Szépüljünk

5 modell, akit különleges bőre tett híressé

Az albinizmus és a vitiligo csak kettő azok közül a ritka külső adottságok közül, melyek miatt már gyerekkorban minimum csúfolják az embert, rosszabb esetben meghurcolják, kiközösítik. Holott az illető egyáltalán nem tehet róla, hogy olyannak született, amilyen.

Lányok (és fiúk) tucatjai szorongják végig tinikorukat még akkor is, ha csak pár pattanással van több rajtuk, mint a legmenőbb osztálytárson – gondoljunk csak bele, mit érezhet például az a kamasz lány, akinek tizenéves korára nagy, világos foltok alakulnak ki a testén mindenütt. Még az arcán is. Sokan egy életen át megbélyegezve érzik magukat bőrük különös színe vagy betegsége miatt, mások azonban – és szerencsére sokan vannak ők is – idővel felfedezik, épp ebben a másságukban rejlik különlegességük, amit botorság lenne szégyellni vagy takargatni. Sőt, még a látszatra oly sokat adó divatszakma is egy ideje felfedezte őket és sorra tűnnek fel a márkák fotókampányaiban és kifutóin is.

Khoudia Diop

A szenegáli származású lány kiskorában egyáltalán nem értette, miért néz mindenki olyan furcsán rá, ami mellé az évek múlásával a csúfondáros beszólások is szépen megérkeztek életébe. Bár szülőhazájában nem olyan ritka az övéhez hasonló éjfekete bőrszín, miután 15 évesen Franciaországba költöztek, egyből jobban kitűnt a környezetéből. A csúfolódások ellenére erős maradt, és úgy döntött, kiáll önmaga és a többi színes bőrű nő mellett és tenni fog azért, hogy senkit se érjen hátrányos megkülönböztetés csak a bőrszíne miatt.

17 éves kora óta modellkedik, és bár sokszor még ma is megtalálják a trollok, a Melanin Goddess, vagyis a Melanin Istennője néven emlegetett lány hihetetlen népszerűségre tett szert a közösségi médiában. Instás követőinek a száma az elmúlt bő fél év alatt közel félmillióra nőtt, így nem alaptalan a gondolat, hogy a közeljövőben még sok márka reklámarcaként fogjuk viszontlátni a csinos, fiatal lányt.

 

Connie Chiu

Az egészen sötét bőrszín után jöjjön most a másik véglet, amikor valaki hófehéren éli életét. Bőrünk színéről a melanin nemű festékanyag tehet, amikor ez hiányzik, vagy nagyon kevés található belőle, akkor beszélhetünk albinizmusról. Az albínóknak nemcsak a bőrük nagyon fehér, de hajukból, szemöldökükből, szőrzetükből is hiányzik a melanin, míg szemük a legtöbb esetben egészen világos kékes-zöldes színű. Shaun Ross volt az első albínó modell, akit szélesebb körben felkapott a divatszakma, pedig nem ő volt a legelső a pályán.

Connie Chiu Hongkongban született, de családjával még kicsi korában Svédországba költöztek, édesapja ugyanis rettentően aggódott az egészsége és biztonsága miatt, így jobbnak látták, ha egy olyan országban nevelik fel lányukat, mint Svédország. Connie persze roppantmód kilógott a gyerekek közül, nem elég, hogy albínó, még jóval magasabb is volt, mint a többi lány, és másként is öltözködött, másként is viselkedett, mint ők. Mindez azonban esetében jól sült el, ugyanis szinte érinthetetlenné tette őt a szemükben, így elkerülte a kiközösítéssel járó fájdalmakat.

 

Modellkarrierje 1994-ben egy bátor húzással indult be. Történt ugyanis, hogy telefonszámát felírva egy fotója hátuljára, elküldte azt Jean-Paul Gaultier-nek. Pár hónappal később egy napon megcsörrent a telefon; felkérést kapott, hogy lépjen fel Gaultier haute couture divatbemutatóján, Párizsban. A látványos indítást több más modellmunka is követte, mára azonban Connie felhagyott a főállású modellkedéssel, és jazzénekesnőként építi szólókarrierjét.

 

Nikia Phoenix

Nikia gyerekkorában a “feketének nem elég fekete, fehérnek nem elég fehér” csapdájába esett. Bár nem számít őrült ritkaságnak, hogy színes bőrű embernek szeplői legyenek, esetében a szexi pöttyökhöz még vöröses hajszín is párosul, ez pedig már épp elég volt ahhoz, hogy iskolatársai szekálják miatta.

Az nevet azonban, aki utoljára nevet. Pár évvel később épp az apró pöttyöknek köszönhetően kapott felkérést a Coca-Colától és a Targettől is, hogy szerepeljen reklámanyagukban. Az amerikai lányt 2005-ben fedezték fel, és az elmúlt években már kapott megbízást a Wrangler Jeanstől, az Alternative Appareltől, a Jeeptől, és persze több divatmagazin is felkérte már divatanyaguk fotózásához. A modellkedés mellett blogot is vezet, amelyben a divat világával kapcsolatban összegyűjtött tapasztalatait, tanácsait osztja meg a hasonló karrierre vágyó lányokkal, valamint minden követőjét arra biztatja, fogadja el önmagát és legyen büszke természet adta szépségére.

 

Winnie Harlow

Négyéves volt, amikor az első, különös fehér folt megjelent a hasán. A rendellenességet, amely jelentkezett nála, vitiligónak, magyarul szerzett pigmenthiánynak nevezik, és mint nála is történt, idővel testének többi részén is megjelentek, növekedtek a melanint termelő sejtek pusztulása miatti világos foltok. Az állandó csúfolások miatt sokszor váltott iskolát, a lelki megpróbáltatások miatt pedig a főiskolai tanulmányait is abbahagyta, sőt még az öngyilkossággal is megpróbálkozott.

 

Feltűnő megjelenése a közösségi médián keresztül Tyra Banks figyelmét is felkeltette 2014-ben, aki meghívta őt az America’s Next Top Model épp soron következő szériájába szerepelni. A modellválogató megmérettetésen végül hatodik lett, ami egészen szép eredménynek számított, ahhoz pedig elégnek is bizonyult, hogy beinduljon modellkarrierje. Volt már a barcelonai székhelyű Desigual ruhamárka arca, kapott munkákat neves divatbemutatókon is és olyan jelentős magazinok, mint az i-D, a Dazed vagy a Cosmopolitan is dolgozott már vele. Úgy tűnik, a pasizás terén sincsenek már gondjai a leányzónak. Együtt lóg Rihanna exével, Drake-kel, randizott Mariah Carey volt férjével, sőt, a múlt évben még arról is pletykáltak, hogy a Forma–1-es pilótával, Lewis Hamiltonnal találkozgat.

Ava Clarke

Még csak 9 éves lesz az albínó kislány, de máris sikeres modellkarriert tudhat magáénak. 2008-ban született, afroamerikai szülei legnagyobb meglepetésére hófehér bőrrel, világos, zöldeskék szemmel és rózsaszín ajkakkal, tejszőke hajjal. Születését követően egy sor vizsgálatot végeztek el rajta, miután az orvosok megállapították, a genetikai rendellenességnek köszönhetően a kislány sohasem lesz képes megfelelően látni, Ava vakként fogja leélni életét. Végül nem így lett és ötéves korára behozta hátrányát kortársaival szemben, és bár néha most is viselnie kell szemüvegét, tökéletesen fejlett látással rendelkezik.

A csodaszép kislány már számos magazinfotózáson vett részt, sok képén olyan, mintha csak egy törékeny porcelánbaba lenne. Szerepelt Beyoncé Lemonade-klipjében is, aki a tavalyi VMA díjátadó vörös szőnyegén is együtt jelent meg vele. Hogy mit tartogat számára a jövő? Valószínűleg hallani fogunk róla.

 

              

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top