában temették el.

Praktikái: Mivel a király szerelméért sok fiatal lány állt sorban, Pompadournak mindig résen kellett lennie. Bár gyönyörű volt, a sok betegeskedés miatt idő előtt megöregedett. Saját bevallása szerint ő maga nem nagyon élvezte a szexet, de a király kegyeiért mindent megtett. Gyakran alkalmazott például vaníliát, csokoládét, szarvasgombát, rákot vágyfokozóként, hogy így keltse fel Lajos érdeklődését. Amikor érezte, hogy csökken szexuális hatása, kizárólag a király részére fenntartott bordélyházat rendeztetett be az udvarban. Azonban jól tudta, hogy a testiség nem minden. Pompadour többek között lovagolt, táncolt, szavalt, énekelt, festett. Nagyon kifinomult és művelt asszony volt, aki pártolta a művészeteket. Emellett megnyerte a királynő szimpátiáját, ami, valljuk be, nem kis teljesítmény.

Tipp: Ha szeretnél többet tudni a híres szeretőről, keresd Evelyne Lever: Madame de Pompadour (Európa Könyvkiadó, 2003) című kötetét!

Az első helyre a halhatatlan egyiptomi királynő, Kleopátra került, aki kiválóan bizonyítja, hogy a nők már időszámításunk előtt is tudtak egy s mást.

Elizabeth Taylor az 1963-as Cleopatra című filmben
Elizabeth Taylor az 1963-as Kleopátra
című filmben

Története: Ki ne ismerné földrészeket átívelő kalandos szerelmi viszonyait? Először Julius Caesar római diktátor szeretője lett, akinek segítségével legyőzte saját fivérét, hogy egyedül uralkodhasson. Fiút szült a diktátornak, majd a kedvéért Rómába költözött. Caesar meggyilkolása után azonban menekülnie kellett a rómaiak gyűlölete elől, akik „keleti szajhának” titulálták. A történet azonban ezzel korántsem ért véget, hamarosan Marcus Aurelius nagy hatalmú római hadvezér fejét csavarta el. Közös karrierjüket Octavianus (a későbbi Augustus) törte ketté, aki legyőzte seregeiket, és könyörületlenül betagolta Egyiptomot a Római Birodalomba. Először Antonius, majd Kleopátra végzett önként életével, hogy elkerülje a megaláztatást.

Amit elért: Nő létére egyedül kormányozhatta Egyiptomot, valamint évtizedeken keresztül sikerült megőriznie országa függetlenségét a terjeszkedő Római Birodalommal szemben.

Praktikái: Vajon hogyan érte el, hogy Róma leghatalmasabb férfiemberei a tenyeréből egyenek? Nem kétséges, hogy volt jó adag szexualitás is a dologban. Egyes források szerint Kleopátra már 12 évesen nemi életet élt! Palotájában sokszor vad orgiákat tartott, Antonius kedvéért pedig erotikus színházat rendezett be. Valójában azonban nem felelt meg a kor szépségideáljának. A róla készült szobrok alapján arra következtetnek a történészek, hogy alacsony és kicsit kövérkés volt, valamint feltűnően nagy orral és széles szájjal rendelkezett, sőt állítólag még a fogai is kiállóak voltak. Ha nem is volt szép, de ő volt az első nő, aki a kozmetika, a sminkelés minden trükkjét bevetette. Ki ne hallott volna a legendás kecsketejes, mézes, mandulás fürdőjéről? Emellett a férfiakat különleges kisugárzásával, modorával, eleganciájával nyűgözte le. Igen intelligens és művelt volt, beszédstílusa, hangja lenyűgözte hallgatóságát. Az új kutatások Kleopátrát egyenesen tudós jellemként ábrázolják, aki rajongott a matematikáért, filozófiáért és az orvostudományért. Tehát egyre valószínűbbé válik, hogy első helyezettünk „férfifaló image-e” csak a rossz nyelveknek és a rómaiak negatív propagandájának tulajdonítható.

Tipp: Karen Essex Kleopátra című könyve (General Press Kiadó, 2002) szórakoztató stílusban írja le a kalandos életű királynő történetét, meglepő részleteket tárva az olvasó elé.

Hiba lenne azt hinni, hogy ezek a nők kizárólag szexuális vonzerejüknek köszönhetik, amit elértek, mert ez, bár vitathatatlanul fontos szempont, magában édeskevés. Egytől egyig okosak, intelligensek, műveltek, néha nem kevésbé számítóak voltak, és egész lényükkel nyűgözték le a kiszemelt férfit. Mindent megtettek, hogy megszemélyesítsék a koruk kívánalmai szerint tökéletes, kifinomult igazi nőt. Eredményeik azt bizonyítják, sikerült nekik.

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Szeretkezés.lap.hu »
Párkapcsolat.lap.hu »
Szerelem.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top