Szépüljünk

Mitől is szép egy nő?

Mindig szeretnénk szépek, vonzóak lenni. Törekszünk rá, akarjuk, azt gondoljuk, csak így létezhetünk. De mi is a szépség? Mindenféle megfogalmazás, gondolat, kép él róla...

A szépség szubjektív. Otthonról és az iskolából is hozunk – kérés nélkül is kapunk – mintákat, hogy az életbe kikerülve ne legyen előttünk ismeretlen a szépség fogalma. A végletekkel igazából nincs is gond. Ha valami nagyon szép vagy nagyon csúnya, akkor azt a legtöbb ember ugyanúgy látja. Persze itt is lesznek olyanok, akik nem fognak egyetérteni a többséggel, de rájuk meg azt mondjuk, ők a kivételek, akik erősítik a szabályt.

A szépség relatív. Ha egymás mellé teszünk ugyanabból a színből különböző árnyalatokat, kevés kivételtől eltekintve mindenki egyformán fogja ezeket sorba rakni. A szépségnél ugyanez nem működik. Mindenki máshogy rangsorol, mert máshogy nevelték, mást látott, más tapasztalatai és elképzelései vannak a szépséget illetően.

Talán a legnehezebb az embereket értékelni, bár azt szokták mondani, elég, ha a férfi egy fokkal szebb az ördögnél. Nőkről ilyet még nem hallottam. Sőt. A nőtől mindenki elvárja, hogy szép legyen, mert így szokás.

Egy biztos, mindig lesz olyan, aki a legcsúnyább nőben is meglátja a szépet.

Nos, a fentiektől eltérően rá nem azt mondjuk, hogy ő a kivétel, aki erősíti a szabály, hanem valami egészen mást, amit most nem írnék le.

A női szépségideál állandóan változik, de vannak nők, akik évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt is szépnek számítottak és ma is, és évtizedek, évszázadok múlva is így lesz. Ők magukon hordozzák azokat az általános jegyeket, amiken nem fog az idő, sem a trendek.

Mitől is szép egy nő?

Fontos az is, hogy ki mit vár el egy nőtől, ki mivel elégszik meg.

Nincs olyan, hogy legyen nagy a segge és a melle. Az a férfi, akinek ez elég, vagy hazudik, vagy olyan egyszerű, mint a raklap. Esetleg 15 év után most szabadult. Amíg egy férfinél a legtöbbször elég, ha jóképű, a nőknek sokkal nehezebb dolguk van, mert mi férfiak mindent nézünk.

Az összhatás a fontos. Szép arca van? Kit érdekel, ha csak ennyit lehet róla elmondani? Oké, eljutunk oda, hogy mindene szép, sokan ezzel meg is vannak elégedve.

De nem mindenki. Mert akkor már legyen bájos, kedves, humoros, okos, szerény is. És persze egy kicsit érdekelje a foci és az autók, de főzzön jól, legyen szorgalmas, rendszerető és házias is. Persze csak akkor legyünk maximalisták, ha valamit mi is fel tudunk mutatni. Részletesebben a Magabiztos Nő blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top