Szépüljünk

Miért szárad ki a bőröd? – a leggyakoribb bőrápolási hibák

Kényes dolog a bőr ápolása, és sokan nem is bánnak vele megfelelően. Ha időről időre ugyanazokat a hibákat követjük el, ne csodálkozzunk, ha a bőrünk kiszárad, és érzékeny lesz. Lássuk, milyen hibákat és "bűnöket" szoktunk leggyakrabban elkövetni a bőrünk ellen!

Mindenki szép bőrre vágyik, de a legtöbben csak keveset tesznek ezért, és azt is rosszul. Íme a leggyakoribb bőrápolási hibák, amik miatt a bőrünk elveszti lágyságát és selymességét.

Miért szárad ki a bőröd? - a leggyakoribb bőrápolási hibák

1. A víz
Vízzel szépítkezz – tartja a távol-keleti bölcsesség. Ez magyarul azt jelenti, hogy a szép bőr alapja a tisztaság, és hogy a kenceficék és bőrápolási trükkök mellett a víz az, amivel a legtöbbet tehetünk a bőr szépségéért. Sajnos nem mindegy azonban, hogy milyen vízzel ápoljuk – vagyis mossuk – a bőrünket. Az ideális, ha lágy vizet használunk, de ez nálunk enyhén szólva is problémás dolog, hiszen a vezetékes víz a legtöbb helyen kemény, vagyis sok benne az oldott, a keménységért felelős ásványi anyag. Ha csak teheted, használj otthon vízlágyítót, és ezen keresztül engedd át a vezetékes vizet. A bőröd meg fogja hálálni ezt a ráfordítást! Másrészt a vizet nemcsak külsőleg kell használni a bőr érdekében: mindennap meg kell inni legalább 2 liter – melegben akár 4-5 liter – folyadékot, lehetőleg tiszta vizet azért, hogy a bőr megőrizze hidratáltságát, teltségét és rugalmasságát.

2. Rossz étrend
Nem kifejezetten kozmetikai praktika, de a helyesen megválasztott étrenddel és életmóddal nagyon sokat tehetünk a bőr fiatalságának és egészségének megőrzéséért. A zsíros ételek túlsúlya, az elhízás, a mozgásszegény életmóddal járó renyhe keringés a bőrt igen látványosan megviseli, ellenben ha kiegyensúlyozottan és mértékletesen táplálkozol, és az étrendedben fő helyet kapnak a nyers és párolt zöldségfélék, sovány húsok és tengeri halak, azzal nagyon sokat teszel a bőrödért. Ha még az erős napsugárzástól is megvéded, akkor biztos, hogy tovább élvezheted majd a bőröd hamvasságát, mint mások.

3. Túl sok tusfürdő
A tisztálkodószerek használata elengedhetetlenek, mert feloldják a zsíros szennyeződéseket, de legtöbbjük ugyanakkor meg is bontja a bőr érzékeny védőrétegét, és lemossa azt a savas közeget, ami megvédi a kórokozóktól és a lipidréteget is, és ezzel lehetővé válik, hogy a nedvességet megkötő egyéb anyagok is kioldódjanak a szarurétegből. Az így kiszárított bőr egyrészt érzékenyebb és védtelenebb a baktériumokkal szemben, másrészt elszarusodik, ami miatt a faggyú nehezebben ürül ki belőle, aminek a begyulladt szőrtüszők és pattanások a látható és szomorú következményei. A túlzásba vitt mosakodás ezért káros a bőrnek.

4. Túlzásba vitt és rosszul kezelt smink
Az arcbőrt tesszük ki általában a legnagyobb igénybevételnek, hiszen ezt festjük, radírozzuk, mossuk a legtöbbet. Az olcsó, gyenge minőségű anyagokkal történő sminkelés jó esetben csak szárítja a bőrt, rossz esetben irritálja és gyulladást okoz, ha pedig felületesen távolítjuk el, még a jó minőségű smink is káros lehet a bőrnek. Sokan éppen ez utóbbit követik el, a nap végén csak ímmel-ámmal távolítják el az arcukról a festéket, és ezzel megakadályozzák, hogy a bőrük szabadon lélegezzen. Mások éppen a túlzott arclemosó-használattal szárítják ki a bőrüket, és teszik pattanásossá, irritálttá.

5. Túl meleg vízzel mosod a bőröd
Ha túl meleg vízzel mosdasz, az valóban megnyitja a bőr pórusait, amitől az az érzésed lesz, hogy a bőrt rugalmassá válik és megtisztul a mélyebb rétegek salakanyagaitól. Ez utóbbi elképzelés tévhit, ráadásul a forró víz kiszárítja a bőrt azzal, hogy teljesen feloldja a felületéről az olajokat és zsírt. A legjobb, ha langyos vízzel zuhanyozol, sőt a bőrnek még jobbat tesz az, ha hideg vízben fürdesz – mert ez felpezsdíti a vérkeringését, javítja az oxigén- és tápanyagellátását.

6. Kevés időt hagysz a kozmetikumoknak, hogy hassanak
A másik gyakori hiba, hogy rákenünk a bőrünkre különféle jobb vagy rosszabb kozmetikumot és bőrápolót, és ezzel meg is nyugtattuk a lelkiismeretünket: megtettük, amit megkövetelt a bőrünk. Aztán – mivel állandóan sietünk valahova – túl hamar távolítjuk el ezeket a szereket, és nem hagyjuk, hogy tápláló anyagaik bejussanak a bőrbe, és ott kifejtsék a hatásukat. A jobb kozmetikumokon feltüntetik, hogy pontosan hogyan, mennyit kell használni – tartsd be ezeket az előírásokat, és hatékony lesz a szépségápolásod!

 

Még több szép bőr az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top