Szépüljünk

Sápadtságűző praktikák – válasz a leggyakoribb kérdésekre

Eleged van a sápadtságból? Ha nem tudsz elutazni egy meleg, napsütötte tengerpartra, akkor marad a szolárium vagy az önbarnító.

Tudj meg mindent az alapozók helyes használatáról videónkból! Katt ide! »

Hiába divatos a fehér bőrszín, jó néhányan utáljuk, ha a tükörből egy „Hófehérke” néz vissza ránk. Nem akarunk szénfeketén jönni-menni, de sokkal jobban érezzük magunkat egy picit barnábban még a téli hónapokban is. Hogyan barnuljunk az egészségünk károsítása nélkül? Mit tegyünk, hogy valóban szép legyen a végeredmény? Íme a válaszok a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Ha káros a szervezetre, akkor miért nem tiltják be a szoláriumokat?

Sápadtság űző praktikák - válasz a leggyakoribb kérdésekreNem önmagában a szoli a hibás a bőrkárosításért, sokkal inkább a mód, ahogy egyesek használják. A szolárium UVA-sugarai a bűnösek az általa okozott bőrszárazságért, a ráncosodásért és az esetleges rosszindulatú elváltozásokat generáló hatásáért. UVA-sugarak folyamatosan érik a bőrünket, még télen is, és borult időben is, ezek az üvegen is áthatolnak. Az egészséges szervezet a normál mennyiség ellen képes védekezni. Akkor van a baj, ha túl nagy dózist kap. Szoláriumot csak ritkán használj, és rövid ideig tartózkodj a világítócsövek között.

 

A jól bejáratott szoláriumszalonban múltkor 3 perc alatt rákvörösre égtél, pedig nem volt csőcsere. Mi történhetett?

Egyes gyógyszerek okozhatnak fényérzékenységet, különösen némelyik antibiotikum. Ezek szedése közben, sőt még egy ideig utána sem tanácsos szoláriumba vagy napra menni. Mindig kérdezd meg ilyen esetekben az orvosodat, ő megmondja, hogy mennyi ideig kell óvakodnod az UV-sugaraktól. Egyes bőrápoló termékekkel is pórul járhatsz. Gyakori hiba, hogy masszázs után megy valaki szoláriumozni, és rajta marad a masszázshoz használt olaj, amely szabályszerűen „ráég” a bőrére.

A szoláriumszalonokban rengeteg kencét lehet kapni. Érdemes ilyeneket vásárolni? Mire valók ezek?

A szoláriumban nincs szükség fényszűrős krémekre, hiszen pont azért mész, hogy szabályozott keretek között barnulj. Az ott árusított termékek nagy része arra való, hogy gyorsítsa a barnulási folyamatot, a szervezetedet még több festékanyag termelésére buzdítva. A kencék másik fele a szoláriumozás után hivatott a bőrödet kényeztetni. Persze megteszi az otthoni napozás utáni bőrápoló is, alapvetően egy jó hidratálóra van szükséged. Amennyiben elcsábulsz egy fincsi illatú, expressz hatású barnítóra, akkor egyszeri használatra elegendő kiszerelést vegyél, hiszen nem mész olyan sokszor (ugye?!), hogy egy egész flakont elhasználj.

Sápadtság űző praktikák - válasz a leggyakoribb kérdésekre

 

Hogyan barnítanak az önbarnítók? Nem juttatnak káros anyagot a szervezetbe?

Az önbarnítók egy ártalmatlan kémiai folyamat segítségével megfestik a bőröd legfelső rétegét. Ezek a hámsejtek már nem élnek, folyamatosan le is kopnak a felszínről, ezért tűnik el a barnaságod is velük együtt. Még több az önbarnítókról! »

Mit tehetsz, ha foltos vagy csíkos lettél az önbarnítótól?

Elő a citromot! Elég jól képes világosítani a foltokat, még ha nem is lesz tökéletes. Abban bízhatsz, hogy hamar lekopik a folt, ezt tovább gyorsíthatod bőrradírozással. Legközelebb tartsd be az alapvető szabályokat: ne kenj nedves bőrre önbarnítót, alaposan oszlasd el a bőrödön, a nagyon száraz bőrfelületekre a többi területnél kevesebbet tegyél, és nem árt, ha előtte bőrradírt használsz (ez eltávolítja a környezetüknél erősebben bebarnuló teljesen száraz, elhalt hámsejteket).

Sápadtság űző praktikák - válasz a leggyakoribb kérdésekre

Van valami különbség a krémes, a zselés vagy a szórófejes önbarnítók között?

Pont annyi, mint a napvédők között, tehát azt válaszd, amelyiknek a használata neked kényelmesebb, és amelyikkel jobban boldogulsz. Persze itt is igaz, hogy a szárazabb bőr jobban szereti a krémeset. Az igazi különbség az önbarnítós testápolók és maga az önbarnító között van. Értelemszerűen az előbbi jóval gyengédebb, ezáltal lassabban alakul ki a szín, de kevesebb a hibalehetőség is.

Hogy működik az UV-mentes barnítókabin?

Gyakorlatilag önbarnítótól barnulsz, ám elvileg kizárt a foltosság. Beállsz egy állószolihoz hasonló helyre, és ott pörögsz-forogsz az utasításoknak megfelelően, miközben rád permetezik a barnítófolyadékot. Pár óra, és tökéletes a színed. Kár, hogy természetes módon cirka egy hét alatt lekopik a remekmű. Ám egy bálozós, bulizós megjelenés előtt ez a tuti megoldás, ha nem akarod a hófehér válladat kivillantani…

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top