Szépüljünk

Kitiltják a rövid hajú nőket egy szaúdi egyetemről

A nők számára a rövid haj viselése a férfiak utánzásának, és mint ilyen, bűnnek számít Szaúd-Arábiában, a konzervatív muszlimok körében.

Azonnali kizárással fenyegette meg egy szaúd-arábiai egyetem azokat a nő hallgatókat, akik hajviseletükben és ruházatukban a férfiakat utánozzák – írta az Okaz című helyi napilap. A rijádi Imám Mohammed bin Szaúd Iszlám Egyetem hétfőn küldte ki figyelmeztető üzeneteit; a vezetőség döntése a jövő hónaptól érvényes. Az egyetem nyomatékosította, hogy a szabályt megszegő hallgatókat előzetes figyelmeztetés nélkül felfüggeszthetik.

A döntés a kifejezetten rövid hajú nőkre is vonatkozik, mert ez a hajviselet a konzervatív muszlimok szemében bűnnek számít a férfiak utánzása miatt.

Szaúd-Arábiában a nemek határozott elkülönítése az élet minden területén megmutatkozik, így az oktatásban is, ahol fiúk és lányok külön épületben tanulják ugyanazokat a tantárgyakat. A lányokat többnyire tanárnők oktatják, kivéve az egyetemeken, ahol a férfi oktató elválasztófal mögül tanít, vagy a hallgatók teljesen el vannak kendőzve.

2002-ben tizenöt lány égett szénné egy mekkai iskolában, mert a vallási rendőrség nem engedte ki a nem megfelelő ruházatot viselő lányokat a lángokban álló épületből.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top