Szépüljünk

Pigmentfoltok? Ezt tedd ellenük!

Ha sokat vagy napon fényvédő nélkül, akkor egy idő után (tipikusan 50 felé) szinte borítékolható, hogy a pigmentfoltok problémája gondot fog jelenteni. Ezek a barnás elszíneződések pedig nagyon zavaróak, és ami rosszabb, makacsok is.

Általában nem is elég, ha csak egy terméket vetsz be, ide a legtöbbször tudatos stratégia kell. Mutatjuk, mit tehetsz a pigmentfoltok ellen otthoni bőrápolókkal!

1. Bioderma Photoderm Max Aquafluide Spf50+/UVA24 (fényvédő) 2. Geek & Gorgeous Smooth Out 12% AHA + Cactus Liquid (AHA) 3. The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion (retinol) 4. La Roche-Posay Redermic R with Retinol (retinol)

1. Fényvédelem – a kiindulás

KÖ-TE-LE-ZŐ, tényleg. A foltok kialakulásának első számú okozói a káros UV-sugarak, amelyek még a felhőkön, sőt az üvegen is átjönnek. Fényvédelem nélkül kár is bármi másnak nekiállni.

2. Hámlasztó + retinol – a kipörgetők

A pigmentfoltok elleni harc egyik kulcslépése, hogy a már elszíneződött részeket kipörgesd a bőröd felső rétegéből. Ebben a bőrmegújulást gyorsító AHA-savak vagy az antiaging nagyágyú, a retinol a legjobbak!

1. Clinique Fresh Pressed™ Daily Booster with Pure Vitamin C 10% (C-vitamin) 2. The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% (niacinamide) 3. Paula’s Choice Resist Skin Transforming Multi-Correction Treatment With Azelaic Acid + BHA (azelainsav) 4. NIOD RE:Pigment (azelainsav-származék + peptidek)

3. C-vitamin vagy azelainsav – a blokkolók

Az is fontos persze, hogy megakadályozd, hogy a pigment újratermelődjön a bőrödben. A C-vitamin vagy az azelainsav erre híresen jók, ahogy például az arbutin is: a színtesteket termelő enzim működését blokkolják.

4. Niacinamide vagy peptidek – a vándorlásgátlók

Ahhoz, hogy a folt látható legyen, a pigmentnek a bőrfelszínre kell vándorolnia, ezt a folyamatot szintén érdemes blokkolni. Ebben a niacinamide és egyes új generációs peptidek verhetetlenek, a maximális hatásért a legjobb őket a blokkolókkal és a kipörgetőkkel kombinálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top