Szépüljünk

Találd meg a saját illatodat!

Tudod, mi van a parfümödben? A több száz alapanyag megszámlálhatatlan variációja között biztosan ott lapul a te illatod is!

Nem az alapanyagok, azok aránya a döntő!

Ma már szinte senki nem használ egykomponensű illatot, a parfümök komoly kompozíciók, akár tíznél is több összetevővel. Persze az alapok jobbára klasszikusak, növényi vagy állati eredetűek, ezt egészítik ki – vagy néha helyettesítik – a szintetikus anyagok. A növények szinte minden részéből nyernek illatanyagokat, a virágos és leveles hajtás mellett a termésekből, a magokból, a fák kérgéből, de akár gyökerekből is.

Találd meg a saját illatodat!

 

A világ egyik legnagyobb vegyipari cége, a BASF már 2004 óta állít elő illatmolekulákat. Az első a citrál nevű molekula volt, amely a citrusillatot képes helyettesíteni. A kémikusok arra is rájöttek, hogy ennek az alapmolekulának a pici módosításával előállítható a linalol (levendulaillat) és a geraniol (rózsaillat) is. Ezeket a kémiai illatokat a kozmetikai cégek önmagukban, vagy az eredeti illatokat erősítendő, azokkal együtt hasznosítják.

Az állati eredetű összetevők ma már csak a nevükben a régiek, az ámbrát, a pézsmát, a cibetet is laboratóriumi körülmények között állítják elő. Az állatvédelem mellett a ritkaságok egyedi lelőhelyekről való beszerzésének magas költsége is szerepet játszott abban, hogy napjainkban nemcsak az állati, de a növényi alkotóelemek nagy része is szintetikus.

Még a kifinomult szaglásúak sem igen képesek megkülönböztetni a szintetikus illatot az eredetitől, de kétségtelen, hogy például az állati eredetű komponensek illata sokkal tartósabb, mint a vegyi utánzatuk.

A rózsa (sok nemesítésen van már túl) kivételével általában a fehér virágok a legillatosabbak, a beporzás érdekében a csalogató feltűnő szín helyett a hívogató illatanyag-termelést választották. Több tavaszi illatújdonságban találjuk meg a rózsa és a fehér virágok együttesét a szívjegyekben. A Ferre  Rose Princesse szívjegyében a Monacóból származó tearózsafajta, a Princesse rózsa mellett fehér magnólia is illatozik. A Ralph Lauren limitált kiadású Romance Always Yours elnevezésű illatában a rózsa a fehér liliommal és a fehér violával egyesül.  A Lancome Magnifique könnyed eau de toilette változatában a rózsát jázminnal párosították.
Ferre Rose Princesse - EDT 30 ml 9800 Ft

Ferre Rose Princesse
EDT 30 ml, 9 800 Ft
Ralph Lauren Romance Always Yours - EDT 50 ml 16900 Ft

Ralph Lauren Romance Always Yours
EDT 50 ml, 16 900 Ft
Lancome Magnifique - EDT 30 ml 11400 Ft

Lancome Magnifique
EDT 30 ml, 11 400 Ft


Hogyan lesz különálló illatokból parfüm?

Az összetevőket nem pusztán az illatuk, hanem a párolgási sebességük figyelembevételével elegyítik. Minden parfüm három csoportban tartalmaz illatanyagokat.
Fejjegy
nek hívjuk azt a csoportot, amely a leggyorsabban párolgó összetevőkből áll. Ezt érzed meg legelőször, ha egy parfümöt megszagolsz, az első benyomást ezek nyújtják az illatról. Ám csacsiság lenne kizárólag ez alapján választanod, hiszen csupán percekig tart a hatásuk.
Az illat szívjegye az, amely a legtöbb variációs lehetőséget adja a készítők számára. Ezek a komponensek órákon keresztül illatoznak, ezek határozzák meg döntően a parfümödet. Amikor parfümöt készülsz vásárolni, a próbálás során a fejillat határozza meg, hogy egyáltalán érdemes-e a bőrödre fújni az illatot. Ha finomnak érzed, akkor jöhet a próba a csuklódon, de várj legalább 5-10 percet, és ezután szagold meg: most érzed a szívjegyek elegyét, ez alapján dönts.
A parfümöt a leglassabban párolgó komponensek elegye, az alapjegy fogja egységbe. Ebben a csoportban találjuk az állati eredetű illatokat (vagy azok szintetikus párját), köztük a pézsmát, de többek között a szantálfa, a pacsuli és a vanília is idetartozik. Illatukat akár egy napig is érzed a bőrödön.

Négy merőben más tavaszi illatújdonság is pézsmaalapot, virágos szívjegyeket és gyümölcsös fejjegyeket tartalmaz. Jó példák arra, hogy hasonló összetevőkből mennyire különböző parfümök születhetnek. A Love by Nina (Nina Ricci) többek között cseresznyevirággal, zöld almával és licsivel egészíti ki a pézsmás alapot. A Daisy Marc Jacobs virágos szívjegye mellett fejjegyében az eper és a grépfrút könnyeddé teszi az illatot.  A Bulgari újdonsága az Omnia Green Jade, jázminnal a szívjegyében és pikáns zöld mandarinnal a fejjegyében. Az S. Oliver Casual Women a zöld alma frissességét a nőies violával ötvözi.
Love by Nina - EDT 50 ml 15200 Ft

Love by Nina
EDT 50 ml, 15 200 Ft
Daisy Marc Jacobs - EDT 50 ml 15100 Ft

Daisy Marc Jacobs
EDT 50 ml, 15 100 Ft
Bulgari Omnia Green Jade - EDT 25 ml

Bulgari Omnia Green Jade
EDT 25 ml

 

S. Oliver Casual Women - EDT 30 ml 4990 Ft

S.Oliver Casual Women
EDT 30 ml, 4 990 Ft

Mitől függ egy parfüm ára?

Alapvetően az alapanyagoktól. Attól, hogy milyen, mennyi és honnan származó alapanyagot tartalmaz. Nem mindegy az sem, hogy eredeti komponenseket használnak, vagy szintetikusat. A márkanév is kötelez, pont úgy, mint a ruháknál, a nagy márkákat bizony már csak ezért is meg kell fizetni. Persze az üveget és a csomagolást is kifizetjük, de jól tudjuk, hogy egy-egy parfümösüveg esztétikai élményt nyújt számunkra. Na meg a reklám költségei is beépülnek az árba, de hidd el, téged is befolyásol – bár lehet, hogy csak tudat alatt –, ha a kedvenc színészed alél el a reklámfilmben az adott illatot megérezve, vagy a forgatás olyan helyszínen zajlik, amely a te álmaidban is többször megjelent.

Igazi luxus
A világ legdrágábbnak tartott illata az Amouage, amely 1984-ben készült el. Az eredeti illat mellett ma már több illatot is találunk a márkanév alatt, a negyedéves fennállást a Jubilation megalkotásával ünneplik. Igazi keleti illatokról van szó, az Amouage több mint 120 méregdrága összetevőt tartalmaz, nem nélkülözi a tömjént és a mirhát sem.
Amouage

Amouage

Honnan tudod, hogy megvan a saját illatod?

A bőröd illata egyedi, csak rád jellemző, és ráadásul állandóan változik, függ a napszaktól, az életkorodtól és az elfogyasztott élelmiszerektől is. Ezért minden parfüm egyedi illatot alkotva keveredik a saját illatanyagaiddal. Mindegy, hogy kész parfümök között válogatsz, vagy úri módon egyedi keveréket készíttetsz, egy biztos: a hozzád passzoló illatot egy kis idő elteltével gyakorlatilag nem is érzed magadon, eggyé váltok, te és az illat. Ezért vigyázz, óvatosan adagold a mennyiséget! A saját illatod változása és a bőröd hol erősebb, hol gyengébb párolgása áll annak a hátterében is, hogy szívesen cseréled le évszakváltáskor vagy a korod előrehaladtával a parfümödet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top