Szépüljünk

Retus élőben, avagy az airbrush sminktechnika

Amerikában már alapnak számít, Magyarországon azonban még ritkaságszámba megy a világ legmodernebb sminktechnikájának használata.

Az airbrush technikával olyan makulátlan sminkek készíthetők, mintha csak élőben „retusálták” volna azok viselőjét, mindez úgy, hogy maga a smink egyáltalán nem maszkszerű, sőt szinte láthatatlan. Az eljárás emellett gyorsabb, higiénikusabb, strapabíróbb és még gazdaságosabb is, mint a hagyományos sminktechnikák.

A natúrtól a fantáziasminkekig

Az airbrush sminktechnika használatának Amerikában már több évtizedes múltja van. Elterjedését a HD technológiára való átállásnak köszönhetjük, a nagy felbontású képeken ugyanis a korábban megszokottnál jóval finomabb és pontosabb sminkekre volt szükség – tudtuk meg Petrilla Orsolya sminkestől, aki hazánkban az elsők között kezdte használni, és ma már oktatja is az airbrush sminktechnikát. A technika lényege, hogy egy kompresszorral működtetett, vastagabb toll méretű szórópisztollyal leheletvékony rétegben, tökéletesen egyenletesen viszik fel a sminket. Ezzel az eljárással akár a teljes smink is elkészíthető, beleértve az alapozást, a pirosítást, a szem- vagy épp a szemöldökfestést, de jól kombinálható a hagyományos technikákkal is. A szakember elárulta, hogy ő maga is az utóbbi, vegyes módszert  részesíti előnyben, így érhető el ugyanis a legszebb végeredmény.

Natúr smink
Natúr smink
Forrás: Petrilla Orsolya
Natúr smink
Natúr smink
Forrás: Petrilla Orsolya
Natúr smink
Natúr smink
Forrás: Petrilla Orsolya

A sminktechnika kétségkívül hasonló elven alapul, mint a szórópisztolyos testfestés, az airbrush sminkes kiemelte azonban, hogy sokban különbözik is attól: a sminkes kompresszort kisebb, alacsonyabb nyomáson kell használni, akkumulátorral is működik, de a festéshez használt anyagok és mennyiségek is mások. Minden bizonnyal a testfestéshez való hasonlatossága okán viszont sokakban az a tévhit él az airbrush technikával kapcsolatban, hogy az inkább „művészkedésre” alkalmas.

Airbrush szórófej és kompresszor
Airbrush szórófej és kompresszor
Forrás: Petrilla Orsolya

A szakértő azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az airbrush használatával gyakorlatilag mindenféle smink elkészíthető, az egészen natúr, akár utcai viseletre alkalmas sminkektől kezdve a legmerészebb fantáziasminkekig.

Profi kezekben

Az airbrush technikát egyelőre elsősorban a filmiparban, a televíziókban, valamint fotózásokon,  divatbemutatókon és színházakban alkalmazzák, ahol nagy előny, hogy rendkívül gyorsan, mégis precízen lehet dolgozni vele, a végeredmény pedig tartós és strapabíró. Petrilla Orsi szerint ennek a technikának főleg a szakemberek vehetik hasznát, bár a tengerentúlon emellett kezd elterjedni a hétköznapi használata is. A technika oktatásában szerzett tapasztalatai azt mutatják, hogy a professzionális airbrush sminkek elsajátításához bizony nem árt, ha valaki rendelkezik a hagyományos sminktechnikákkal kapcsolatos alapismeretekkel. Úgy véli, hogy minimális kézügyesség birtokában a technika megtanulható, onnantól kezdve pedig már csak gyakorlás, illetve tehetség és fantázia kérdése, hogy ki mit képes alkotni az eszköz segítségével.

Fantázia smink
Fantáziasmink
Forrás: Petrilla Orsolya

Gazdaságosabb és higiénikusabb

Az eszköz megvásárlása egyszeri nagyobb befektetést igényel, ugyanis az nagyjából 100 000 forintba kerül, a festékek ára azonban hasonló, mint más professzionális sminkanyagoké. Sőt még gazdaságosabbak is, hiszen a smink leheletfinom, a festékből egyszerre csak néhány cseppre van szükség, és az eszköz sem szív magába az anyagból úgy, mint például egy alapozószivacs vagy ecset.

Retus élőben, avagy az airbrush sminktechnika

A szakember kérdésünkre elmondta azt is, hogy airbrush sminkanyagok egyáltalán nem ártalmasak a bőrre, ugyanúgy tesztelik őket, mint a hagyományos termékeket. Sőt, az airbrush technikával felvitt smink nem éri el a bőr mélyebb rétegeit, és nem tömíti el a pórusokat. Mindemellett pedig az eljárás még higiénikusabb is, hiszen az eszköz egyáltalán nem érintkezik a bőrrel.

Forrás: Petrilla Orsolya
Forrás: Petrilla Orsolya

Petrilla Orsitól megtudtuk, hogy Magyarországon egyelőre igen kevés sminkes alkalmazza az airbrusht, Amerikában viszont már alapkövetelménynek számít, hogy használják ezt a módszert is. Orsi szerint a hazai sminkeseknek is nagyon megérné elsajátítani ezt a technikát, hiszen ezzel a saját lehetőségeiket tágítanák, ha pedig a későbbiekben az eljárás nálunk is széles körben elterjed, valószínűleg elvárás lesz itt is, hogy értsenek hozzá.

Esküvőre
Esküvőre
Forrás: Petrilla Orsolya
Esküvőre
Esküvőre
Forrás: Petrilla Orsolya

A szakértő úgy véli, hogy az airbrush sminktechnika mindenképpen forradalmi áttörést jelent, azonban mégsem kell úgy tekinteni rá, mintha mindenható lenne. Egy kiválóan használható, korszerű eszköz, amely a jövőben minden bizonnyal egyre inkább és egyre magasabb színvonalon egészíti majd ki a hagyományos sminktechnikákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top