Szépüljünk

Olajnagyhatalmak – Biztos megoldás a bőrszárazság ellen

Bőrápoló olajokra kortól és évszaktól függetlenül mindig szükségünk van. Tél végén pedig egyenesen nélkülözhetetlenek.

Békés egymás mellett élés

A harmincon felüliek még jól emlékeznek a kakaóvajas napozások élményére. Olcsó volt a patikában a kakaóvaj, az ember bőre csodásan illatozott és csillogott tőle, és nagyon gyorsan lebarnult, stílusosan csokiszínűre. Aztán jött az ózonlyuk, egyre többet hallottunk a bőrrákról, jött hát a flakonos naptej egyre magasabb faktorszámmal…

A bőrápolásban az olajok szerepe évezredek óta megkérdőjelezhetetlen, és békésen megférnek egymás mellett a nagy klasszikusok és az ifjoncok is (például a bodzamagolaj), amik még csak egy-egy területen bizonyítottak, de némelyikük előtt jelentős karrier áll. Szerencsére senkinek nem jut eszébe, hogy mellőzze az olívaolajat, de miért ne ötvözné akár bodzamagolajjal, ha a bőrünknek erre van szüksége?

Olaj nagyhatalmak - Biztos megoldás a bőrszárazság ellen

 

Felismered, ha száraz a bőröd?

Tipp: ha a bőröd felszíne érdessé válik, akkor biztosan nem elég a hidratálás, rögtön lipidpótlásra van szükség! 

Ne vágd rá elsőre, hogy persze, mert a legtöbben nem tudják megkülönböztetni a vízhiányos és a lipidhiányos bőrt. Ami nem is könnyű, hiszen a tünetek a felületes szemlélődő számára – különösen az egyébként is száraz bőr esetében – nagyon hasonlóak lehetnek. Ráadásul a lipidhiány áttételesen vízhiányossá is teszi a bőrt.


Miért szeretjük az olajokat?

  • Csökkentik a bőrszárazságot.
  • Támogatják a hámréteg védekezőképességét.
  • Segítik a bőrszerkezet épen tartását.
  • Oldószerként vagy segédanyagként segítenek egyéb hatóanyagokat bejuttatni a bőrbe.
  • Illatukkal a belső harmónia elérését támogatják.

A hámszövetben található lipidek pont úgy tapasztják egymás mellé a bőrünk szarusejtjeit, mint ahogyan a malter tartja össze a téglákat. Ha a lipidszint csökken, akkor a bőr kiszárad, érdes lesz és hámlik. A bőrszárazság hatására a rugalmasság is csökken, és megjelennek az idő előtti öregedés jelei is, az apró ráncok. A mindennapi tisztálkodás okozta lipidveszteséget a bőröd simán, önmagától is képes pótolni, ám a túlzásba vitt szappanhasználatot követően, hosszas fürdőzés vagy szaunázás után mindenképpen nekünk kell utánzsíroznunk a bőrünket, és persze a téli hideg és a meleg szoba száraz levegője által megviselt bőrödnek is erre van szüksége.

Segítünk választani!

Az elsődleges hatásuk alapján – persze a teljesség igénye nélkül – csoportosítottuk a legtöbbször használt olajakat, hogy könnyebb legyen eligazodni a gazdag kínálatban:

 

Segítik a hidratálást, természetes nedvességforrások:

  • Természetes bőrnyugtató - avokádó olaj
    Természetes bőrnyugtató – avokádóolaj

    Édesmandula-olaj: erősíti a bőr védőrétegét, így véd a kiszáradástól. Hidegsajtolással állítják elő édesmandulából a szagtalan, ultrafinom, világossárga olajat.

  • Homoktövisolaj: táplál és regenerál is.
  • Bogáncsolaj: feszesít, regenerál, nyugtat is.
  • Ligetszépeolaj: visszaállítja a bőr nedvességének egyensúlyát.

Természetes bőrnyugtatók, még a nagyon érzékeny bőrűeknek is segítséget nyújtanak:

  • Avokádóolaj: a magas (6 és 25 százalék közötti) olajtartalmú avokádó- (Passea gratissima) gyümölcsből nyerik ki a sűrű olajat. Nagyon sok A-, B-, D- és  E-vitamint tartalmaz.
  • Körömvirágolaj: kalendulaolajnak is szokták hívni a latin neve (Calendula officinalis) alapján. Nem csoda, hogy a hazai házi szépségápolás is igen régóta alkalmazza, hiszen Közép- és Dél-Európában, Szíriában és Egyiptomban sokszor vadon nő. Mi is abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kertünkben magról szaporodik.

Táplálják a bőrt:

  • Búzacsíraolaj: a táplálás mellett még antioxidáns hatása is van.
  • Az USA délnyugati, száraz területein és Mexikóban a jojobaszüret márciusban kezdődik. A lehullott magvakat és leveleket összesöprik, aztán szitákkal szétválogatják őket.

    Jojobaolaj: igazából nem is olaj, hanem viasz, de már 10 °C felett cseppfolyóssá válik, ezért ragadt rá az olaj elnevezés. A jojobacserje (Simmondsia chinensis) magjából mechanikus úton, hidegsajtolással nyerik ki az olajat.

  • Sárgabarackmag-olaj: szinte egyedülálló a bőrlágyító képessége.

Természetes ránckisimító, a kollagéntermelést serkenti:

Védőréteget képeznek a bőr felszínén:

  • Mangó: a védekezés mellett azért a tápláló szerepe sem elhanyagolható!
  • Olívaolaj: természetesen hidegen sajtolva. Az extra szűz olívaolaj a kíméletes eljárás során megőrzi a vitaminokat, az ásványi anyagokat és erős antioxidáns hatását.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top