Szépüljünk

Körömgondok határon innen

Lepattogzott, letörött, túl rövid, túl hosszú – baj van bőven. Összeszedtük, hogy melyek a legnagyobb körömbakik.

A köröm sarkalatos pont, az ápolt külső szempontjából legalábbis biztosan az. A körmökön áll vagy bukik szinte minden. Előtted az álompasi: hatalmas vállak, kék szem, és minden, amit csak el tudsz képzelni, a körmei viszont gyászkeretesek. A fekete koszréteg olyan mélyen ül a körmök alatt, hogy a közös, leendő gyerekek helyett csak arra tudsz gondolni: vajon mindene ilyen koszos lehet? A nőknél sem jobb a helyzet: csinos ruha, gyönyörű tűsarkú, a haj frissen mosva, közben pedig ott virítanak az ujjak végén a tövig rágott körmök, amelyeken még a legszebb és legjobb körömlakk sem segít. Már szinte látod magad előtt, ahogy a tökéletesen kisminkelt csaj a randi után egy perccel már ideges és feszült mozdulatokkal rágja le a maradék körmét. Kiábrándító. Ez a két példa itthon ráadásul nem is túl ritka, és akkor még egy szót sem beszéltünk a lenőtt műkörömről és a lepattogzott, korábban jobb napokat is megélt, vörösre festett körmökről. Sorra vesszük, hogy melyek a leginkább kiábrándító körömbakik.

Ha rövid

Körömgondok határon innenA rövid körömmel semmi gond nincs, sőt akinek nincs ideje naponta reszelgetni, az jobb, ha nem bíbelődik a növesztéssel, ugyanis tapasztalatból mondjuk, hogy a két-három millinél hosszabb köröm bizony napi törődést igényel. A rövid köröm akkor ápolt, ha nemcsak egyszerűen le van vágva, hanem szépen formára is reszeljük. Ez azért is jó, mert amikor elkezd nőni a köröm, az éles sarka nem akad bele mindenbe. A bőr legyen visszatolva vagy levágva; a körömre ránőtt bőr nem szép látvány, és ápolatlan hatást kelt.

Figyelem! A rövid köröm nem egyenlő a rágott körömmel, a rágott körmöket messziről észre lehet venni, és azon nem segít a legdrágább, legjobb minőségű körömlakk sem. Aki rágja a körmét, az egyetlen dolgot tehet: leszokik róla. Itt nem fogadható el semmilyen kifogás vagy B verzió, aki rágja, az szokjon le róla. Mártsa csilibe a körmeit, vagy kenje be kinines lakkal, a lényeg, hogy valamilyen módon szüntesse meg a rossz szokását. Sokaknál bevált módszer, hogy stresszoldó körömrágás helyett inkább valamilyen apró, mindig a zsebükben lévő tárgyat gyűrögetnek. Valaki a stresszlabdára esküszik, de ismerünk olyat is, aki egy apró láncot tekerget az ujjai körül.

A rövid körmökön is jól mutat a lakk, de érdemes a külső egy-két millimétert kihagyni, ugyanis így hosszabbnak tűnik a köröm. Ami viszont fontos, hogy a lakk csak a körömre kerüljön, a bőrt lehetőség szerint ne fessük ki. Akinek nem megy, az gyakoroljon, a háromszázadik lakkozás után menni fog.

Ha hosszú

Körömgondok határon innenA hosszú köröm akkor szép, ha ápolt, az ápoltság pedig nem merül ki annyiban, hogy szépen ki van lakkozva. A körmök legyenek egyforma hosszúak, szépen reszeltek; mindegy, hogy szögletes vagy kerek, a lényeg az, hogy egységes legyen. Ne legyen az egyik kétcentis, a másik pedig tövig letörve, ha az egyik köröm letörött, akkor az összesnek mennie kell, még akkor is, ha a növesztési folyamat több hónapot vett igénybe. Akinek kettéválik a körme, az számoljon azzal, hogy két-három milliméteres növesztés után szinte rögtön elvékonyodik. Ilyenkor érdemes levágni, és speciális körömerősítőt használni.

Ami pedig a legfontosabb: a köröm legyen tiszta, még akkor is pucoljuk ki, ha belakkoztuk. Nem kell baktériumtenyészetet nevelgetni a köröm alatt, van elég bajunk anélkül is.

Ha lakkozott

A lakkozásról már néhány mondatban szóltunk a korábbiakban, annyi biztos: a lakkozott köröm csak akkor mutat jól, ha nincsen lepattogva, ezért akinek nincs ideje hetente kétszer négy rétegben (alapozó, két fedő, fény) kilakkozni a körmét, az jobb, ha inkább röviden hagyja, és áttetsző lakkal befesti. Vannak ugyan olyan szubkultúrák, amelyek a lekopott körmöket kimondottan előnyben részesítik, de nekünk gyanús, hogy ez inkább lustaság, mintsem kötelező stíluselem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top