Szépüljünk

Ezért örülj, ha rövid a hajad!

Az első pont ebben a kánikulában, hogy nem olyan meleg, mint a hosszú haj, de ha rövid a hajad, még környezetbarátabb is vagy, mint a hosszú hajúak.

Mágikus hosszúság

Annak idején a Demi Moore főszereplésével készült Ghost című romantikus film sikerének egyik fontos tényezője volt, hogy a meghalt férjét gyászoló gyönyörű Molly egészen rövid hajat viselt. Egxébként nem túl gyakori, hogy bármilyen fontosabb szerepben rövid hajat viseljen egy színésznő, ahogy a magánéletben is inkább kivételt jelentenek Halle Berry vagy Ginnifer Goodwin tartósan rövid tincsei.

Ginnifer Goodwin és Halle Berry
Ginnifer Goodwin és Halle Berry

Mi a rövid?

A történelem korábbi szakaszaiban a nők haja általában olyan hosszúra nőtt, amilyenre tudott, akkoriban a fodrászolás még nem volt általános. Persze a férfiak viselhettek praktikusan rövid hajat, ahhoz akadt olló és akarat. Ezért a nők számára sokáig még a vállig érő haj is legfeljebb ábránd maradt, a 20. század elején nyílt rá először lehetőség, hogy megszabaduljanak a tehertől. Ebben a forradalomban is fontos szerepet játszott az ikonikus Coco Chanel, akinek oly sokat köszönhetünk.

A következő lépcső Twiggy és az ő szuperrövid haja volt, de Mia Farrow tudta fokozni – és létrejött az angolul csak pixie-ként emlegetett viselet.

Twiggy és Coco Chanel
Twiggy és Coco Chanel

Miért jó?

A rövid haj legfontosabb előnye a kényelem. Ehhez persze egy nagyon jól vágó fodrászra is szükség van, hogy ne kelljen folytonosan beszárítgatni, alakítgatni, így rengeteg időt is megspórolhatunk. Nyáron hihetetlen különbséget tud jelenteni a hőérzetet illetően, és mivel kevesebb kemikáliát teszünk bele, jóval környezetbarátabb is.

Őszülés esetén, ami egyébként mintha egyre korábban kezdődne mostanában, a festés miatt olcsóbb és praktikusabb, könnyebben kísérletezhetünk új színekkel. Ha pedig maradunk a mákos vagy fehér hajnál, az is sokkal jobban mutat röviden.

Erősen függ az egyéni adottságoktól, de a legtöbb szakember szerint a rövid haj fiatalít – nyilván megint csak kell a jó fodrász, aki segít kiválasztani a megfelelő fazont. Érdemes hozzáértő barátnőkkel is megvitatni, képeket nézegetni.

Natalie Portman és Keira Knightley
Natalie Portman és Keira Knightley

A hosszú haj lehet szép, de sokszor eltakar, elvonja a figyelmet az arcról, a nyakról, a vállról. Rövid hajjal jobban érvényesül egy rakás tulajdonságunk, megfelelő hangsúlyt kap végre a szem, a száj, a bőr.

Sok esetben nem feltétlenül stílusdöntés a vágás: előfordulhat, hogy egészségügyi okokból ez a legjobb megoldás. Van, akinek röviden sokkal szebb a haja, kevésbé hullik, dúsabb, kezelhetőbb. Az is előfordul, hogy bár valaki szereti a hosszú hajat, de zavarja a látásban, rosszul viseli, ha hozzáér az arcához, és bizony a súlya is tényező lehet. Rövid hajjal tényleg fellélegzik az ember, semmi nem húzza végre a fejbőrt, még fésülködni sem muszáj.

Stílustippek rövid hajhoz:

  • Viselj nyugodtan fejpántokat, hajdíszeket – nem csak a hosszú hajúaknak szabad!
  • Végre rendesen látszódnak a fülbevalóid, akármilyen vad változatot kipróbálhatsz.
  • A szemüveg és a napszemüveg is kellő hangsúlyt kap, szabadon próbálkozhatsz különféle színekkel, fazonokkal.
  • Ne hidd el, hogy a rövid haj fiús! Lehetsz szexi, romantikus, angolosan hűvös vagy franciásan kacér – a hajad nem akadály.
  • Ha megtetszik egy új szín, próbáld ki nyugodtan, úgyis hamar lenő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top