Szépüljünk

5 milliós büntetés a Manna szappan megtévesztő reklámjai miatt

5 millió forintos pénzbírsággal sújtotta a Gazdasági Versenyhivatal a Manna szappant készítő céget, mert túlzó, megalapozatlan és ezzel megtévesztő reklámokkal hirdette termékeit.

Az eljárás 29 különböző, Manna szépségápolási terméket  érintett, így szappanokat, fürdőgolyókat, szépségolajokat és illóolajokat is.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint a Manna Natúr Kozmetikum Kft. megalapozatlan hatásokkal reklámozta a kozmetikumokat. A készítményeket olyan gyógyító és bizonyítatlan egészségre kedvező hatásokkal reklámozta, amelyeket semmivel sem támasztottak alá. Már pedig a gyártóknak igazolniuk kell a kozmetikumoknál is az általuk közzétett állítások valóságtartalmát. Különösen olyan érzékeny állításoknál, mint a különböző betegségek, egészségi problémák megelőzését, megoldását, illetve a tüneteik kezelését ígérő reklámüzenetek.

A GVH tudományos megalapozottságot vár el a kozmetikumok gyógyhatásának bizonyításánál, a vállalkozásoknak már reklámjaik közzététele előtt kell rendelkezniük az erre vonatkozó bizonyítékokkal.

A hatóság a megtévesztő reklámok miatt kiszabott bírság megállapításakor enyhítő körülményként értékelte, hogy a vállalkozás együttműködési szándéka jeleként módosította kereskedelmi gyakorlatát, és 100 százalékos pénzvisszafizetési garanciát alkalmaz.

A fotó illusztráció!
A fotó illusztráció!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top