Szépüljünk

Levágassam vagy ne? Celebhajak nyomában

Néhány hónapja drasztikus frizuraváltási hullám dúl a celebvilágban. De vajon van-e esélye Emma Watsonnak Jennifer Aniston és Victoria Beckham trendteremtő nyomdokaiba lépni? És nekünk vajon érdemes-e egyáltalán megpróbálni másolni a sztárok frizuráit?

Renée Zellweger, Emma Watson, Ashlee Simpson, Hayden Panettiere, Janet Jackson… Néhány név azok közül a nemzetközi hírességek közül, akik az elmúlt hónapokban rövidre vágatták a hajukat. A hazai celebnők egyelőre óvatosabbnak tűnnek, de közöttük is akadnak már néhányan, akik a közelmúltban váltak meg hosszú tincseiktől, így például Ördög Nóra vagy Tatár Csilla. Olybá tűnhet, hogy egy vadiúj, elsöprő hajtrend van kialakulóban, a szakember szerint viszont nem egészen erről van szó.

Nem vágatják le többen

Anja Rubik
Anja Rubik

Sári Kata fodrász – akinek munkáival többek között az X-Faktor produkcióban is találkozhattok – úgy véli, hogy a drasztikus frizuraváltás a hírességeknél és a civileknél egyaránt inkább hangulat vagy épp egy régóta érlelődő elhatározás, mintsem elvakult trendkövetés eredménye. Amikor valaki úgy dönt, hogy levágatja hosszú haját, annak az oka az esetek többségében elsősorban annyi, hogy az illető egyszerűen ráunt a korábbi, megszokott frizurájára és látványos változásra vágyik.

Persze nehéz lenne tagadni, hogy a celebek frizurái befolyásolják a mindenkori utcai hajdivatot, hiszen a civil emberek gyakran tőlük lesik el azt a frizurát, amit aztán a fodrászuktól kérnek. Ebből kiindulva pedig elképzelhetőnek tartottuk, hogy mostanában esetleg többen akarják utánozni például a fent felsorolt sztárok rövid frizuráit. Sári Kata azonban cáfolta ezt: saját vendégkörében egyelőre nem érzékelte, hogy többen vágatnák rövidre a hajukat, mint korábban. Tapasztalatai szerint azok a nők, akik alapvetően a hosszú hajat szeretik, továbbra is erősen ragaszkodnak hozzá, a kísérletezőbb típusok pedig egyébként is gyakrabban, bátrabban váltogatják a frizurájukat. Hasonlóképpen oszlanak meg a vélemények az ismert emberek említett frizuraváltásait illetően: a klasszikusan nőies hajviselet hívei nehezebben békülnek ki a rövid frizurákkal, a vagányabb csajoknak viszont annál inkább tetszik, hogy a celebnők is egyre többen bevállalják a rövid hajat.

Egyéniség, stílus, másolhatatlanság

A rövid haj – mint megtudtuk – egyáltalán nem is tekinthető igazából új irányzatnak. Aktuálisan inkább a színekkel való játék számít kifejezetten divatosnak, vagyis amikor egy frizurán belül több, általában egymáshoz közel álló színárnyalatot variálnak. Emellett Londonban egyre menőbb a vörös hajszín is, ezt azonban hazánkban még nem túl gyakran kérik. Nálunk is népszerűek viszont a mostanság szintén trendi, nagyobb volumenű hajviseletek. Mindazonáltal a szakértő szerint az új Jennifer Aniston- vagy Victoria Beckham-frizura egyelőre nem született meg.

Az egyéniség, a stílus és a másolhatatlanság – Sári Kata ezeket sorolta az igazán jó frizura  legfontosabb ismérveiként. A megfelelő hajviselet kiválasztásakor a sztároktól vagy modellektől ellesett fazonok iránymutatásként szolgálhatnak ugyan, ám a tényleges frizura kialakításakor mindenképp tekintetbe kell venni a leendő viselő karakterét és persze fizikai adottságait is.

Megnézem
Összes kép (1)
Oké. Ez mind logikus és szimpatikusan is hangzik. Tegyük fel, hogy eljön az a pillanat, hogy akár a hírességektől kedvet kapva, akár csak azért, mert éppen elegünk lett a hosszú tincsekből, késztetést érzünk, hogy rövid hajat vágassunk. Ilyenkor joggal vetődhetnek fel bennünk olyan kérdések, hogy vajon jól fog-e állni, nem veszítek-e ezáltal a nőiességemből, mi lesz akkor, ha mégsem tetszik majd a végeredmény? Létezik-e egyáltalán mindenki számára előnyös rövid frizura, vagy vannak olyanok, akiknek kizárólag csak a hosszabb fazonok állnak jól? Sári Kata elmondta, hogy kellő szakmai tudás birtokában bárkinek ki lehet alakítani olyan rövid hajviseletet, ami fizikai értelemben véve jól áll, az viszont már sokkal kényesebb téma, hogy a frizura passzol-e az illető személyiségéhez, öltözködési, illetve életstílusához. Itt jön képbe a fodrász felelőssége, akinek mindenképp rendelkeznie kell egyfajta pszichológiai érzékkel, és lényeges az is, hogy vállalja az irányító szerepét, amivel rávezetheti a vendéget arra, hogy a minden tekintetben legmegfelelőbb frizurát válassza.

A szakember hirtelen, drasztikus változtatást csak azoknak ajánl, akik egyébként is bevállalósabbak. Akik bizonytalankodnak vagy általában véve nehezebben alkalmazkodnak a  változásokhoz, azoknak frizuraváltáskor első nekifutásra inkább olyan hajviseletet javasol, ami az eredeti frizurához képest más ugyan, viszont jól variálható, és van belőle „visszaút” is, tehát adott esetben viszonylag könnyen visszanöveszthető.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top