Szex

Ha beüt a szerelem

Vitathatatlan, hogy az egészségükkel összefüggõ ügyeket az emberek szívesebben intézik otthon, utazgatás nélkül. Ennek okán bõvülnek sorra a helyi rendelõintézetek szakrendelései is, amelyek a lakosok mindenfajta igényét igyekszenek kiszolgálni.

Helyi ellátások

A 22 ezres lélekszámú Vecsés menopauza ambulanciáját, amely időközben nőgyógyászattá bővült, dr. Bottyán Ferenc vezeti, aki itteni tapasztalatait és a fogamzásgátló módszerekről szóló véleményét osztotta meg velünk:

– A tapasztalat az, hogy a fogamzásgátlással kapcsolatos tanácstalanság, bátortalanság – szélsőséges kivételektől eltekintve – a múlté. Fiatal, 15 éves kislányok is kopognak a rendelőben, akiket leggyakrabban a barátnőjük, ritkábban édesanyjuk kísér. Többnyire esemény utáni tablettát kérnek, kapnak is, ám ezt minden alkalommal az elengedhetetlen felvilágosítás kell, hogy kísérje: az esemény utáni tabletta hormontartalma igen magas, kizárólag “baleset” után való. Az egészen fiatal lányok számára kedvezőbb alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettát javasolni, és alkalmazni. Ezek szedése gyakran előnyökkel is járhat – például rendszeressé teszi a menstruációt. Többnyire esemény utáni tablettát kérnek, kapnak is, ám ezt minden alkalommal az elengedhetetlen felvilágosítás kell, hogy kísérje: az esemény utáni tabletta hormontartalma igen magas, kizárólag “baleset” után való. Az egészen fiatal lányok számára kedvezőbb alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettát javasolni, és alkalmazni. Ezek szedése gyakran előnyökkel is járhat – például rendszeressé teszi a menstruációt.

A rendszeresen szedett tabletta nem káros

– A fiatal szervezetbe ily módon történő hormonális beavatkozás még mindig kisebb bajjal jár, mint egy nem kívánt terhesség lelki, esetleg testi kínjai. Előfordul az is, hogy a kislányok, bár még ki sem próbálták a szexuális életet, mégis fogamzásgátló tablettát íratni jönnek, mert biztonságérzetet ad számukra: ha úgy adódik, hogy beüt a nagy szerelem, ne érje őket készületlenül. Bottyán doktor szerint Magyarországon a tabletta jelenti “A védekezést.”

Más megelőzési formák

– A nyugati egészségügyi kultúrában már rég elfogadott gumióvszert a közönség nem veszi igazán komolyan, vagy csak akkor, ha a nemi úton terjedő fertőzésektől tart. Maga a nőgyógyász is szívesebben ajánlja pácienseinek a tablettát, mert a méhen belül elhelyezett eszközök gyulladásos folyamatokkal járhatnak, ami különösen a szülés előtt állókra veszélyes. Ezért leginkább a gyermekes nőknél alkalmazzák a méhen belüli eszközt – közismert nevén a spirált. Ezt 3-5 év után szükséges cserélni.

Dohányzók vigyázat!

– A fogamzásgátlás témában magukat felvilágosultnak, felkészültnek érző nők is csalódnak olykor, ha kiderül, hogy az általuk választott piruláról jobb, ha lemondanak, mert erős dohányosok számára súlyos bajokkal (például visszér) járhat. Még az elszívott szálak napi mennyisége is befolyásolhatja, milyen fogamzásgátlót használhatnak a nikotinfüggő nők.

Idősebb korban is fontos

– Míg a fiatal nők törődnek egészségükkel a fogamzásgátlást illetően is, az anyák többsége lányára is ügyel – felíratja, kiváltja a kislány fogamzásgátlóját, mert “jaj, csak a gyerekkel ne legyen baj”. Az ötven éven felüliek saját gondjaikkal, esetleg épp szükséges hormonkezelésükkel, sajnos már korántsem foglalkoznak ilyen komolyan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top