Szépüljünk

Szőrben a férfiasság?

A nők esetében az ápoltság egyértelmű alapkövetelménye a szőrtelenítés, a férfitest szőrtelenítésével kapcsolatban viszont rengeteg még az ellentmondás. Sok férfi egyenesen úgy áll a témához, mint ha csak a szőrzetében hordaná a férfiasságát...

Régen rossz, ha egy férfit a testszőrzete tesz férfiassá, vagy épp annak hiánya férfiatlanná. Ez persze sarkalatos megközelítésnek tűnhet, ám a legtöbb pasi, aki nem vehető rá arra, hogy legalább karbantartsa és/vagy az arcán kívül más területekről is teljesen eltávolítsa a szőrzetét, azzal védekezik, hogy az férfiatlan dolog. Azonban ez így, ebben a formában ma már nem igaz.

A felszín és ami alatta van

A férfitest szőrtelenítésének is megvannak az évezredes történelmi előzményei: többek között az ókori Egyiptomban, Rómában vagy épp Görögországban is bevett szokás volt. Modern kori divatját a testépítők és a pornószínészek indították el, az ezredforduló után pedig a metroszexuális irányzatban teljesedett ki. Bár azóta jócskán volt idő hozzászokni, még a mai napig is meglehetősen markáns érvnek számít a férfiak szőrtelenítése ellenében, hogy azokat a pasikat, akik az arcukon kívül máshonnan is leszedik a szőrt, homoszexuálisnak nézik. Ismerőseink (férfiak és nők vegyesen) körében végzett – nem reprezentatív – felmérésünkből azonban az derült ki, az ez az érv bizony, úgy ahogy van, ostobaság.

Szőrben a férfiasság?

A felszínes kifogásokon túllépve azonban még bőven kérdés marad, hogy kell-e egy férfinak egyáltalán szőrtelenítenie magát? Ha igen, hol és milyen mértékben? Igénylik-e ezt egyáltalán a nők? Nos, következzen néhány konkrét válasz:

 Szőrben a férfiasság?„A hónalj és a hát szőrössége vagy épp szőrtelensége a férfi ápoltságáról, az arc-, a mellkas-, vagy épp a fanszőrzet viszont inkább a személyiségéről árulkodik a számomra.” (Viki, 32)

Sokáig meg voltam győződve arról, hogy a csupasz pasik jönnek be. Aztán összejöttem a mostani párommal, akit semmivel rá nem lehetne bírni, hogy leborotválja a mellkasát, vagy akár a fanszőrzetét. Igaz, már nem is szeretném. Nem ezen múlik.” (Adrienn, 25)

„Egy egészségesen kidolgozott férfitest szőrösen és borotváltan is vonzó tud lenni. Ha lehet választani, azért legyen úgymond ápoltan szőrös.” (Szilvia, 38)

„Én a hajat és végtagok szőrzetét leszámítva abszolút csupaszságpárti vagyok. Jobb ránézni, jobb hozzáérni. Szexibb.” (Csilla, 27)

„A férfiak a lustaságukat igyekeznek leplezni, amikor azzal védekeznek, hogy a szőrtelenített test nem férfias. Ezzel nem azt mondom, hogy legyenek olyanok, mint a meztelencsigák! De ahol szükséges, ott ők is tartsák rendben magukat!” (Annamari, 31)

A lányokat megszavaztattuk arról is, hogy melyik az a férfitesttáj, melyen a leginkább taszítónak, és melyik az, melyen leginkább izgatónak találják a testszőrzetet. A válaszokból kiderült, hogy szőrös férfihátat bizony még azok a nők sem tolerálják könnyen, akiknek alapvetően nincs kifogásuk a férfiszőrzet ellen. A legizgatóbbnak viszont az ízlésesen karbantartott fanszőrzet bizonyult.

Mit gondolnak a férfiak?

 Szőrben a férfiasság?„Szerintem az a normális, ha egy férfi teste szőrös. Persze, ha valaki jetibundát kapott a természettől, azt azért nem árt, ha valamelyest visszavágja. A hamvasságot viszont hagyjuk meg a nőknek!”  (Endre, 35)

„Több olyan barátnőm is volt, akit zavart, hogy mindenütt igencsak szőrös vagyok. Viszont volt dolgom nem egy olyan lánnyal is, akiket pont ez indított be. Nem tudnék átlagot vonni, hogy mi tetszik jobban a nőknek, de nem is akarok ehhez alkalmazkodni. Ha valakinek csak ezért nem kellek, akkor nem velem van a gond.” (Dani, 33)

„Eleve nem vagyok túlságosan szőrös, a hónaljamat pedig évek óta borotválom. A karomat és a lábamat viszont nem lennék hajlandó szőrteleníteni.” (Krisztián, 29)

„Rendszeresen járok kozmetikushoz, ahol többek között gyantáztatok is. Így a legkényelmesebb, így tetszem magamnak és a csajomnak is. Mert a lányok érdekelnek, igen.” (Gábor, 22)

„A hónalj borotválása szerintem is praktikus és higiénikus dolog, egyáltalán nem bánom, hogy divatba jött. Más testtájak szőrtelenítése viszont egy férfi számára szükségtelen.”  (István, 41)

Szabó Laura kozmetikus szerint a férfiak eleve szégyellősebbek, ha szőrtelenítésről van szó, ezért a legtöbben inkább otthon intézik a dolgot, maguk borotválják vagy trimmelik a szőrzetüket, kevesebben vannak azok, akik kapásból felkeresnek egy szépségszalont azzal, hogy gyantáztatni szeretnének. A szakember úgy véli, ebben nem csupán a szégyenlősség, hanem bizony a gyávaság, a beavatkozás kellemetlenségeitől való félelem is lényeges szerepet játszik. Azok a pasik, akik elmerészkednek a kozmetikushoz – és évről évre egyre többen vannak ilyenek –, a leggyakrabban hónalj-, illetve hátgyantát kérnek, ezt követi népszerűségben a mellkas és az intim területek szőrtelenítése, a karjait, valamint a lábait azonban egyelőre viszonylag kevés férfi gyantáztatja. A szakember tapasztalatai szerint egyébként nem azok a férfiak vannak többségben, akik kizárólag azért szőrteleníttetnek, mert a párjuk ezt elvárja tőlük. Sokakban alapvetően megvan a higiénia és az esztétikum iránti igény a saját testüket illetően is. Még akkor is, ha ezt olykor kifejezetten félnek bevallani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top