Szépüljünk

A titkos kód: SPF 15

Mindegy a bőrtípusod és a korod, a nyári arckrémednek kötelezően fényszűrőt kell tartalmaznia, ha sokáig távol akarod tartani a ráncokat és a foltokat a bőrödtől.

Az alattomos UVA-sugarak egész évben veszélyeztetik a bőrödet, ilyenkor nyáron pedig az agresszív UVB-sugarak is támadásba lendülnek. Ne legyints! Nézd csak meg a bőrödet a karod belső oldalán! Attól olyan selymes és sima, mert szinte állandóan védve van a nap káros hatásától.

Ellenőrizd az arckrémedet, hogy legalább 15-ös fényvédő faktort tartalmazzon. És még ekkor is csak a hétköznapokon használd, a strandon nem lehetsz nyugodt még így sem, ott kifejezetten napvédő arckrémet kenj magadra, mert annak jobb a fotostabilitása, azaz jobban bírja a tartós fényt és a hőséget.

A titkos kód: SPF15

Miért pont 15? A faktorszám azt jelenti, hogy hányszorosára növekszik az az idő, amit még védtelenül is eltölthetnél a napon a leégés veszélye nélkül. A mi éghajlatunkon a „bennszülöttek” nagyjából 20-30 percre vannak hitelesítve. Ha ezt megszorzod 15-tel, akkor az eredmény 5-7,5 óra lesz. Tehát nagyjából egy munkaidőnyi. Jól látod: ha reggel indulsz, és erős napsütéses napon csak este érsz haza, mindeközben sokat vagy a szabadban, akkor még erőteljesebb védelemre lesz szükséged. És arról se feledkezz meg, hogy dörzsöléssel, izzadással is csökken a fényszűrők hatékonysága.

Ne spórolj a krémekkel! Dr. Horváth Béla bőrgyógyász főorvos a közelmúltban egy sajtótájékoztató keretében érdekes dologra hívta fel a figyelmet: még azok is, akik becsülettel kenik magukat fényvédős termékekkel, a legtöbbször hamis illúzióba kergetik magukat, ugyanis a szükséges mennyiségnek csak a töredékét viszik fel a bőrükre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top