Szépüljünk

7 tévhit a biokozmetikumokról

Hiszel bennük? Divathóbortnak tartod? Azt gondolod, hogy mindent tudsz a biokozmetikumokról? A rengeteg érv és ellenérv között bizony sok a tévhit, amelyeket igyekszünk eloszlatni.

Első tévhit: a bio és a natúr ugyanaz

A legegyszerűbben: minden bio natúr, de nem minden natúr bio. Az eltérés leginkább az alapanyagok előállítása és az adalék anyagok használata között van. A biotermékek csak olyan növényi alapanyagokat tartalmazhatnak (ezeknek kell kitennie az összetevők legalább 95 százalékát), melyek ellenőrzött ökogazdálkodás termékei. A natúr termék megnevezés többnyire arra utal, hogy nagyon magas arányban tartalmaz növényi eredetű hatóanyagot.

7 tévhit a bio-kozmetikumokról

 

Második tévhit: nem biztos, hogy tényleg bio a bio

Jogszabályok a háttérben:
  • Az EU-ban a 2009. január 1-től hatályos 834/2007/EK rendelet, amelyik hatályon kívül helyezte  a „biotörvény”-nek is nevezett 2092/91/EGK rendeletet.
  • Magyarországon: a 140/1999. kormányrendelet és a 74/2004. FVM-rendelet.

Amikor egy üzletben biotermékként jelölt kozmetikumot tartasz a kezedben, akkor találnod kell a csomagoláson ezt igazoló jelzést is. Ezeket a tanúsítványokat csak komoly ellenőrzések után adják ki, így nyugodt lehetsz, biztosan megfelel az előírásoknak. Magyarországon az 1983 óta létező Biokultúra Egyesület hozta létre a Biokontroll Hungária Közhasznú Társaságot. Ez az elsőként bejegyzett hazai szervezet, amelyik jogosult tanúsítványt adni a hazai biotermékekhez a következő szöveggel: „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék, ellenőrizte: (példáu)l a Biokontroll Hungária Kht. HU-ÖKO-01” (az utóbbi szám a kht. tanúsító jelzése). Amennyiben a számsor végén 02 szerepel, akkor ez a másik hazai szervezet, a  Hungária Öko Garnacia Kft. tanúsítványa.  A külföldi eredetű termékeken az ÖKO Test, a Kontrollierte Natur-Kosmetik, a BDIH vagy az Ecocert felirat jelzi az ellenőrzés tényét.

Jó, ha tudod, hogy Magyarországon nem magát a kozmetikumot minősítik a hazai öko jelölések, hanem az alapanyagokr ökológiai gazdálkodásból származó eredetére utal.

Harmadik tévhit: ha bio, akkor drága is

A biokozmetikumok növényi összetevőit kézzel gyűjtik be. A természetben szabadon előforduló növényeket védett termőhelyekről (ahol pl. nem kerülhetett beléjük a gépkocsiforgalom miatt ólomszennyeződés), míg a természetes termőhelyükön védett növényeket ökogazdaságokban termesztik.

Az, hogy mit tartunk drágának, teljesen szubjektív megállapítás. Hiszen cseppet sem bio luxuskozmetikumokat vehetünk több (sok) tízezer forintért. Természetesen az előállítás (már az alapanyagok termesztése is) sokszor roppant költséges, ha minden ökoelőírást be kell tartani, ezek biztosan növelik a végtermékek árát is. Objektív módon azért sem magyarázhatjuk az árakat, mert a biotermékeknél is jelentős árösszetevő a márka „ára”, az úgynevezett nagy neveket itt is megfizettetik a vásárlóval.

Negyedik tévhit: csak speciális helyeken kapható

Régebben valóban vadászni kellett a biokozmetikumokra, szájhagyomány útján terjedtek azoknak az apró bioboltoknak a nevei, ahol az élelmiszerek mellett már kozmetikumokat is vásárolhattunk. Később megjelentek a biotermékeket forgalmazó drogériák. Mára a nagy drogérialáncok (a Müller-drogériákban nagyon sok biomárka termékei kaphatók, a dm üzleteiben pedig már saját márkás biokozmetikumokat is vehetünk) gondoskodnak arról, hogy országszerte elérhetőek legyenek számunkra az ökotermékek.

Ötödik tévhit: ha bio, akkor biztonságos

Kétségtelen, hogy környezetbarát termékekről van szó, melyek a természet hatóanyagait juttatják el hozzánk, azonban veszélyek itt is leselkednek ránk.

A biotermékek sokkal romlékonyabbak, mint a sokszor tartósítószerekkel telepakolt társaik, ezért fokozottan figyelnünk kell a szavatossági időre.

Nem biztos, hogy a természetes hatóanyagok nem váltanak ki allergiás reakciót, ezért – különösen a nagyon érzékeny bőrűeknek – az először vásárolt termékeket érdemes először tesztelni egy pici bőrfelületen.

Nem csak a gyógyszeriparban jelent gyakori problémát, hogy egyes hatóanyagok, melyek önmagukban áldásosak, egymással együtt alkalmazva nem várt kellemetlen tüneteket okozhatnak, ez könnyen előfordulhat a növényi eredetű hatóanyagokkal is. Ezért fontos, hogy már a biotermékeket is gyakran tesztelik bőrgyógyászok bevonásával.

Hatodik tévhit: olyan, mintha házilag készítettük volna

Attól még nem bio a házilag készített pakolás, hogy mi pepecseltünk vele a konyhában! Ezt csak akkor állíthatnánk nyugodt lélekkel, ha minden összetevőjét ökogazdaságokból szereztük volna be.

Hetedik tévhit: ha bio, akkor kézzel készült

Bár sokszor sugallják számunkra, hogy a biotermékek kézzel készülnek, hagyományos módon, ám ez többnyire ügyes reklámfogás. A termékek előállítását jogszabályok alapján ugyanúgy ellenőrzik a hatóságok, mint a többi kozmetikumét. A külföldi gyártók többsége éppen ezért azt hangsúlyozza, hogy a legfrissebb technológiai vívmányok alkalmazásával automatizált gépsorokon készítik és csomagolják a termékeket. Gondoljuk csak el: nem is biztosítható másképpen, hogy gyakorlatilag tartósítószer-mentesen eltarthatók legyenek a termékeik.

Kozmetika.lap.hu »
Szépség.lap.hu »
Illatszer.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top