Szépüljünk

A napozás 6 meglepő jótékony hatása az egészségre

Olyan sokat hallani a napozás (valós) veszélyeiről, hogy úgy döntöttünk, egy kicsit vidámabb vizekre evezünk: most jöjjenek a napfény jótékony hatásai!
A napozás 6 meglepő jótékony hatása az egészségre

 A túl sok napozás veszélyeire évről évre egyre erőteljesebben hívják fel a figyelmünket. Az mértékletes és óvatos napfürdőzésnél ugyanakkor nincs feltöltőbb dolog! Lássunk hat dolgot, aminek kifejezetten jót tesz egy kis napozás:

1. Jobb hangulat

Te is észrevetted, hogy mióta megérkezett a tavasz, mintha általánosan jobb lenne a kedved? A napfény szerotonin és endorfin hormonokat szabadít fel, s hála ennek, derűsebbnek és nyugodtabbnak érezzük magunkat, és a depresszió esélye is csökken.

2. Nyugodtabb alvás

Egy új kutatás szerint, a D-vitamin-hiány kapcsolatba hozható az alvászavarral. De a napfény nem csak a D-vitamin miatt fontos: a már említett szerotonin hormon a melatonin termelődését is fokozza, ami a jó alvásért felelős.

3. Alacsonyabb vérnyomás

A napsugarak felszabadítanak olyan anyagokat, amelyek segítenek tágítani az ereket, ezáltal vérnyomáscsökkentő hatásúak. Így egy kis napozással felvehetjük a kesztyűt a sztrók és a szívinfarktus ellen is!

4. Kisebb esély néhány rákfajtára

Meglepő, de bizonyos rákfajták kialakulását pont gátolja a napfény. Ilyenek a prosztata- vagy a mellrák, de a limfóma is. Köszönjük meg a D-vitaminnak!

5. Erősebb csontok

A D-vitamin az erős csontok kialakulásában és fenntartásában is szerepet játszik. A megfelelő bevitele minden életkorban fontos: a gyerekeknél a fejlődés, az idősebbeknél pedig az erősítés miatt.

6. Hatékonyabb fogyás

Mielőtt fogyókúrába kezdesz, ellenőriztesd a D-vitamin-szinted! Ugyanis a hiánya szabotálhatja a fogyókúrád, te pedig majd értetlenül állsz a mérlegen. Egy diéta előtti D-vitamin-kúra viszont segíthet megszabadulni a fölös kilóktól.

Forrás: SELF

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top