Szépüljünk

10 parfüm, amelyik tényleg soha nem megy ki a divatból

Minden szezonban újabb és újabb parfümök jelennek meg a piacon, ám van néhány olyan klasszikus, melyek az éppen aktuális trendektől függetlenül évtizedek óta divatban maradtak. Van köztük olyan, melynek egy teljes divatház köszönheti hírnevét, akad, amelyet legendás szerelem ihletett, és olyan is, amit életünk férfija is magára fújhatna.

Rochas – Femme Rochas

10 parfüm, ami soha nem megy ki a divatból

A II. világháború ideje alatt, 1944-ben jelent meg az illat, alkotója Edmond Roudnitska parfümőr volt. Igazi párizsi parfüm, amely a nő bársonyos bőrének melegét és az érett szilva zamatát elegyíti mesterien. A különleges kompozíció nem szerény kislánykákhoz illik, sokkal inkább az igazi femme fatale illataként tartják számon. 1989-ben valamelyest változtattak az eredeti összetételen, így az lágyabb gourmand illattá vált, köszönhetően a barackos illatjegyeknek. Hosszan tartó, igazi őszi-téli illat, amely elsősorban az esti hangulathoz illik.

Fejjegy: sárgabarack, szilva, fahéj, őszibarack, bergamot, brazil rózsafa, citrom
Szívjegy: rozmaring, szegfű, írisz, jázmin, szegfűszeg, ylag-ylang, rózsa
Alapjegy: bőr, borostyán, pacsuli, pézsma, benzoé, vanília, tölgymoha

 

Nina Ricci – L’Air du Temps

10 parfüm, ami soha nem megy ki a divatból

Az illat, amely meghozta a Ricci ház számára a hírnevet és elismerést, 1948-ban jelent meg, nem sokkal a II.világháborút követően, nem véletlen, hogy az üveg kupakja fehér galambot formáz, a béke szimbólumát. Egyike a legnagyszerűbb illatkreációknak, alkotója a világhírű Francis Fabron volt, akinek olyan parfümöket köszönhetünk még, mint a Givenchy L`Interdit vagy a Balenciaga Le Dix Perfume. A parfüm Nina Ricci fiának köszönheti létrejöttét, ő volt ugyanis az, aki rajongott a parfümökért és Fabron kreációiért.

A parfüm virágos-fűszeres jegyeket hordoz, ezek középpontjában a szegfű illata áll. Tartós, de nem tolakodó, nappali illat, amely elsősorban a tavaszi/őszi, átmeneti időszakhoz illik.

Fejjegy: szegfű, őszibarack, neroli, bergamot, rózsa, brazil rózsafa és aldehidek
Szívjegy: rozmaring, szegfű, gardénia, viola, orchidea, szegfűszeg, orris gyökér, jázmin, ylang-ylang, rózsa
Alapjegy: fűszerek, írisz, borostyán, szantálfa, pézsma, benzoé, tölgymoha, vetiver, cédrus

 

Guerlain – Shalimar

10 parfüm, ami soha nem megy ki a divatból

Jaques Guerlain 1925-ben alkotta meg az illatot, amely a 17. századi indiai uralkodó, Shah Jahan és felesége, Mumtaz Mahal legendás szerelmi története előtt tiszteleg. A történelmi emlékek szerint még mielőtt uralkodó lett volna, Khurram herceg egy bazárban látta meg a gyönyörű fiatal lányt, Arjumand Banut, akibe azonnal beleszeretett. Miután uralkodó lett, feleségül vette a lányt, akit ezt követően Mumtaz Mahalnal hívtak, ami annyit jelentett, A Palota Ékessége. A szerelmesek elválaszthatatlanok voltak egymástól, jóban-rosszban együtt voltak. Házasságukból 13 gyermek született, Mumtaz Mahal azonban tragikus módon belehalt 14. gyermekük szülésébe. Shah Jahant mélyen lesújtotta felesége halála, emlékére ő építtette fel a ma is káprázatos Taj Mahalt.

A parfüm Mumtaz legkedvesebb helye, a Shalimar kert után kapta a nevét. A citrusos-virágos illatjegyeket mutató kreáció a Guerlain ház legsikeresebb parfümje, már megjelenése óta. Illata erőteljes és hosszan tartó, elsősorban a hűvösebb őszi, téli időszakhoz, esti alkalmakhoz illik.

Fejjegy: citrusok, mandarin, cédrus, bergamot, citrom
Szívjegy: írisz, pacsuli, jázmin, vetiver, rózsa
Alapjegy: bőr, szantálfa, édes mirha, pézsma, civet, vanília, tömjén, tonkabab 

Robert Piguet – Fracas

10 parfüm, ami soha nem megy ki a divatból

Ez az extra nőies és szexi parfüm először 1948-ban jelent meg, majd 1998-ban újra kiadták. Igazi párizsi stílusú, részegítő illat, amely modern és provokatív, glamúros és kényelmes egyszerre. A parfüm a márkára jellemző fekete, szögletes üvegben kapható, több méretben, amelyekhez tusfürdő, testápoló is elérhető azonos illatkompozícióval. A hírességek közül is sokak első számú kedvence, Madonna, Kim Basinger, Carolina Herrera, de Courtney Love is viselői között van. Extra hosszú ideig tartó, erőteljes, elsősorban esti illat.

Fejjegy: narancsvirág, mandarin, zöld levelek, őszibarack, jácint, bergamot
Szívjegy: koriander, szegfű, tubarózsa, ibolyagyökér, muskátli, osmanthus, jázmin, gyöngyvirág, fehér írisz, rózsa, nárcisz, gardénia
Alapjegy: szantálfa, borostyán, pézsma, tölgymoha, vetiver, cédrus

 

Guerlain – Apres l’Ondee

10 parfüm, ami soha nem megy ki a divatból

Púderes-virágos, igazi tavaszi illatkreáció, amelyet több mint száz éve, 1906-ban alkotott Jacques Guerlain, aki a csaknem 190 éves múltra visszatekintő, családi vállalkozásként indult parfümház harmadik Orra volt. A narancsvirág és a viola mellett a fűszeres ánizs dominál a parfümben, az illatok elegye olyan, mint az újjáéledő kerté tavaszi zápor után. Édeskés illat, de a hagyományos, vaníliazuhatagos értelemben. Közepesen tartós, könnyed illatkompozíció, elsősorban nappalra érdemes viselni.

Fejjegy: kasszia, neroli, ánizs, citrom, bergamot
Szívjegy: mimóza, szegfű, szantálfa, viola, orrisgyökér, jázmin, vetiver, ylang-ylang, rózsa
Alapjegy: írisz, borostyán, pézsma, benzoé, vanília, heliotrope, styrax

 

Jean Patou – Joy

10 parfüm, ami soha nem megy ki a divatból

Megjelenésekor a világ legdrágább parfümjeként hirdették meg, ami meglepő reklám volt, hiszen az épp a ’30-as évek gazdasági világválságának kirobbanására datálható. A Nagy Depresszió éveiben nem egy couture ház kényszerült rá, hogy végleg bezárjon vagy csak rövidebb időre szüneteltesse tevékenységét, Jean Patou számára azonban épp ez a parfüm volt az, amelynek köszönhetően megmenekült a csődtől.

A parfümöt a legnagyobb körültekintéssel, a legjobb minőségű alapanyagok felhasználásával Henri Almeras parfümőr készítette el, az alkotófolyamat legalább oly precíz volt, mint egy haute couture ruha elkészítése. Nem véletlen, hogy a befektetett munka és alapanyagok az árban is megmutatkoztak.

A Joy különlegessége, hogy egy üvegcse parfüm elkészítéséhez nem kevesebb, mint 10.600 szál jázminra és 28 tucat rózsára van szükség, talán emiatt is ez a második legtöbbet eladott parfüm a világon – a Chanel No.5 után.

Fejjegy: tubarózsa, rózsa, ylang-ylang, aldehidek, édes és lédús körte, zöld illatjegyek
Szívjegy: jázmin, íriszgyökér
Alapjegy: érzéki pézsma, szantálfa, cibet 

Chanel – Chanel N°5

10 parfüm, ami soha nem megy ki a divatból

A luxus és a kifinomult ízlés szimbóluma Coco Chanel illata, amelyet Ernest Beaux alkotott meg a divattervezés nagyasszonya számára. Chanel kívánsága az volt, hogy olyan parfüm készüljön, “amelynek olyan az illata, mint a nőnek”. Rendkívül összetett illatkompozíció, nehéz az egyes alkotóemeleket különválasztani egymástól, és ez nem véletlen. Chanel kívánsága volt ez is.

Marilyn Monroe-tól kezdve, aki, mint tudjuk, csak egy csepp Chanel N°5-öt viselt az ágyban, hírességek egész sora rajongott már megjelenésétől a parfümért. Ez volt az első a virágos-aldehides illatok sorában és abban is, hogy ezt a szintetikus alkotóelemet nagyobb mennyiségben használták fel a parfüm összeállításához.

Üvegét maga Coco Chanel tervezte örök érvényű jelmondata szerint: A kevesebb több.

Fejjegy: aldehidek, neroli, ylang-ylang, bergamot, citrom
Szívjegy: írisz, orrisz gyökér, jázmin, gyöngyvirág, rózsa
Alapjegy: borostyán, szantálfa, pacsuli, pézsma, civet, vanília, tölgymoha, vetiver

 

Christian Dior – Miss Dior

10 parfüm, ami soha nem megy ki a divatból

Christian Dior az 1947-ben megjelent parfümöt szeretett testvére, Catherine számára készítette. Célja az volt, hogy olyan parfümöt alkossanak, amely a szeretet illatát képviseli. A parfümőrök, Jean Carles és Paul Vacher kitűnően teljesítették a divattervező kérését, az eredmény azonnal a couture ház illatává vált. A Dior-ház központjába, a párizsi Avenue Montaigne 30-as szám alatti épületbe belépve egyből ez az illat fogadta a látogatókat.

Az ikonikus illat azonban nem keverendő össze a Miss Dior by Christian Dior parfümmel. 2012-ben az addig Miss Dior Cherie néven futó illat kapta meg a Miss Dior elnevezést, miután összetételében is változtattak rajta, azonban a klasszikus illatkompozíciótól teljesen eltérő parfümről van szó.

Fejjegy: aldehidek, bergamot, zsálya, galbánum, gardénia
Szívjegy: szegfű, írisz, orrisz gyökér, jázmin, neroli, gyöngyvirág, rózsa, nárcisz
Alapjegy: vetiver, tölgymoha, pacsuli, borostyán, szantálfa, bőr, balzsamos szuhar

 

Guerlain – Mitsouko

10 parfüm, ami soha nem megy ki a divatból

Jeaques Guerlain 1919-ben alkotta meg az illatot, amelyet egy Claude Farrère novella hősnője ihletett. A történet egy japán admirális felesége, Mitsouko és egy brit hivatalnok között szövődött románcot mutat be, amely az 1900-as évek elején, az orosz-japán háború alatt játszódik. Mivel mind férjét, mind pedig szerelmét harcba küldik, Mitsouko közöny mögé bújtatja valódi érzéseit, és úgy dönt, kivárja a háború végét, hogy kiderüljön, melyik férfi lesz az, aki végül visszatér hozzá a csatából.

Nem egy könnyed, hétköznapokhoz illő illatról van szó, ezért szépségét sem látja meg mindenki elsőre. Fás, telt fűszeres parfüm, elsősorban esti alkalmakhoz illik. Illata erős, és hosszan tartó, egészen kevéske is elég belőle, hogy rabul ejtsen. Több változata is kapható, Eau de Toilette és Eau de Perfume is vásárolható, az eredeti, teljes összetétel azonban csak a parfüm koncentrációban érhető el.

Fejjegy: citrusok, jácint, bergamot, rózsa
Szívjegy: orgona, őszibarack, jázmin, ylang-ylang, rózsa
Alapjegy: fűszerek, borostyán, fahéj, tölgymoha, vetiver

 

Calvin Klein – CK One

10 parfüm, ami soha nem megy ki a divatból

A lista utolsó parfümje elsőre talán kilóghat a sorból, hiszen alig több mint húszéves illatról van szó, ami a többi klasszikushoz képest még kisgyereknek tűnhet. Calvin Klein illata volt azonban az első unisex parfüm, amely széles körben meghódította a világot. Sikere jórészt a remekül összerakott reklámkampányoknak volt köszönhető, de ettől függetlenül is kétségtelen, hogy legtöbbünknek a CK One jut az eszébe, ha olyan parfümöt keres, amit férfi és nő egyaránt viselhet. Illata visszafogott, közepesen hosszan tartó, elsősorban a citrusos-zöld jegyek dominálnak benne.

Fejjegy: bergamot, papaya, ananász, mandarin, zöld jegyek, kardamon, citrom
Szívjegy: szerecsendió, viola, orriszgyökér, rózsa, jázmin, gyöngyvirág
Alapjegy: tölgymoha, pézsma, borostyán, cédrus, szantálfa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top