Szépüljünk

Szépülj a patikából!

Nemcsak a gyerek popsikenőcsét, de akár a saját szemránckrémünket is beszerezhetjük a patikában. És ezúttal nem a drága, márkás kencékre gondolunk...

Nincs márkanevük, nem hallunk róluk a reklámokban, és még csak a csomagolásuk sem szexi, viszont olcsók és sok esetben valódi alternatívát jelenthetnek a trendi szépítőszerekkel szemben az úgynevezett magisztrális kozmetikumok, vagyis azok a kencék, melyeket a patikák maguk állítanak elő.

Szépülj a patikából!

Eltérő a kínálat

 

A gyógyászati célú magisztrális készítményeken kívül – melyeket a bőrgyógyász ír fel receptre – a patikákban kaphatók helyben kikevert, recept nélkül is megvásárolható szépítőszerek is. Míg azonban a gyógykrémek elkészítését bármelyik patikában vállalják, a szépítőszerekből már jócskán eltérő lehet a felhozatal. A saját kozmetikumokat ráadásul a patikák általában maguk sem reklámozzák, így direkt keresnünk kell ezeket.

Szépülj a patikából!Az általunk találomra kiválasztott patikákban is más és más kínálattal találkoztunk. A legtöbb helyen kapható saját receptúra alapján készült hidratáló krém, testápoló, kézkrém, ajakbalzsam és popsikenőcs, több gyógyszertárban ajánlottak ezek mellett arctejet vagy arctonikot, arcpakolást, éjszakai krémet, sarokpuhítót és bőrradírt. „Extrának” számítanak viszont az olyan termékek, mint a szemránckrém, a ránctalanító krém, a sminklemosó vagy épp a napolaj. A legszélesebb választékkal egy kispesti patikában találkoztunk, ahol a következő magisztrális kozmetikumok kaphatók: hipoallergén krém, glicerines kézkrém, puhító kézkrém, vitaminos hidratáló krém, puhító sarokbalzsam, arcszesz pattanásos bőrre, kétféle testápoló, regeneráló hajszesz, kímélő hajmosószer, ajakír, fehérítő és habzó fogpor, azulénes kenőcs, citromos arczselé, arclemosó tej száraz, normál bőrre, arclemosó tej zsíros, problémás bőrre, tápláló éjszakai krém.

A magisztrális szépítőszerek mellett szól kimondottan barátságos áruk is: arckrémet és testápolót például már 600-700 forint körül, ajakbalzsamot 150-200 forinttól, egy nagyobb tégely kézkrémet pedig 400-500 forinttól is beszerezhetünk. 

Régi, bevált receptek

Dr. Asbót Júlia, a Nők Lapja Café bőrgyógyász szakértője szerint (akitől ti is kérdezhettek a Válaszkeresőn) a magisztrális kozmetikumok egyik legfontosabb erőssége, hogy régi, az idők folyamán bevált receptek alapján készülnek, sokat ezek közül már akkoriban is használtak, amikor a manapság forgalomban lévő divatos szépítőszerek még nem is léteztek.

Szépülj a patikából!Garanciát jelentenek a minőségre a gyógyszertári alapanyagok is. Mindemellett speciálisabbak, személyre szabottabban készíthetők, például ha valaki érzékeny a készítmény valamelyik összetevőjére és ezt jelzi, azt kihagyhatják belőle. Tartósítószert az esetek többségében egyébként ezek a kencék nem tartalmaznak – emiatt romlanak meg hamarabb –, illatanyagot pedig legfeljebb csak csekély mértékben.

A doktornő elmondta: a magisztrális szépítőszerek ugyan nem fedik le teljes mértékben a kozmetikai ipar kínálatát, mindenképp érdemes azonban esélyt adni ezeknek a készítményeknek is. Amelyik beválik, azt egyes termékeket kiváltva vagy épp kiegészítésképp beilleszthetjük a mindennapokban használatos kencéink közé.

Keressük 2013 bloggerináját!

Rendszeresen megmondod a magadét, vagy tippeket, ötleteket adsz másoknak a blogodban? Jelentkezz, vagy jelölj másokat, hogy közösen megtaláljuk 2013 legjobb női bloggerét! Bővebben itt olvashatsz a Nők Lapja Café és a Caféblog bloggerversenyéről.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top