Szex

Társkeresés válás után

A legtöbb ember társra vágyik. Ma Magyarországon mégis több százezer, gyermekét egyedül nevelő magányos nő él. Van esélyük az újrakezdésre? Találnak-e maguknak újra párt, akivel boldogan leélhetik az életüket?

Nehéz az újrakezdés

Válás után akkor tudunk új férfit befogadni az életünkbe, ha a régit már elengedtük. Dr. Piczkó Katalin pszichiáter szerint az, hogy ki milyen hamar dolgozza fel a kudarcot, lelkialkattól függ. „Arra, hogy ki milyen gyorsan kezdhet el újra ismerkedni, nincs megfelelő recept. Az biztos, hogy az utóérzés egyfajta gyászreakcióként is felfogható. Ez pedig körülbelül fél év után múlik el. Néhányaknak azonban olyan fájdalmas a szakítás, hogy hosszú éveken keresztül képtelenek új kapcsolatot teremteni. Ha megtetszik nekik valaki, szorongva menekülnek a közeléből, mert úgy érzik, még egy szakítást nem élnének túl. A helyzetet néha az is megnehezíti, hogy az ex nem engedi át a helyét a következő férfinak. Igyekszik fenntartani elvesztett pozícióját a családban.”

Nem csoda tehát, hogy a szakítás után nagyon bonyolult újrakezdeni az életet. Mindezt anyagi tényezők is befolyásolják. Sokaknak még arra sincs pénzük, hogy a válás után külön lakásba költözzenek. Ez természetesen szinte lehetetlen akadályokat gördít az új pár megtalálása elé. Az egyedül maradt nőknek mindezek után meg kell küzdeniük a napi kihívásokkal, újabb és újabb anyagi gondokkal és a rájuk nehezedő lelki problémákkal is. Az esték magányában mégis sokakban felmerül egy új társ keresésének gondolata. Ami nem csoda, hiszen a legtöbb nő családi életre vágyik. Olyan partnerre, aki testi-lelki társa lehet egy életen át.

 

Néhány nőnek sikerül

Ha tényleg megürül a hely a szívünkben, megváltozik a kisugárzásunk. Ilyenkor olyan jelzéseket adunk le, amelyekből a férfiak egyértelműen tudják, érdemes próbálkozni. Vannak, akik szerencsésnek mondhatják magukat, mert a válás után hamar kinyílik számukra egy új világ. Amikor egyedül maradnak, háttérbe szorul a mindennapos robot, a házimunka, és végre hagynak maguknak időt arra, hogy új emberekkel ismerkedjenek meg. Néhány nőnek ilyenkor sikerül megráznia magát, és talál magának egy olyan állást, amelyben aztán fontosnak és sikeresnek érezheti magát. Bebizonyítja, képes egyedül is megállni a lábán. A munkában való sikerekkel végül személyiségének olyan területei nyílnak meg, amelyekről addig maga sem tudott. A legtöbben ilyenkor a munkahelyükön, baráti körükben találnak új párt maguknak. De olyanok is akadnak, akik társkereső klubokban vagy az interneten kötnek új kapcsolatokat.


Dr. Piczkó Katalin tanácsai párt keresőknek

– Ha az új partnerünknek volt előző házassága, fontos, hogyan viszonyul az előző feleségéhez. Mennyi gyűlölet maradt benne, hogyan dolgozta fel. Ez sokat elárul a személyiségéről.

– A férfinak az anyukájával milyen a viszonya? Ha nagyon szoros, vagy ha esetleg gyűlölködő, az is sokat elárul a személyiségéről.

– Próbáljuk az ismerkedés során megfigyelni, hogy új partnerünk hogyan viselkedik a társadalmi hierarchiában alatta lévőkkel. Például egy pincérrel az étteremben, beteg, öreg emberekkel. Vagy akár egy háziállattal. Ezekben a helyzetekben mutatott viselkedést szinte biztos, hogy később a mindennapokban viszontlátjuk majd tőle.

 

Elvált vagy egyedülálló?

„Az, hogy a sors éppen kivel hoz össze, elvált emberrel vagy még egyedülállóval, nem kiszámítható. Bármi lehet! A tapasztalat mégis azt mutatja, hogy harminc év felett olyan emberek kerülnek ismét össze, akik már túl vannak egy házasságon – mondja dr. Piczkó Katalin. – Ilyenkor az egyik legnehezebb akadály az új partner régi családjához való viszonyulás. Pedig nem sok lehetőség van! Fel kell dolgozni és meg kell érteni, hogy a régi feleséggel való kapcsolattartás és a gyerekek iránti érzelmek nem törölhetők ki a múltból. Nem könnyű, de tanulható feladat. A legfontosabb, hogy minél nagyobb toleranciával álljunk az ügyhöz. Csapda lehet, ha riválist látunk a volt családban. Hiszen annak ellenére is, hogy kilépett egy kapcsolatból, természetes, hogy látni szeretné a gyerekeit. Sok új pár pedig abba a hibába esik, hogy közösen próbálnak ellenségképet faragni az elhagyott családból. Ami szintén nem helyénvaló érzés.”


Csak a gyereknek élek

A nők egy része bűnösnek érzi magát a gyerekeivel szemben, ha újra társkeresésbe kezd. Azt gondolja, egy-egy randevúval a gyerekeitől lopja el az időt. Ezek az édesanyák azzal áltatják magukat: „Én csak a gyerekeknek élek! Tudom, hogy nem lenne szabad elkényeztetnem, de nekem csak ők maradtak.” Aztán persze, mivel nincs kivel megosztani a problémáikat, a gyerekekre zúdítják, ami egyiküknek sem tesz jót. Ezért fontos, hogy egy nő elhiggye magáról, képes még hódítani és új társat találni magának. Hiszen egy mosolygós anyuka a gyerekekre is csak jó hatással van.

Minden kapcsolat ugyanúgy végződik?

Ha sikerül új kapcsolatot kialakítanunk, a legfontosabb, hogy ne essünk kétszer ugyan abba a csapdába! Ugyanis pszichológusok szerint a legtöbb partnerkapcsolat szinte ugyan azt a pályát járja be. Ennek lényege, hogy az együttélés kezdetekor a partnerek szinte mindenben odafigyelő, érdeklődő társai egymásnak. Próbálják együtt megtervezni a jövőjüket. A későbbiekben viszont a házastársi kommunikáció beszűkül: a közös témakörök száma csökken. Már annyira ismerik egymást, hogy kevés az újdonság, amelyről beszélgetni tudnának, ezért a partnerkapcsolatok nagy része érzelmileg is elsekélyesedik. Ekkor az emberek keresnek valaki mást, akivel újra megoszthatják gondolataikat, akik iránt érzelmeket táplálhatnak.

Forrás: Meglepetés

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, akivel végigrandizhatnád a nyarat, próbáld ki Te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Válás.lap.hu
Házasságiszerződés.lap.hu
Családterápia.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top