Szépüljünk

Poharak tették halhatatlanná a női melleket

Évszázadokon át kifejezetten a kicsi mell volt divatban, azt tartották szexinek és fiatalosnak. Azokat a nőket pedig, akik megfeleltek a szépségideálnak, már akkor is istenítették, és igyekeztek megörökíteni a tökéletes keblüket.

Epheszoszi Artemisz

A régiek hite szerint az idők kezdetén a Földanya öléből sarjadzott ki az élet. Szépséges, fiatal nőként ábrázolták – tucatnyi mellel, amellyel a föld termékenységét, éltető erejét dicsőítették. Ne keverjük össze: Artemisz, a szűz Istennő, aki az Olümposzon élt, nem ugyanaz, mint az Epheszoszi Artemisz, aki egy sokkal ősibb alak, és akinek a legenda szerint az amazonok építették az első templomát Epheszoszon. Ez olyan fontos építmény volt, hogy még az ókor hét csodája közé is bekerült. Az onnan származó sokmellű szobor évtizedek óta foglalkoztatja a tudósok fantáziáját, hiszen olyan ősi időkből származik, amikor még nem létezett írás, így szinte semmit sem tudunk arról, pontosan ki ez az istennő, és miért néz így ki. Sokáig még azt is kétségbe vonták a kutatók, hogy valóban mellek tucatjai lógnának rajta, hiszen például mellbimbót nem látunk rajtuk. Nevezték ezért töknek, datolyának és még bika- vagy férfiherének is, hiszen sok ősi nőközpontú vallás feltételül szabta a hímnemű csatlakozók kasztrálását. A legfrissebb kutatások szerint azonban ezek mégiscsak mellek lesznek – méghozzá a legöregebb istennő tökéletes keblei. 

Epheszoszi Artemisz szobra
Epheszoszi Artemisz szobra (Fotó: Wikipedia)

Aphrodité

Senki nem tudja pontosan, hogy a “mastos” nevű görög poharakat mire szánták: de az biztos, hogy nem mindennapi használatra, hiszen egy ilyen kehely önállóan nem áll meg az asztalon: az alakja ugyanis pont olyan, mint a női mell, az alján még egy mellbimbó is látható. Üvegből, ezüstből és agyagból is találtak ilyeneket, és a nemes anyagok, finom kidolgozás miatt azt feltételezik, hogy szent rítusokon használhatták. Egyesek szerint bort, mások szerint valószínűbb, hogy inkább anyatejet szolgáltak fel benne a templomban beteg, idős emberek részére, hogy erőt adjon nekik – vagy terhes, szoptatós vagy meddő asszonyoknak. A legendák szerint Aphrodité, a világ legszebb asszonya melle volt a kehely formájának ihlető forrása. 

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Szép Heléna

Plinius szerint Szép Heléna volt az, aki kitalálta az aperitifet, tehát hogy a főétkezés előtt alkohollal lazítsanak az emberek. Az, hogy Tróját tíz éven át sikerült megvédeni, sokban köszönhető volt a szép asszony bölcsességének is, akinek a támadó seregeket több alkalommal is sikerült nagy lakomával és ami még fontosabb, a lakoma előtt felszolgált borral lecsillapítania, amit persze némi ópiummal fűszerezett fel a biztonság kedvéért. A bódító nedűt pedig nem akármiben szolgálta fel: a melléről formált kelyhekben, melyek formáját maga Paris vette le viasszal, miközben Heléna aludt. Az egyik ilyen ezüstből és aranyból formált kehely az 1. században még látható volt Rodoszon, Pallas Athéna templomában, és a zarándokok ihattak belőle. 

Rossana Podesta Szép Heléna szerepében
Rossana Podesta Szép Heléna szerepében

Marie Antoinette

A szerencsétlen sorsú francia királyné házassága első éveiben mindenféle frivol szórakozásra hajlandó volt. Unatkozott a rideg királyi udvarban, hát főleg költekezett és bulizott, ahogy minden normális tizenéves tette volna. Állítólag ennek eredményeképpen született az a “bol sein” nevű pezsgőspohár, amelyet az ő bal melléről formáztak. A szakértők ezt vitatják, szerintük ugyanis a “bol sein” eredetileg nem is pezsgőhöz készült, hanem arra a tejfarmra, amelyet a királyi palota kertjébe építettek, hogy a nemes asszonyok fejőlányosat játszhassanak, ha úgy tartja kedvük. Marie Antoinette férje, XVI. Lajos bízta meg a sévres-i porcelángyárat, hogy készítsenek egy mellre emlékeztető poharat, amelyből a tejet kortyolgathatják a nemes urak, és ebből alakult ki aztán a lapos, nyitott pezsgőspohár. 

Poharak tették halhatatlanná a női melleket

Mae West

Mindenki ismeri Jean Paul Gaultier parfümjét, amely egy homokóra alakú női torzót ábrázol, kevesen tudják azonban, hogy kinek a formáit másolták le parfümkészítés közben. Az üveg tervezője nem saját kútfőből merített, hanem egy század eleji, szürrealista divattervező parfümösüvegjét használta ihletőként. Else Schiaparellit 1937-ben felkérte a híres színésznő, Mae West, hogy tervezzen neki ruhákat legújabb filmjéhez, de nem akart ezért Hollywoodból Párizsba utazni, és a divattervezőnek se volt ideje Amerikába hajózni. Kompromisszumként egy Mae West alakját tökéletesen utánzó próbababa érkezett Franciaországba, és miután a ruhák elkészültek, a próbababa adott ihletet Schiaparelli számára, legújabb parfümjének csomagolásához. Ezt az üveget másolta le aztán Sain Gobain, a Gaultier parfümösüveg tervezője. A csodás alakú üvegtestet számtalan finoman mintázott alsóneműbe öltöztették már, minden évben másikba, harmonizálva az újabb illatverziókhoz. De nem csak Gaultier volt képtelen kiverni a fejéből Mae West formáit, állítólag a Coca Cola üvegpalackjait is a színésznő alakja ihlette. 

Poharak tették halhatatlanná a női melleket

Claudia Schiffer

Karl Lagerfeld sok éve Claudia Schiffert tartja a legszebb nőnek és fő múzsájának, ezért amikor felkérték, hogy a Don Perignon nevű luxuspezsgőmárkának tervezzen egy elegáns, porcelán kínálótálat, kedvenc szupermodellje bal mellét formálta meg az örökkévalóságnak. A kész porcelánkehely három porcelán pezsgőspalackon nyugszik, a talpazaton pedig mindkettejük szignója látható. A műalkotásnak is beillő asztaldísz ára 3000 dollár – közel egymillió forint. 

Poharak tették halhatatlanná a női melleket

Kate Moss

Kate Moss, aki világ életében híres volt vékony, fiús testalkatáról és szinte lapos mellkasáról, a divatfotók mellett mégis bal mellének formájával gazdagította az utókort. A topmodell 2014-ben, negyvenedik születésnapja és modellkarrierje 25. évfordulójának alkalmából egy brit képzőművész, Jane McAdam Freud segítségével pezsgőspoharat készíttetett a melle formája alapján. A csiszolt kristály pezsgőspoharat geometrikus minták díszítik, és a talpazaton Kate Moss aláírása látható. A londoni “34 Restaurant”-ban azóta ebből szolgálják fel a pezsgőt, de akinek ez kevés, akár meg is vásárolhatja: két darab (mindkettő a bal mellet formázza) 340 fontba (125 ezer forint) kerül. 

Poharak tették halhatatlanná a női melleket

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top