Szépüljünk

Kihullott a haja és a szőre is a 15 éves lánynak

Először a haja, majd a testszőre is kihullot a tizenéves lánynak.

Lucy Brown csak 15 éves volt, mikor 2014-ben egy ötforintos nagyságú kopasz foltot talált fején. Ez viszonylag gyorsan terjedni kezdett, és nem sokkal később kihullott a haja, majd a testszőrzete is. 

„Fogalmam sem volt, hogy az én koromban kopaszodni kezdhet egy lány. Hosszú, barna hajam volt, hol kiegyenesítettem, hol begöndörítettem, és büszkén viseltem. Amikor egyszer csak kihullott, azt borzasztó elszigetelő élményként éltem meg.”

Először az orvosok sem gyanakodtak nagy bajra, azt mondták, biztos fejbőrproblémája van a kamasznak, amire különböző krémeket kapott, hogy ne terjedjen tovább a kopaszodás. De a lány állapota egyre csak rosszabbá vált, és csak egy év után diagnosztizálták nála az alopecia areatát. Az autoimmun betegségben a hajtüszők sejtjei módosulnak, aminek következtében az immunrendszer testidegen anyagként azonosítja, és ellenanyagot termelve pusztítja őket. 

Forrás: PA Real Life

„Rákerestem erre a betegségre, és azzal próbáltam megnyugtatni magamat, hogy nekem biztos nem ez van. Tizenéves lányként ez volt az utolsó dolog, amit hallani akartam. Nem vettem fontolóra a paróka viselését, mert eszembe sem jutott, hogy elvesztem az összes hajam. Próbáltam hasonló korú lányokat keresni, akik ugyanebben a betegségben szenvedtek, hogy támogatást kapjak, de nem találtam. Éppen ezért szólalok most fel, annak érdekében, hogy támogassam azokat, akik ugyanezzel a problémával küzdenek.”

Miután kiderült, mi a baja, Lucyt elküldték egy bőrgyógyászhoz, és szteroidokat kapott. Ezek hatottak is valamennyit az első néhány hétben. Fehér, bolyhos szőrzet nőtt a lány kopasz foltjain, de mivel a szteroidadagot csökkenteni kellett idővel, állapota ismét romlott.

Bár csak részleges megoldás, de Lucy édesanyja talált egy szalont, ahol az ebben a betegségben szenvedő emberek számára alakítanak ki különleges hajszerkezetet, amivel kicsit teljesebben élheti a mindennapjait a beteg. Lucy nagyon örült a megoldásnak, hiszen könnyebben ment társaságba így. Előtte osztálytársai nem nagyon értették meg, kinevették problémáját. Arról sajnos fogalma sincs, hogy visszanő-e még a haja, de igyekszik addig is teljes életet élni és nem ezen aggódni.

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top