Szex

Tinédzser ambulanciák

Magyarországon évek óta kiugróan magas az abortuszok száma, bár a statisztikai adatok azt mutatják: tavaly országosan mintegy tíz százalékkal csökkentek a beavatkozások, elsõsorban a tizennyolc év alattiak között. A budapesti Szent János Kórház tinédzserambulanciájának vezetõje, dr. Zsolnai Csaba szerint a csökkenõ tendencia nem utolsósorban az országban mûködõ, több mint negyven, 14-21 év közöttiekkel foglalkozó szakambulanciának köszönhetõ.

Az első ilyen intézményt három éve hozták létre a Szent János Kórházban. A tinédzser ambulancia a nőgyógyászati osztályon belül működik, ám létrehozói különös gondot fordítottak arra, hogy barátságos, meghitt hangulatot teremtsenek.

– Nagyon fontos az első benyomás – magyarázza Zsolnai doktor – hiszen ez a korosztály amúgy is erősen frusztrált, meg kell találnunk tehát a közös hullámhosszt. Mindent tudnak a szexuális technikákról, de szinte semmit saját testük élettanáról. Sajnos siralmasak a tapasztalataik arról, hogyan működnek a belső nemi szervek, mi a menstruáció, mikor és hogyan történik a fogamzás, a petesejt beágyazódása. Az ambulancián elsősorban a fogamzásgátlással foglalkozunk, de az egyéb “klasszikus” serdülőkori problémákat is orvosoljuk.

Igyekeznek elkerülni a futószalagszerű-rendelést, itt több idő jut egy-egy páciensre az átlagosnál. Természetesen a bajba került terhes lányokat sem küldik el, sőt szükség esetén az úgynevezett esemény utáni tablettát is felírják. De Zsolnai doktor nem győzi hangsúlyozni: nem propagálják a “tűzoltást”, hiszen céljuk a felvilágosítás és a megelőzés. Többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy az esemény utáni tabletta erős hatóanyagaival számos mellékhatással jár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top