Szépüljünk

Ezt árulja el az ajkad állapota az egészségedről

Többet is köszönhetsz az ajkaidnak, mint a csókolózás képességét. Lássuk, mit üzen az állapotuk az egészségünkről!
Ezt árulja el az ajkad állapota az egészségedről

 Megfigyelted már, hogy a szád állapota állandóan változik? Vannak jobb (puhább, selymesebb) és rosszabb (száraz, kipirult) időszakai is. Az egyes fázisok hátterében számos egészségügyi ok állhat, melyekről most lerántjuk a leplet!

1. Duzzadt ajkak

A duzzadást a legtöbb esetben allergiás reakció váltja ki, amit okozhat az új rúzsod valamelyik összetevője vagy a vacsorád is. Ha kezdesz kacsára hasonlítani, azonnal fordulj orvoshoz, és akkor is, ha a duzzadás mellett zsibbadást, viszkető bőrt, kiütéseket és könnyes szemeket is tapasztalsz!

2. Cserepes ajkak

A kiszáradt ajkakat, valamint a száj szélében lévő fájdalmas repedéseket okozhatja a szeles, hűvös idő is és a dehidratáltság vagy akár vitaminhiány is. Meglehet, hogy alacsony a szervezeted vas-, cink-, B3-, vagy B6-vitamintartalma. A legkönnyebb módja ezek pótlásának a vörös hús, ami gazdag vas- és cinkforrás, de lazaccal, a tojással és spenóttal is feltöltekezhetsz ezekből a vitaminokból.

3. Ajakherpesz

A száj környékén megjelenő kis hólyagok a lehető legrosszabbkor tudnak felbukkanni, és néha nagyon makacsok tudnak lenni. Találkozhatsz velük egy fokozottan stresszes időszak után, legyengült immunrendszer vagy megfázás esetében is. De a fertőzést okozhatja az is, ha osztoztál valakivel a poharadon.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top