Szépüljünk

Virágba borul a bőr – ez most a magyar tetkótrend

Tudod, mi most a menő, és mi az, ami már lecsengett? Mit gondolsz, melyik mintát tüntetnék el leggyakrabban? Most eláruljuk. Sőt azt is megsúgjuk, mitől másznak falra a tetoválóművészek.

Csakúgy, mint a például az öltözködésben, a tetoválásban is léteznek trendek: formák, minták, feliratok, speciális technikák. Ámde míg a ruháinkat egyszerűen lecserélhetjük, a tetoválások egy életre szólnak… és még fél évig – tartja a mondás.

Ez most a menő

Idén óriási hájp a madármotívum; a repkedő madarak: fecskék, pávák, papagájok, illetve a madártoll. “Tavaly pillangókat kértek, idén madarakat” – mondja Hami.

Ez a madártoll Hami műve
Ez a madártoll Hami műve

“A madaras minta egyik fajtája, amit egyre többen tetováltatnak, az a papírból hajtogatott origamidaru” – fűzi hozzá Mirka.

Mirka munkában: készülnek az origami darvak
Mirka munkában: készülnek az origamidarvak

Idén a bőrünk is virágba borul; rózsát, orchideát és hibiszkuszt kérnek a tetoválásra vágyó hölgyek, de a legmenőbb mind közül idén a pitypang – épp ellibbenő bóbitákkal.

Karina Di Angeli pipacsai
Karina Di Angeli pitypangjai

A népi ihletésű virágok és motívumok nagy hulláma már elcsitult, de Mirka szerint ez az itt élő külföldiek körében még mindig népszerű. “Nemrég egy lengyel csajszinak készítettem kalocsai jellegű mintát. Magyarországon tanult, és úgy megszerette ezt az országot, hogy itt szeretne dolgozni és élni.”

Kifutó minta a kalocsai, de a külföldiek szeretik. Ezt Mirka hímezte.
Kifutó minta a kalocsai, de a külföldiek szeretik. Ezt Mirka hímezte.

Férfiaknál a nonfiguratív mintákat felváltották a törzsi, főként a maori tetoválások.

Mandalát férfiak és nők is gyakran tetováltatnak.

Hami egyik mandalája
Hami egyik mandalája

A külföldi énekesek, színészek tetoválásait is utánozzák. “RiRi mell alatti tetoválása a fiatal lányoknál sláger” – meséli Mirka.

A végtelenjel is túlságosan felkapott lett. “A végtelenjelet már minimum ötvenen kérték, de szerencsére le tudtam beszélni róla a vendégeimet – nevet Mirka. – Ilyet nem is vállalok, csak akkor, ha nem egy egyszerű fekvő nyolcast kell varrnom, hanem én tervezhetem meg a mintát. Legutóbb M. C. Escher művéből inspirálódva készítettem egy végtelen jelet, rácsosan, vízfesték technikával” – mesélte Hami.

Végtelen jel felturbózva Hami vízfesték technikájával
Végtelenjel felturbózva Hami vízfestéktechnikájával

Ezek már lejárt lemezek

Mirkánál szóba hoztam a köznyelv által “ribancrendszámnak” (tramp stamp) hívott nonfiguratív tetoválást, amely fiatalkorom nagy slágere volt. A tetoválóművész szerint kár, hogy a gerinc alsó csigolyáinak területét díszítő tetkók ilyen megalázó elnevezést kaptak, mert az egy nagyon klasszul tetoválható hely: ott aránylag feszes marad a bőr. Csak sajnos igénytelen minták kerültek oda.

Ez már ciki (forrás: tattooton.com)
Ez már ciki – forrás: tattooton.com

A kis delfin szintén a kilencvenes évek menő mintája volt. Az én retinámba is beégett egy delfinke, ami egy egyetemi csoporttársam bal mellét díszítette.

Mellen ficánkoló delfint neee (forrás: cuded.com)
Mellen ficánkoló delfint neee! – forrás: cuded.com

Amikor a nonfiguratív lecsengett, akkor jöttek az állatövi jegyek. Ma már ez sem nyerő.

A 2000-es évek a hátra, vállra tetovált angyalszárnyakról szólt.

Ehhez sokat kellett gyúrni (mentattooscentral.com)
Ehhez sokat kellett gyúrni – mentattooscentral.com

 “Amikor pályám elején a gyakornoki időmet töltöttem, akkor rengetegen varratták a könyökükre a csillagmintát. Nagyon tartottam tőle, mert ez egy nehéz minta, és a könyék környéke sem egy egyszerű felület. Viszont mire kitanultam a szakmát, eltűnt a csillag iránti igény is. Szerencsére” – meséli Mirka.    

Mirka egyik vendége szerint ekkor volt menő a nyolcas számú fekete biliárdgolyó is.

“A masni is kezd lecsengeni, bár hölgyek néha még most is kérik a combjukra” – mondja Hami.

“Egy éve volt sláger a violinkulcs szívecske a fül mögé és a hangjegyek – avat be Mirka –, de idén még senki nem kért ilyet.”

Ettől a falra másznak a tetoválók

A tetoválóművész feladata, hogy az elképzelésedet az ő művészi látásmódján keresztül megvalósítsa, ezért két dologgal lehet nagyon kiborítani a tetoválókat: ha nincs elképzelésed, vagy ha nem kérsz a hozzáadott művészi értékből.

“Rengeteg középkorú nő jön be azzal, hogy kellene valami tetkó… egy picike. Amikor rákérdezek, hogy mit szeretne és hova, akkor kiderül, hogy fogalma sincs. Az is gyakran elhangzik, hogy várja az ötletemet… Ilyenkor beszélgetni kezdünk, próbálom megismerni, mi a legfontosabb számára az életében. De vannak, akiknek erre se idejük, se idegrendszerük” – meséli Mirka.

“A klasszikus feliratokat, mint a love, faith, believe és a forever is sokan kérik, főként ujjak közé, de ezekkel több problémám is van – vallja Hami –, mégpedig az, hogy ezek sablonos dolgok, és nem kihívás egy ilyen feliratot megcsinálni. A never give up felirat sem olyan egyedi, mint ahogy azt sokan gondolják. Ráadásul az ujjra nem ajánlott tetováltatni, mert hamar kopik, fakul a minta. Szerintem az a tetováló, aki ilyet megcsinál, az csak az anyagiak miatt vállalja.”

Hamar kopik (forrás: cuded.com)
Hamar kopik – forrás: cuded.com

Ha már látni se akarjuk  

“A BFF-et (Best Friends Forever), vagyis az öribarik monogramját akarta két lány tetováltatni úgy, hogy csupán fél éve ismerték egymást. Próbáltam finoman célozgatni arra, hogy ez a barátság még kissé fiatal, de a lányok hajthatatlanok voltak. Miközben kanyarítottam a betűket, már azt néztem, mivé lehetne átalakítani. Hamarosan megjelent az egyikük, hogy takarjuk el a »legjobb barátnő« emlékét” – mesélte Mirka.

A tetoválók egybehangzó véleménye alapján takarásra a kilencvenes évek nonfiguratív mintáival jönnek. Rengeteg krikszkrakszot takarnak fiúknál felkaron, lányoknál fenék fölött és boka környékén is.

Nonfi takrása madártollal. Karina Di Angeli munkája.
Nonfi takarása madártollal – Karina Di Angeli munkája

Viszont ne gondoljuk, hogy takarni olyan egyszerű: sokan nem vállalnak ilyen jellegű munkát. Egyrészt a művész keze is jobban kötve van, másrészt nem mindegy, milyen mélyre volt ütve a minta, hol van elhelyezve, mennyire sötét a festék, és mennyire vigyázott a tetoválására az ügyfél. Előfordulhat, hogy a tetoválóművész inkább a lézeres eltávolítást javasolja.

Mirka megdolgozott ezzel a nonfiguratív eltakarásával
Mirka megdolgozott ezzel a nonfiguratív eltakarásával

Néhány tanács

  • Alaposan gondoljuk meg, szívünk csücskének nevét bele akarjuk-e varratni a bőrünkbe, vagy a nyaralás emlékére tényleg kell-e az a kis delfin!
  • A Google a barátod, főleg ha idegen nyelvű tetoválást kérsz, vagy olyan szimbólumot, amiben nem vagy biztos.
  • A részegen felvarratott (közös baráti) tetkók sem szokták kiállni az idő próbáját. Ittasan ne tetováltass, lehet, hogy másnapra megbánod.
  • Ha mégis varrattál magadra valamit, akkor vigyázz is rá! Ápold a bőröd az utasításoknak megfelelően!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top