Szépüljünk

Honnan tudod, hogy megromlott a sminkcuccod?

Piros szem, feldagadt száj, kiütések: a legrosszabb esetben nehezen múló kórságokat is összeszedhetsz, ha romlott sminktermékeket használsz. Eláruljuk, mikor kell azonnal kidobnod őket.

Rúzsok és szájfények

Bízd magad az orrodra! A kellemetlen szag a legárulkodóbb jele a romlottságnak, ugyanis a rúzsokban lévő zsiradékok ugyanúgy megavasodnak, mint a konyhai alapanyagok. A szájfények még be is sűrűsödhetnek, és akár nyúlóssá is válhatnak.

Szempillaspirál

A szempillafestéknek általában még vadiúj korában is kellemetlen a szaga, így ebből nem sok következtetést tudsz levonni. Ha csomóssá válik a festék, netán morzsalékos lesz, akkor biztosan használhatatlan a továbbiakban. Általánosan igaz, hogy – ugyan fél év a felbontástól a szavatosságuk – 3-4 hónap után érdemes őket lecserélni. Ha ritkán használod, akkor tovább is megtarthatod, ugyanis a levegő árt neki a legtöbbet, amit óhatatlanul belepumpálsz, amikor ki-be húzogatod a kefét. 

Honnan tudod, hogy megromlott a sminkcuccod?

 

Szemhéjfesték

A krémes állagúaknál a csomósodás és/vagy a folyóssá válás az intő jel, ám a szemhéjpúdereknél már nehezebb dolgunk van, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy használhatóak-e még. Amiikor megváltozik a felületük a palettában, azaz fényesebbé válnak, láthatóan „megkövesednek”, és sokkal nehezebben tapadnak rá az ecsetre vagy az applikátorra (szinte dörzsölnöd kell, hogy használni tudd), akkor biztosan baj van.

Szemceruza és szájceruza

Ezek nagyon sokáig használhatóak, itt csak az okozhat problémát, ha valakinek kölcsönadod, és tőle szedsz össze valamilyen fertőző betegséget, illetve saját magaddal is jól kiszúrsz, ha gyulladt szemre , vagy sebes ajakra használod (más kérdés, hogy nem is értem azt, akinek ilyenkor sminkelni támad kedve). A lágyabbak, a kenhetőek persze egy kicsit romlékonyabbak a magasabb zsírtartalmuk miatt, de igazán ezek sem szoktak gondot okozni.

Alapozó

A tubusba zárt krémes alapozók amikor megromlanak, akkor folyékonnyá válnak. Az üveges folyékony alapozóknál szemmel jól látható, amikor rétegesen különválnak az alkotórészek, ilyenkor nem érdemes összerázni, jobb kidobni. A préselt, kompakt alapozók tovább bírják „romlottság” nélkül, ezekre mindazok igazak, amit a szemhéjpúdereknél írtunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top