Szépüljünk

Mire jó a tengeri só? Tippek és trükkök távol a tengertől

Muszáj útra kelned, ha a hullámok morajlására vagy a bőröd színét utánozhatatlan csokibarnára festő napsugarakra vágysz, ám a tengerek szépítő hatását itthon is élvezheted.

A tengerparti nyaralásról hazatérve bőrünk simább, ragyogóbb, mint előtte volt, és az apró kis tisztátalanságoknak, sérüléseknek nyoma sincs rajta. A tenger gyógyító-szépítő csodáját a sótartalomnak, az ásványoknak és az algáknak, moszatoknak köszönhetjük. Még csak megfigyeléseken alapult a tengervíz és a tengeri klíma jótékony hatása, amikor a thalasszoterápia kifejezést 1867-ben először használta egy francia orvos, La Bonnadiére. Azóta mindezt tudományosan is igazolták: a thalasszoterápia (a görög thalassza szó tengert, míg a therapia gyógyítást jelent) magában foglalja a tengerek teljes egészségmegőrző, gyógyító és természetes kozmetikai hatását. A spa- és wellnesshotelek kínálatában szereplő thalasszoterápiás kezelések közé elsősorban az algafürdők, a tengervizes medencében végzett mozgásterápiák, a víz alatti masszázs, a tengeri sóval történő testradírozás, az alga- és iszappakolások tartoznak.

Mire jó a tengeri só? Tippek és trükkök távol a tengertől

 

Só, de milyen só!

Szórj a kádba fél kilogramm tengeri sót, oldd fel kevés forró vízzel, majd a számodra kellemes hőfokú vízzel készítsd el a saját tengeredet, aztán merülj bele úgy 15-20 percre. Nagyon fontos, hogy a fürdés után – csakúgy, mint a parton – alaposan zuhanyozz le édesvízzel, különben a rajtad megszáradó sótól kiszárad a bőröd.

A szemcsés tengeri sót masszázsolajjal vagy joghurttal elkeverve kiváló testradírt készíthetsz, amely eltávolítja az elhalt hámsejteket, és selymessé varázsolja a bőrödet.

A tengervizek sótartalmának természetes fertőtlenítő hatásának köszönheted, hogy a bőrödről eltűnnek az apró pattanások és pörsenések. A tengeri só nem csupán közönséges nátrium-klorid (NaCl), azaz kősó, hanem számos egyéb iont tartalmaz, többek között kalcium-, magnézium- és vasionokat, amelyeknek frissítő hatásuk van. Együttes hatásuknak köszönhetően javítják a sejtek anyagcseréjét, növelik az oxigénellátottságukat. Lelassítják az öregedési folyamatot a bőrben, segítenek kisimítani az apróbb ráncokat. A faggyúképződést is szabályozzák, ezzel a zsíros bőrűeknek különösen nagy segítséget nyújtanak.

Napon szárított tengeri sót zacskós kiszerelésben vásárolhatsz a drogériákban, ezt fürdésre és radírozásra is használhatod.

Ronda, de tisztít

A tengerek kialakulásuk évszázadai alatt rengeteg ásványt halmoztak fel az üledékben és az iszapban. Az ebben található magas magnézium-, foszfor- és krómtartalom segít a bőrt energetizálni, és gyorsítja a sejtek megújulását. A leghíresebb a holt-tengeri iszap, ugyanis ebben találhatók a legnagyobb arányban az értékes nyomelemek. A benne rejlő kaolin és timföld hatása elsősorban tisztító jellegű, a bőrre felkenve felszívja a felesleges zsírokat és szennyeződéseket, még a pórusok mélyéről is, az így megtisztult bőrt pedig sokkal könnyebb hidratálni, tápláló anyagokkal ellátni.

Az iszapos pakolásokat többnyire egyszeri felhasználásra elegendő kiszerelésben tudod megvásárolni. Alapos bőrtisztítást követően vidd fel az arcodra vagy bármely más testrészedre (a dekoltázzsal és a hát bőrével is csodát tesz). Azonnali frissülést okoz, és a bőröd nyomban rugalmasabbá válik. Persze a tartósabb hatás kedvéért rendszeresen érdemes alkalmazni.

Tégelyekbe zárt élőlények

A kozmetikai ipar nem tud és nem is akar lemondani a tengerek élőlényeinek jótékony hatásáról. A tengervíz és az iszap mellett a világ sós vizeinek egyre több organizmusát találod meg a bőrápoló készítményekben.

  • Mire jó a tengeri só? Tippek és trükkök távol a tengertőlA tengeri petrezselyem kivonata egyedülálló antioxidáns (bőröregedést késleltető hatású) és egyben bőrirritáció elleni hatóanyag.
  • Az algakivonatok vitaminokat, esszenciális zsírsavakat és béta-karotint tartalmaznak, ezáltal mély nedvességpótlásról gondoskodnak, és segítik fenntartani a bőr egészséges és élettel teli állapotát. Körömerősítőként is alkalmazzák őket ápolókrémekben, de még a körömlakkokban is hatásosak lehetnek. Léteznek olyan algák is, amelyeknek bizonyított a gyulladáscsökkentő, egyes baktériumokat elpusztító hatása, ezekkel leginkább a zsíros bőrt ápoló készítményekben találkozhatsz.
  • A moszatokban általában nagyon sok a B-vitamin, ezért igen jó hatással alkalmazzák őket a bőr apró ráncainak csökkentésére. Az agar-agar, más néven Ceylon- vagy Jaffna-moszat leginkább Kelet-India szigetein él a part mentén. Több centiméteresre megnő, úgy kell elképzelni, mint egy fűszálakból álló gyepszőnyeget. Sajátos állagának köszönhetően tökéletesen alkalmas arra, hogy krémes-zselés pakolásokat, krémeket lehessen a segítségével készíteni. Ezt a tulajdonságát leginkább a biokészítményekben aknázzák ki.
  • A tengeri hínár leginkább a bőr feszességének megőrzésében nyújt segítséget. A benne található B2-vitamin, a niacin (B3-vitamin) és a karotin (az A-vitamin elővitaminja) révén helyreállítja a bőrszövet nedvességtartalmát.
  • A korallkivonatok hosszan képesek hidratálni a bőrt, és emellett még tápláló anyagokat is tartalmaznak.
  • És itt kell megemlítenünk az igencsak borsos árú kaviárt is, hiszen nemcsak egészséges és roppant finom, de a kivonata csodásan feszesíti a bőrt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top