Szépüljünk

Fogyatékkal élő nők a szépségiparban

A szépségipar általában fanatikusan ragaszkodik a tökéletességhez - de nem mindig. Dolgoznak ebben a világban olyanok is, akik jócskán eltérnek a modellek számára előírt paraméterektől.
Még több fotó Aimeeről
Még több fotó Aimeeről

Aimee Mullins

Az amerikai Aimee Mullins szárkapocs-csonthiánnyal született, lábát egyéves korában térd alatt amputálni kellett, ezért protézisekkel él. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy a sport és a szépségipar területén is komoly sikereket érjen el. 1996-ban az atlantai paralimpián futásban és távolugrásban indult, dolgozott a Pentagonnak, több tévé- és mozifilmben – többek között Oliver Stone World Trade Center című drámájában – is szerepelt. Modellként 1999-ben, Alexander McQueen londoni divatshow-ján debütált, később több neves divatlapban és divatházak kampányaiban is felbukkant, jelenleg a L’Oreal egyik szépségnagykövete olyan világsztárokkal együtt, mint Gwen Stefani vagy Jennifer Lopez. A People magazin a világ 50 legszebb embere közé választotta.

Még több fotó Kellyről
Nézd meg a többi fotót is! Katt!

Kelly Knox

Az akkor 23 éves lány 2008-ban a Nagy-Britannia hiányzó topmodellje című műsor első helyezettje lett, melyet a Topmodell leszek című valóságshow mintájára rendeztek fogyatékkal élő modelleknek. Kelly egy fejlődési rendellenesség miatt bal alkar nélkül született, művégtagot azonban már gyerekkorában sem volt hajlandó hordani. „Nem érzem magam fogyatékosnak, de a társadalom annak bélyegez engem” – nyilatkozta egy interjújában. A verseny után profi modellszerződést kapott, neves magazinokban szerepelt, a mai napig is profi fotómodellként dolgozik, főleg Angliában és Kanadában.

Még több fotó Aimeeről
Még több fotó Shannonről képgalériánkban!

Shannon Murray

Shannon tinédzserkorában egy baleset következtében került kerekes székbe. 1994-ben, egy fogyatékkal élők számára meghirdetett modellversenyen tűnt fel, majd a világ egyik legfoglalkoztatottabb mozgáskorlátozott modellje lett, aki a mai napig a szakmában dolgozik. Tavaly tavasszal például brit Debenhams áruház reklámkampányában tűnt fel, mely arra hívta fel a figyelmet, hogy a „szabályostól” valamiben eltérő nők – alacsonyabbak, teltebbek vagy akár mozgáskorlátozottak – is lehetnek gyönyörűek. A hölgy mindemellett rendszeresen tart előadásokat a fogyatékkal élők jobb elfogadásának érdekében, valamint tévéfilmekben és színielőadásokban szerepel, tanult szakmája ugyanis színésznő.

Fogyatékkal élő nők a szépségiparbanJayna Altman

Az amerikai Jayna Altman a születésekor bekövetkezett komplikációk miatt szenvedett halláskárosodást. A lány 12 éven át tartó intenzív terápiának köszönhetően tökéletesen megtanult beszélni, egészségeseknek fenntartott középiskolába járt, majd a Kaliforniai Egyetem orvosi karán, audiológiából (azaz hallástanból) szerzett diplomát. 2008-ban előbb Missouri állam szépévé választották, majd megnyerte a Miss International szépségversenyt is. Ismertségét kihasználva a modellkedés mellett különféle jótékonysági szervezetek szóvivőjeként járja az Egyesült Államokat és rendezvényeken, iskolákban tart előadásokat.

Még több fotót találsz képgalériánkban!
Még több fotót találsz képgalériánkban!

A. J. Bray

A. J. Bray 14 éves korában kényszerült kerekes székbe, saját bevallása szerint azonban mozgáskorlátozottsága soha nem akadályozta abban, hogy elérje céljait. Újságíróként több lapban publikál és két saját mesekönyve is megjelent. Első profi modellmunkáját 2004-ben kapta, azóta rendszeresen szerepel fotózásokon. Ő volt a fogyatékossággal élő nőknek készülő amerikai Chloe magazin debütáló számának címlaplánya is. Aktivistaként küzd a fogyatékkal élő, valamint a homoszexuális emberek elfogadásáért.

Fogyatékkal élő nők a szépségiparbanTanja Kiewitz

A 35 éves, grafikusként dolgozó Tanja Kiewitz ugyan ezidáig csak egyetlen alkalommal állt modellként fényképezőgép elé, mégis világhírűvé vált. A belga CAP48 nonprofit szervezet tavalyi kampányában a Wonderbra ikonikus „Nézz a szemembe!” plakátját – melynek eredetijén Linda Evangelista pózolt – fotózták újra a szupermodellre nagyon hasonlító Tanjával, aki egy fejlődési rendellenesség következtében fél karral született. A kampánnyal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy egy testi fogyatékossággal élő nő is lehet szexi. És valóban.

Weisz Fanni

Még több fotót találsz képgalériánkban!
Még több fotót találsz képgalériánkban!

A siketen született Weisz Fanni 2007 őszén egy Komlón megrendezett szépségversenyen tűnt fel. A 19 éves lányt azóta kifutói és fotómodellként egyaránt foglalkoztatják, emellett rendszeresen indul és ér el helyezéseket szépségversenyeken. Néhány héttel ezelőtt A Szépségkirálynő című műsorban elnyerte a közönségdíjat és ezzel együtt a Miss Intercontinental Hungary címet is, így ő képviselheti majd hazánkat a nemzetközi megmérettetésen Spanyolországban. A jelnyelven kommunikáló lány mindemellett a fogyatékkal élő emberekért létrehozott „Tapsolj együtt Fannival!” mozgalom arca és az Afrikai–Magyar Egyesület sajtószóvivője. Hosszú távú tervei között szerepel, hogy hallássérült kisbabákkal foglalkozhasson.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top