Szépüljünk

30 éve nem tud mosolyogni egy ritka betegség miatt

Sokáig nem jöttek rá, hogy mi baja lehet a nőnek.

Cate Wallwork 17 éves korában arcbénulást szenvedett, és csak hosszú idő elteltével diagnosztizálták nála a Melkersson–Rosenthal-szindrómát. Ez az Egyesült Királyságban tízezerből mindössze 8 embert érint, akik Cate-hez hasonlóan azzal küzdenek, hogy helyes diagnózist állítsanak fel állapotukról. 

Forrás: MEN Media

A nő még csak hároméves volt, mikor családja észrevette, hogy valami nem stimmel az arcával. Akkor arcbénulással diagnosztizálták, és szépen lassan rendbe is jött. Ám gyermekkorában sokszor keletkeztek sebek és duzzanatok az arcán. Ha evett, szeme rögtön benedvesedett és felpuffadt, ezért társai sokszor Quasimodónak csúfolták. Végül 17 éves korában Cate arcának mindkét fele lebénult, azóta mosolyogni sem tud. Csak tizenkilenc évesen tudta meg, mi is a pontos betegség, amiben szenved. 

Cate elég sokszor kapott nem megfelelő ellátást, és sokszor a többi arcbénulásos beteget sem veszik komolyan, mivel a tünetek tévesen kozmetikai jellegűnek tekinthetők.

Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top