Szépüljünk

Hajvédelmi stratégiák

Klórtól zöldes árnyalatok? Sprőd, erőtlen szálak? Na nem! Fegyverbe, kedves olvasó, még ha a győzelem nem is garantált ebben a harcban!

A szépségápolás során néha jogosan érzed magad úgy, mintha az elemekkel harcolnál. Nyáron a fogyatkozó ózonrétegen át sütő napfény, télen a jeges hideg és ködös hónapok, tavasszal és ősszel a bánatosan hulló, néha soha véget nem érő eső ellen vívunk csatát.
Nevetségesen hangzik, tudom, de ez egy életen át tartó és egyre intenzívebb állóháború, amelyben fegyverként használhatjuk a szépségápolási termékeket, jelen helyzetben a hajápolókat, illetve a józan eszünket.

Hajvédelmi stratégiák

Ismerd ellenségedet, jobban, mint a barátaidat, így hatékonyan harcolhatsz, mondják a jó stratégák. Talán nevetségesnek tűnik némelyeknek a problémák ilyetén megközelítése, de még az ironikusan mosolygók arcára is kiül a rémület, miután egy csodás nyári nap végén a medencében való lubickolás után a tükör előtt nézegetik szőke hajuk klórtól zöldes árnyalatait.
Tehát fegyverbe, kedves olvasó, bár a győzelem nem garantált ebben a harcban.

Veszteségeink csökkenhetnek, ha néhány szabályt betartunk:

Sokan – teljesen érthető okokból – nyaralás előtt fodrászhoz mennek, hajat vágatnak, festetnek. A hajvégek biztosan károsodnak a napon, illetve a sós vagy klóros víztől, tehát ne vágassunk túl sokat a végéből, mert a nyaralás után a hajvágást újra meg kell ismételni, hogy hajunk életre keljen.
A barna trendi. Ha mégis szőkíteni szeretnél, szerezz be egy kalapot is, mert a peroxid és a napsütés kombinációja gyakorlatilag eleve védtelenné teszi a hajszálakat.
Nyár van, ráadásul a természetes és natúr haj divatos, tehát felejtsd el a hajszárítót, a hajvasalót és egyéb olyan eszközt, amellyel tovább szárítod amúgy is kétségbeesetten kókadozó hajadat.
A hajszál, ugyebár, halott, attól a pillanattól, ahogy kibújik fejbőrünkből. Magyarán: kívülről nem tudjuk táplálni, csak védeni, bevonni olyan termékekkel, amelyek, mint egy golyóálló mellény, külsőleg megóvják. Amennyiben szeretnénk, hogy erősen, izmosan és harcra készen növögessenek, az étrenden kell változtatnunk. A fehérjék és a zsiradékok olyan kiképző őrmesterek, amelyek segítségével nyeszlett hajszálaink megcombosodva hagyják el fejbőrünket. Iktassunk tehát a menünkbe fehér húst, halat, sajtokat, olívaolajjal meglocsolt salátát. Laktózérzékenyek vagy vegetáriánusok konzultáljanak szakemberrel az étrendjükről.
NE fésüljük, keféljük hajunkat, mikor még vizes, használjuk ritka fogú bontófésűt, ha szükséges. Hajszálaink 25%-kal védtelenebbek vizesen, mint akár félszárazon.

Hajvédelmi stratégiák

  Hajszálainknak három fő ellensége van

1. A nap

Mivel az ózonréteg már nem a régi, a napsütés sem olyan ártalmatlan, mint nagyanyáink idejében, az UV-védelem nemcsak a hajszálainknak, hanem fejbőrünknek is fontos. Célirányos termékek az UV-szűrős, panthenoltartalmú samponok és hajbalzsamok, de ez így persze nevetségesen egyszerű lenne. Nem mindegy, hogy a hajunkat festetjük és/vagy blancholjuk (a jó öreg hidrogén-peroxid), és ott van még, ugyebár, a hajtípusunk mint nem elhanyagolható szempont. Nos, ha keresgélünk, érdemes NEM leemelni a polcról olyan flakonokat, amelyek tartalmaznak alkoholt, „természetes szőkítőt”, citromot. Akár sós vagy édesvízben, akár medencében úszunk, zuhanyozzunk le, majd használjunk olyan UV-szűrős hajbalzsamot, amelyet nem kell kiöblíteni a hajból.

2. A klór

Hajvédelmi stratégiákKöznyelven szólva hypo. Bárhogy is szépítjük, a medencékben, akár privát, akár nyilvános, hypo van, ami se nem bőrbarát, se nem hajbarát, de fertőtlenít és algamentesít. Ezenkívül a hajat – és különösen a szőkét – szép zöld árnyalattal ajándékozza meg. Tehát az UV-védelemmel ellátott hajápoló, -védő termék jó, ha 4,5–6,5 pH-érték között mozog, és szilikont is tartalmaz, hogy semlegesítse a klór hatását, és védőréteget képezzen a hajszálakon. A medencébe bemenet vizezzük be a hajunkat (már vizesen kevésbé károsítja a medence vize), és kijövet is öblítsük ki belőle a klóros vizet. Hazaérve szódabikarbónás fürdőt készíthetünk a regenerálós hajmosás, hajpakolás előtt. A csapban egy evőkanál szódabikarbónát oldjunk fel, és jól tunkoljuk át fejünket a fejbőrig, majd zuhanyozáskor öblítsük ki.

3. A tenger

Na, ez már tényleg disznóság, hiszen mi lehet jobb nyáron a tengerparti heverészésnél és búvárkodásnál… Sajnos, a szó szerint felhőtlen, sós lubickolásunkra is felkészülten kell utaznunk. A só nem csupán a bőrünket, hanem a hajunkat is szárítja. A tengervíz hajkárosító hatásával szemben használt fegyvereink legütősebbjei a tápláló, extra módon gazdag hajápolók kiszáradt, töredezett hajra, még akkor is, ha egyébként nem ilyen típusúak a tincseink. Természetesen a tengervizet minden esetben mossuk le magunkról, és öblítsük ki hajunkból egy gyors zuhannyal a parton.

Ezt a csatát megnyerni nem tudjuk, csak a veszteségeinket csökkenteni. Azt javaslom, ne sajnáljuk azt a pár centit, amelyet szeptemberben a fodrászolló csattogása közben veszítünk. Bár tisztességgel harcoltunk az elemek ellen, de közben jól szórakoztunk, kikapcsolódtunk, és felfrissültünk az esős és hűvös napokra, amelyek várnak ránk az elkövetkezendő hónapok új harcmezején.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top