Szépüljünk

5 sztár, aki eget-földet megmozgat a környezetvédelemért

A természeti értékek megóvása és a fenntartható fejlődés érdekében számos filmcsillag és énekes tevékenykedik szorgosan, sokszor talán nem is gondolnánk, milyen aktívak e téren. Bőven többet tesznek a nemes ügyért, mint hogy kitöltenek egy sommás csekket – miközben ez utóbbi is óriási segítséget nyújthat az érintett alapítványok, szervezetek számára.

Gisele Bündchen

5 sztár, akik eget-földet megmozgatnak a környezetvédelemért

A topmodell a brazíliai esőerdők sorsát viseli a szívén hosszú évek óta. Az amazonasi esőerdők és az Atlanti-parti esőerdők is őrült méretekben pusztulnak a szinte korlátozás nélküli fakitermelés miatt, ezt pedig a brazil modell sem hagyhatta szó nélkül. Tagja az ENSZ Környezetvédelmi Programjának, ismertségét pedig örömmel kihasználja, hogy figyelmet kapjon a tény, az egész Föld jövőjére kiható pusztítás. Számos szervezet elismerte már aktivista munkáját, legutóbb pedig a National Geographic kérte fel a témában egy közös dokumentumfilm elkészítésére.

Leonardo DiCaprio

5 sztár, akik eget-földet megmozgatnak a környezetvédelemért

Az Oscar-díjas színész már 2007-ben leforgatta Az utolsó óra című dokumentumfilmjét, amely a globális felmelegedés okozta problémákat mutatja be sallang nélkül, a maguk rémisztő valóságában. Saját neve alatt futó alapítványa pedig még régebb óta működik. Az 1998-ban alapított Leonardo DiCaprio Foundation célja, hogy megvédje Földünk utolsó érintetlen területeit, továbbá lobbizzon a humanitárius katasztrófák áldozatainak megsegítéséért is. Támogatta már a kihalás szélére jutott délkelet-ázsiai tigris vagy az afrikai elefántok megmentését, és saját alapítványán kívül is számos más környezetvédelemmel kapcsolatos szervezet vezető testületének aktív tagja. Alapítványa ez idáig több mint 30 millió dollárral segítette 78 különböző, a Föld minden területét érintő projekt munkáját.

Maroon 5

5 sztár, akik eget-földet megmozgatnak a környezetvédelemért

A pop-rock banda évek óta biodízeljárművekkel turnézik, így hirdetve ökológiai lábnyomunk csökkentésének fontosságát. Az akciót anno a REVERB zöld szervezettel karöltve szervezték meg, amellyel számtalan adománygyűjtő koncertet is tartottak már tízéves közös munkájuk során. A fellépések mellett rendszeresen vesznek részt különböző figyelemfelhívó eseményeken, szerepelnek kisfilmekben, hogy az aktuális projekt általuk is nagyobb figyelmet kapjon. 2006-ban megkapták az Environmental Media Awards díjat is, mostanság pedig újrahasznosított műanyagból készült újratölthető kulacsokkal lépnek fel a PET-palackok ellen, valamint ha kell, hangszereiket feldobják árverésre, hogy így gyűjtsenek pénzt valamely környezetvédelmi akcióterv megvalósításához.

Daryl Hannah

5 sztár, akik eget-földet megmozgatnak a környezetvédelemért

Évek, sőt évtizedek óta aktív környezetvédőnek számít a színésznő, aki saját ökoblogot is vezet a témában DHLoveLife néven. Hogy nem csak a levegőbe beszél, jól mutatja, hogy saját otthonában is mindent a fenntarthatóság jegyében alakított ki. Napenergiával állítja elő a szükséges elektromos áramot, háza építőanyagainál is a környezetbarát típusokat építtette be, és mondanunk sem kell, biodízellel működő autót vezet. 2006-ban még le is tartóztatták, amikor egy fához láncolta magát több más aktivistával együtt, hogy megvédje Amerika legnagyobb közösségi kertjét Los Angelesben. Új tulajdonosa ugyanis áruházat kívánt építeni a megvásárolt földdarabon, ezt pedig a közösség mindenáron meg akarta akadályozni. Hannah aktív fellépéseiben azóta sem volt hiány, szívesen megy és cselekszik minden környezetvédelmi ügy érdekében, tüntet, sztrájkol, és persze vagyonával is támogatja a kezdeményezéseket.

Pierce Brosnan

5 sztár, akik eget-földet megmozgatnak a környezetvédelemért

A legsármosabb James Bond nem csak filmekben nyújtott alakításairól világhírű. Feleségével, Keely Shaye Smithszel együtt elkötelezett környezetvédelmi aktivisták, a levegő tisztaságáért, a természetes vizek megóvásáért vagy épp a tengeri emlősök kipusztítása ellen egyaránt számos projektet támogattak már nemcsak pénzzel, de személyesen is. Több mint 40 különféle szervezet munkáját segítették számos területen: a környezetvédelem mellett a különböző betegségek, mint az AIDS vagy a rák elleni kutatásokat, az oktatást, az emberi jogokat és az állatvédelmet is.

Brosnan még az amerikai haditengerészetnek is nekiment, mikor az NRDC szervezettel közösen azon fáradoztak, hogy leállítsák a szonárrendszer fejlesztését, amely egyértelmű okozója volt bálnák, delfinek, fókák és más tengeri emlősök tömeges pusztulásának. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top