Szépüljünk

Stoptábla – áldásos praktikák leégés esetén

Mottó: "Ha annyi eszed van, hogy behajtasz egy utcába a behajtani tilos tábla ellenére, akkor a saját érdekedben legalább állj meg a végén, mielőtt kikanyarodsz onnan."

Stoptábla - áldásos praktikák leégés eseténA napon való leégés problematikája engem az olasz utcák KRESZ-tábla-kihelyezési gyakorlatára emlékeztet. Egyik nyaralásunk alkalmával férjemmel egy kicsi dél-olaszországi városkában kocsikázva eltévedtünk. Véletlenül behajtottunk egy utcácskába, és csak ekkor vettük észre az elején a behajtani tilos táblát. A fáradtságtól „minden mindegy” hangulatba kerülve nem tolattunk vissza, hanem végighajtottunk az utcán, és óriási meglepetés ért minket. Az utca végén egy stoptábla volt. Le a kalappal az olaszok előtt, mert ők úgy gondolkoznak, hogy „ha annyi eszed van, hogy behajtasz egy utcába a behajtani tilos tábla ellenére, akkor a saját érdekedben legalább állj meg a végén, mielőtt kikanyarodsz onnan”.

Mivel kicsiny hazánk a kontinentális éghajlat szélsőségeivel (is) verve vagyon, nyáron napfényre és D-vitaminra éhesen szabadulunk ki a vízpartokra.
Persze tudjuk, hogy nem szabad esztelenül feküdni, tollasozni, homokvárat építeni a napsütéses, tiszta égbolt alatt, de azokban a csodálatos napfényes pillanatokban hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a fájó következményekről. Tehát ez a cikk azoknak is szól, akik pirosra sült bőrrel ülnek elsötétített szobájukban a nyaralás közben, és fájdalmasan sziszegve verik laptopjuk billentyűzetét, hogy a neten szörfözve némi gyors gyógyírt találjanak élénken vöröslő problémájukra.

A napozás utánra ajánlott kozmetikai készítmények a napozás által igénybe vett – és nem a pirosra égett – bőr igényei szerint készülnek. Természetesen ezek is enyhítik a tüneteidet, de nem várhatsz tőlük csodát.

Az idő minden sebet begyógyít. Ez ebben az esetben is igaz, de ne aggódj, létezik néhány gyógyír és praktika, amellyel enyhítheted a panaszaidat, újra felturbózhatod a bőröd állapotát, és hamarabb elhagyhatod a hűvös szobát.

Kezdjük az Aloe vera nevezetű növénnyel. Tapasztalataim szerint (lebuktam – én is…) ennek a csodás növénynek a levelében talált gél nyugtatja a leghatékonyabban a leégett bőrt.
Ha mediterrán országban nyaralunk, szinte mindenhol láthatjuk közterületen és kertekben nőni. Ha elég bátrak és fájdalmasan elszántak vagyunk, kérjünk egy nagy levelet, majd otthon hasítsuk ketté hosszában, és a kifolyó gélt kenjük az arcunkra és a testünkre. Az én bőrömet két napon belül rendbe hozta, és nyugtató hatását azonnal éreztem. Ha nincs levelünk (és ugye, senki nem utazik cserepes növénnyel mindenre felkészülten), ebben az esetben ugorjunk be a legközelebbi patikába (többnyire folyadék formájában tartanak Aloe vera gélt) vagy drogériába, esetleg hiper-, szupermarketbe (az Aldiban 99%-os Aloe vera gélt lehet kapni tubusban). Bármilyen kiszerelésű és márkájú Aloe vera gélt használunk, hatékonyabbak lehetünk, ha beszívódás után egy másik növényt is segítségül hívunk.

Sheavajlelőhelyek a neten:
Sheavaj.hu»
Loccitane.hu»
Zoldello.hu»
Lush.hu»
Primavera-life.hu»
Biokukac.hu»

Jöhet a sheavaj. Az afrikai karitéfa gyümölcséből nyert sheavajas lágyítókrém hatékony hidratáló. Felgyorsítja a sejtek megújulását, javítja a bőr hidrolipidrétegét, lágyítja, simítja és finom tapintásúvá varázsolja a bőrt. Még ha szerencsékre pont egy karitéfa-ültetvény közelében is vagyunk éppen, a gyümölccsel önmagában nem tudnánk mit kezdeni, de ezt a problémát megoldották helyettünk. Az Aloe verával történt kezelés után vigyünk fel egy réteg tiszta sheavajat vagy sheavajas testápolót, illetve arckrémet.

Shea vaj a L'occitane-től
Sheavaj a L’Occitane-tól

Egzotikus növények híján nagyanyáink módszerétől remélhetünk enyhülést (engem is azzal kenegettek gyerekkoromban), jöhet a tejföl vagy a joghurt, illetve a kefir. Persze a legjobb a házi készítmény, amelyet tejtermelőktől tudunk beszerezni, de ha a közelben nincs tejgazdaság legelésző tehenekkel vagy tejgazdasági mikrobusz, akkor jó lesz a bolti is. Ha olyan országban nyaralunk, ahol az általunk ismert tejföl nem kapható, akkor próbálkozzunk a natúr – tehát nem sózott – túró- vagy joghurtkészítménnyel.

A patikákban az Aloe vera gél mellett árulnak még egy csodaszert – magyar találmány, legyünk rá büszkék –, az Irix spray-t. Egyedülállóan hatékony szer égés esetén, tehát a nap által okozott égési sérüléseket is nyugodtan és eredményesen kezelhetjük vele.

Végül – extrém esetben – kapjunk be egy fájdalomcsillapítót, amelyben gyulladáscsökkentő is van, ez kiegészíti – nem helyettesíti! – a bőrápoló készítményeket. Hólyagos égés, esetleg nyílt seb esetén azonban felejtsük el a kencéket, irány az orvos!

Természetesen addig, amíg bőrünk meg nem nyugszik és be nem barnul, el kell felejtenünk szép új fürdőruhánkat is. Marad a hosszú ujjú, fehér, lenge, lehetőleg len- vagy pamuting napszemüveggel és szalmakalappal. Pár karkötővel feldobhatjuk új strandmódinkat, mintha nem kényszerből, hanem direkt vigyáznánk extrém módon bőrünkre. Így akár példát is mutatunk a sok esztelennek a strandon, akik felszabadultan bikiniben és fürdőgatyában tollasoznak…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top