Szépüljünk

49 ember meghalt, mert testápolót ittak

Metilalkohol és fagyálló is volt abban a testápolóban, melyet főként elszegényedett alkoholisták fogyasztottak Szibériában.

49 ember meghalt, és 57 ember került kórházba a szibériai Irkutszkban miután egy Bojarisnyik (galagonya) elnevezésű, szesztartalmú kozmetikai készítményből fogyasztottak a hétvégén. A vizsgálat megállapította, hogy a fürdő-testápoló szer mérgező metilalkoholt és fagyálló folyadékot is tartalmazott. Az áldozatok többségénél azonnal beállt a halál. 

A tragédia miatt Dmitrij Berdnyikov polgármester rendkívüli állapotot hirdetett ki a városban. A novo-lenyinói lakónegyedben, ahol a legtöbb haláleset történt, a hatóságok munkatársai lakásról lakásra járva figyelmeztették a lakosokat a mérgezés veszélyére, különös tekintettel a legszegényebbekre. Felkeresték a hajléktalanok menedékeit is.

A Bojarisnyik és más alkoholtartalmú, nem élelmiszer jellegű termékek árusítását Irkutszkban mind az élelmiszer-, mind a háztartási áruházakban betiltották.  A tragédia miatt a készítmény hét gyártóját és forgalmazóját őrizetbe vették. A hatóságok megállapították, hogy a veszélyes szert több mint 200 helyen árusították Irkutszkban. A készítményből, amelynek címkéjén egyébként feltüntették, hogy kizárólag külső felhasználásra alkalmas, az elárusítóhelyeken több mint 500 litert lefoglaltak.

49 ember meghalt, mert testápolót ittak

A rendőrség megtalálta a mérgező terméket előállító titkos üzemet, és ott 47 kannányi metilalkoholt tartalmazó folyadékot foglalt le.  A címkén feltüntetett szentpétervári gyártó 2008 óta nem létezik. A készítményen ugyanakkor az szerepelt, hogy az összetétele 93 százalékban etilalkoholból, illetve galagonyakivonatból, citromsavból, glicerinből és dietil-ftalátból áll. Sajtóértesülések szerint a testápoló előállítói nem tudtak arról, hogy az általuk a gyártáshoz megrendelt etilalkohol helyett metilalkoholt kaptak.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök felszólította a belügyminisztériumot, hogy lépjen fel az illegális alkoholkereskedelemmel szemben. Felháborodásának adott hangot, hogy alkoholtartalmú készítményekhez gyógyszerárusító automatából is hozzá lehet jutni. A történtekről Vlagyimir Putyin elnököt is tájékoztatták.

Alekszandr Hloponyin miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a kormány már előkészített több, az alkoholtartalmú termékek forgalmára vonatkozó törvénytervezetet. A jogszabálytervezetek értelmében az alkoholos készítmények eredetét az előállításuk helyétől lehet majd követni, megszigorítják a forgalmazásra vonatkozó jogszabályokat, illetve minden alkoholtartalmú terméket egyformán meg fognak adóztatni.

A szeszesitalok forgalmazását felügyelő Roszalkogoregulirovanje szerint az oroszok évi 170-250 millió liter szesztartalmú orvosi, kozmetikai vagy egyéb vegyszert isznak meg. A fogyasztás évi 20 százalékkal nő. A BBC orosz nyelvű szolgálata szakértői becslésre hivatkozva azt állította, hogy az orosz lakosság több mint 10 százaléka fogyaszt rendszeresen nem szeszesitalként forgalmazott alkoholt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top