Szépüljünk

Ilyen lenne mindenki kedvenc parfümje

Parfümöt tervezni hihetetlen szakértelmet kíván, de néha úgy érezni, a megfelelőt megtalálni is legalább ilyen nehéz. Ráadásul roppant szubjektív, kinek mi tetszik, így nehéz más véleményére hagyatkozni.

Úgy tűnik, mégis vannak olyan illatjegyek, amelyek az átlagosnál jobban tetszenek nekünk. Olyanok, amik a legnépszerűbb parfümökben rendre feltűnnek, persze mindig máshogy, mindig más alkotóelemekkel vegyítve.

TOP 20 topjai

Az egyik legnépszerűbb online parfümadatbázis, a Fragrantica nem csak azért érdekes, mert minden létező illatkompozíciót megtalálhatunk benne, de azért is, mert az egyes parfümöket bárki véleményezheti, értékelheti több szempont szerint is. Például, hogy mennyire tartós, téli vagy inkább nyári illatról van szó, virágos vagy inkább fás jellegű. Az értékelések alapján persze toplistákat is találunk, például azt is megtudhatjuk, melyek a legnépszerűbb parfümök, amik adatlapján fenn van, milyen illatjegyekből állnak. Órákig el lehet nézelődni rajta, pláne, hogy minden parfümről, illatházról, kreátorról is lexikonnyi tudást szedhetünk fel. 

Egy nézelődésem alkalmával merült fel bennem a kérdés, vajon mennyire hasonlíthatnak egymásra a legnépszerűbb parfümök? Lehetnek azonos illatjegyeik?

Ilyen lenne mindenki kedvenc parfümje

Kim Alexis a Tiffany új parfümjét mutatja be 1987-ben
(fotó: Getty Images)

Nos, gondoltam utánajárok ennek, és megnézem őket picit közelebbről. Mint kiderült, a legnépszerűbb húsz női parfüm (a csúnya nevükön unisex illatokat nem ide sorolva) nem kevesebb, mint 49 különböző fejjegyet tartalmazott, a szívjegyek ettől csak eggyel maradtak le, míg az alapjegyek tekintetében 26 egyedi illatjegy volt megszámlálható.

Ilyen lenne mindenki kedvenc parfümjeA TOP20 legnépszerűbb parfüm a fragrantica.com oldalán

 

Instant Illatkisokos
A parfümök több parfümjegyből álló egyedi illatkompozíciók. Ezeket a jegyeket ún. illatpiramisban szokták ábrázolni, aszerint, hogy illékonyságuk alapján melyek tartanak csak rövidebb és melyek hosszabb ideig.
Így beszélhetünk fejjegyről, amelynek összetevőit érezzük a legelőször, ha megszagolunk egy parfümöt. Ők felelnek az első benyomásért, igazi sármőrök próbálnak lenni, mindent megtesznek, hogy pár perc alatt levegyenek a lábunkról. Több idejük nincs is, hiszen ezek a markáns illatjegyek viszonylag gyorsan elpárolognak, pár perc vagy maximum fél óra után már át is adják helyüket a szívjegynek.
A szívjegyben található komponensek a legmeghatározóbbak, ezek típusától függ, hogy az adott parfüm melyik illatcsaládba tartozik (virágos, keleties, gyümölcsös, stb.). Pár perc után bújnak elő, és sokáig velünk maradnak.
Van még egy csoport, az alapjegy, ennek alkotóelemei adják a parfüm bázisát, ugyanis feladatuk az is, hogy a náluk illékonyabb összetevők párolgását lelassítsák. Ezeket az illatjegyeket érezzük a legtovább a bőrünkön, egy jó parfüm esetén akár még másnap is velünk vannak.
 

Nos, fejjegyek tekintetében volt a mezőny a legváltozatosabb. Míg volt olyan szívjegy és alapjegy, ami 12-13 parfümben is megtalálható volt, a leggyakoribb fejjegy “mindössze” hét ismétlődéssel a bergamott lett. Őt követte a mandarin narancs (6), a jázmin (5) és a barack (3), az összes többi mind csak egy vagy két parfümben fordult elő.

A szívjegyek közül – talán várható módon – a virágos illatok kerültek ki abszolút győztesként. A jázmin 12 parfümben szerepelt, őt követte a rózsa (8), az orchidea (6) majd a gyöngyvirág és a narancsvirág (4-4). A gardéniával az említésre méltó illatjegyek sora le is zárul, ő három parfümben szerepelt, a maradék 42 illatjegy itt is csak egy vagy két parfümbe került bele.

A 26 előforduló alapjegy közül négy illat emelkedett ki markánsan, ezek a vanília (12), a pézsma és a borostyán (10-10), valamint a szantálfa (8). A középmezőnyben foglaltak helyet a tonkabab (6), a pacsuli (5), a vetiver és a cédrus (4-4), valamint a fehér pézsma és az opoponax (3-3).

Kicsit szemléletesebben tehát, íme a toplistás parfümökhöz használt leggyakoribb illatok, amikből akár össze is lehetne állítani mindenki kedvenc illatkompozícióját.

Ilyen lenne mindenki kedvenc parfümjeFejjegy, szívjegy, alapjegy

Érdekes, hogy a TOP20-as mezőny első helyezettje, a  Chanel Coco Mademoiselle illata mindössze kettő összetevőt tartalmaz ezek közül (több másik mellett), de vannak olyanok is, amik esetén szinte mindegyik megtalálható az illatpiramisban. Ilyen Mugler Angel parfümje, ami a fenti 11 illatjegyből kilencet tartalmaz, vagy Tom Fordtól a Black Orchid, ami nyolcat. Christian Dior J’adore illata, valamint a Guerlaintől a Shalimar is hét-hét illatjegy boldog tulajdonosa.

Persze hozzá kell tenni, hogy mint láthattuk, mindegyik kompozíció számos másik illatjegyet is rejt magában, amelyek mind-mind hozzájárulnak a parfüm egyediségéhez, így még véletlenül sem kell őket egy kalap alá venni. Azt azonban mindenképp érdekes látni, mely illatjegyek számítanak amolyan tuti befutóknak a hölgyek körében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top