Szépüljünk

Sminktippek karácsonyra – akár rohansz, akár időmilliomos vagy

A karácsonyi szerepünknek megfelelően az ünnepi sminknek és hajnak is két változata van: a kapkodós és a ráérős.

A karácsony az egyik legmeghittebb ünnepünk, de sokaknak egyben a legstresszesebb is. A karácsonyfa és a teríték csillogása mellett karácsonyeste fontos szerepet kap a ruhánk és a sminkünk is. Jól tudjuk, hogy akkor jut a legkevesebb idő magunkra, amikor zárt családi körben a mi feladatunk a karácsonyi menü elkészítése, illetve tálalása. Ilyenkor ügyesen kell zsonglőrködnünk a konyhában és a fürdőkádban eltöltött idővel. Kicsit önző módon szerencsésebbek vagyunk, amikor tág családi körben vagy barátokkal karácsonyozunk, mert ilyenkor akár kalákában is megoldhatjuk a vacsorát.

Kapkodós smink

Ha rád hárul a karácsonyi menü elkészítésének terhe, akkor ezen a napon szinte ki sem jutsz a konyhából. Már előző nap szánj időt arra, hogy kitaláld, mit is veszel majd fel. A szűk családi körben eltöltött karácsonyeste kötetlen alkalom, amelyre az otthonos elegancia jellemző.

Anna Sui
Anna Sui
Ralph Lauren
Ralph Lauren
Carolina Herrera
Carolina Herrera

Karácsony előtti este merülj el a habokban. Hagyd ellazulni a testedet, amelyet aztán egy szivaccsal vagy puha fürdőkefével dörzsölj át. Ezzel felkészíted a bőrápolók befogadására, így a bőröd még másnap sem szorul különleges bánásmódra, amikor majd csak egy zuhanyra lesz időd. Ne kapkodd el az arcápolást sem, ha lehet, radírozd le az arcodat, és alaposan masszírozd be az éjszakai krémet.
Karácsony napján a reggeli arctisztítás után rakj fel egy stresszoldó-ránctalanító pakolást, amelyet akár fél órán át is az arcodon hagyhatsz. A nap közepén lopj el magadnak újabb 15-20 percet egy gyors, zuhanyozással egybekötött hajmosásra. Olyan hajápoló termékeket használj, amelyek kiemelik a hajad színét, és extra csillogást adnak a frizurádnak. Gyorsan szárítsd át a hajad, ezalatt bőröd beszívja az arckrémet és a testápolót. A rövid hajat formázd a szokásos módon, ha pedig hosszú a hajad, a még meleg tincseket gyorsan csavard be egy szoros kontyba. Ez a konty természetesen még nem végleges, de – mint egy nagy hajcsavaró – természetes loknikat varázsol a tincseidből. Visszatérve az ünnepi készülődéshez, kösd be a hajad egy kendővel, hogy a konyhai illatokat távol tartsd a frissen mosott fürtjeidtől.
A vacsora tálalása – amennyiben a menüben rántott hal is szerepel, annak elkészítése – előtt tegyél egy utolsó látogatást a fürdőszobában. Ez a smink és a hajformázás ideje.

  • Egyszerűen sminkelj, gyakorlatilag a mindennapos rutinnal.
  • Kevés alapozóval, egy leheletnyi púderrel korrigáld a bőrhibákat.
  • A szemet enyhén emeld ki egy kis arannyal vagy földszínekkel, illetve a vörös hajúak egy árnyalatnyi selyemzölddel, a barnák egy icipici lilával. Ne ilyenkor kísérletezz a szemtussal, mert – tapasztalatból tudom – nem lesz jó vége. A hangsúly a pillákon legyen, óvatosan, nem kapkodva spirálozd a szemedet.
  • Halvány pírt tegyél az arccsontokra, az orrnyeregre és a homlok, illetve az áll középső részére.
  • Ha rúzst használsz, ügyelj az arányokra: ha a szem hangsúlyos, akkor a szádat inkább csak egy kis szájfénnyel emeld ki.
  • A rövid – már formázott – hajat néhány mozdulattal frissítsd fel. A hosszabb, kontyba tekert hajat bontsd ki, majd rázd meg. Egy kis tupírral egyszerű lófarokba foghatod, vagy laza kontyot csinálhatsz, de egyszerűen kibontva is hagyhatod.

Mielőtt asztalhoz ülsz, vedd fel a már előre kikészített ruhát a kiegészítőkkel, de semmiképpen ne használj sok gyűrűt vagy nyakláncot! Végül egy csipetnyi parfüm, és mehetsz tálalni, no meg ajándékot bontogatni.

Ráérős smink

Karl Lagerfeld
Karl Lagerfeld

Mikor nem egy egész menü elkészítésének terhe van rajtad, lényegesen több időt szánhatsz magadra.

Előző este vegyél egy relaxálós fürdőt, ugyanúgy, mintha másnap sok dolgod lenne. Reggel rakj fel egy pakolást, és így készítsd el az ünnepi fogás ránk eső részét (ha egyáltalán nem kell főznöd, akkor boldogan olvass a kedvenc verseskötetedből). Mikor készen vagy, zuhanyozz le, illetve időmilliomosként ülj be a kádba. Hajmosás után, még törölközővel a fejeden kend be magad, illetve az arcodra tegyél egy újabb – gyors, lehúzható – pakolást. Míg az utóbbi szárad, készítsd ki a ruhádat a kiegészítőkkel. Mivel a karácsonyestét a tágabb családoddal vagy a barátaiddal töltöd, az öltözéked legyen visszafogottan elegáns. Egy egyszerű fekete nadrág elegánsabb felsővel, illetve egy kis fekete koktélruha egy szép kendővel tökéletes választás. Ha szereted a farmert, nyugodtan vedd fel, de a cipőd és a felsőd – a kiegészítőkkel együtt – legyen különleges.

  • Az előzőleg manikűrözött kezedre bőven elég a jó öreg körömlakk, ha lehet, natúr- vagy burgundi színben (kerüld a körömre ragasztott matricákat és egyéb csilli-villi megoldásokat).
  • Ha szép hosszú nyakkal vagy megáldva, fogd kontyba a hajadat, és tegyél fel egy nyakéket, vagy egy szép sálat tekerj a nyakadba.
  • Ha a natúr sminket szeretnél, használj enyhén selyemfényű vagy bronzpúdert. Ennél a sminknél a földszínek dominálnak, arannyal vegyítve a szem körül. Figyelj rá, hogy a púderből kerüljön a dekoltázsodra is, illetve ha kontyot vagy lófarkat csinálsz, ne felejtsd el bepúderezni hátul a nyakadat is.
  • Egy szép száj külön ajándék a természettől. Klasszikus smink a szép vörös száj és a tussal kihúzott szem. Ilyenkor az enyhén bepúderezett szemre ecsettel egy nagyon kevés gyöngyházfényt rakj finom mozdulatokkal, majd a szem vonalát emeld ki egy tusvonallal. Aki gyakorlott a tus kezelésében, annak ez a művelet gyerekjáték, ellenkező esetben hetekkel korábban kezdj el gyakorolni, hogy biztos kézzel vezesd az ecsetet. Egy ilyen sminknél vagy a bőröddel azonos színű, vagy egy árnyalattal világosabb púdert használj. 

Tegyél egy kevés parfümöt magadra: elég csak egy csipetnyi a nyakra, illetve a térdhajlatra.

Boldog ünnepeket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top