Szépüljünk

7+1 bűn, amit soha ne kövess el a szaunában

Az jó, ha szeretsz szaunázni, de még jobb, ha ezt úgy teszed, hogy a tested igazán hálás legyen érte! Segítünk elkerülni a gyakorta tapasztalt buktatókat, és néhány tévhitet is eloszlatunk.
Első bűn: krémezés

Bármit látsz másoktól, te tartsd be a szabályt, és se közvetlenül szaunázás előtt, se közben, se közvetlenül utána ne kenj semmit a bőrödre, mert pont a lényeget gátolod meg, az akadálytalan izzadást, és ezzel a méregtelenítés folyamatát nehezíted. Szaunázás előtt – ha szükséges – még a testápoló maradékát is mosd le a bőrödről. Fontos, hogy semmi ne zárja el a verejtékmirigyek kivezetőnyílását, különben hamar megtapasztalhatod azt is, hogy picuri – pár óra múlva maguktól visszahúzódó – hólyagok alakulnak ki a bőrödön. A szaunázást követően (semmi tusfürdő meg szappan, csak tiszta vizes zuhany) várd meg, míg teljesen lehűlsz, és csak akkor használj könnyű hidratálótejet a testeden.

7+1 bűn, amit soha ne kövess el a szaunában

 

Második bűn: szoros ruházat

Nem véletlen, hogy a vérbeli profik ruhátlanul szaunáznak, mert így biztosítják a zavartalan vérkeringést. A passzos fürdőruhák a vénás vér áramlását és a verejték párolgását is megnehezítik. Ha zavar a meztelenség, akkor tekerj magadra egy vékony pamutlepedőt.

Harmadik bűn: smink

Azt gondolnánk, hogy ez aztán tényleg egyértelmű, és mindenki eltávolítja az összes festéket az arcáról, mielőtt belépne a szaunába. Sajnos mégsem tartja be mindenki ezt a szabályt, pedig a megnyílt pórusokba ilyenkor szinte beleolvad a smink, ami a legjobb esetben csak piros foltokat okoz a bőrön.

Negyedik bűn: turbán a fejeden

Sokan a hajuk védelmében frottírtörölköző turbánt csavarnak a fejükre, ám ezt jobb, ha elfelejted. A fejbőrünkön rengeteg faggyú- és verejtékmirigy található, ha ezeket „bezárod”, az egyenletes méregtelenítést gátolod. A szauna nem frizurabarát műfaj, de nem is ezért szeretjük.

7+1 bűn, amit soha ne kövess el a szaunában

 

Ötödik bűn: törölköző vagy lepedő nélkül a szaunában

Leginkább higiéniás szabályok miatt kell elkerülni, hogy a tested érintkezzen a szauna burkolatával. Ki szeret mások izzadságába ülni? Ne csak a popsid alá kerüljön törölköző, hanem egy jó nagyot – ideális a szaunalepedő, amely keskeny, ám hosszú – úgy teríts le, hogy a lábad is azon legyen.

Hatodik bűn: kapkodás

Ne siess, add meg a módját a szaunázásnak. Nincs arra szabály, hogy mennyi ideig kell a melegben tartózkodni, bízd magad az érzéseidre, és addig maradj bent, ameddig jólesik. Ha úgy kívánod, akkor meg is ismételheted egyszer vagy kétszer az izzadást. Kerüld a hirtelen mozdulatokat, nehogy megszédülj, és elveszítsd az egyensúlyodat. Fekvő helyzetből soha ne állj fel a szaunában, először ülj fel, várj egy kicsit, és csak ezután menj ki.

Hetedik bűn: nedvesség

Vizes test, a kövek állandó locsolása? Na ez az, ami tilos a szaunában. A szauna lényege, hogy maximum 40 százalékos a páratartalom. Ha ez neked túl száraz, akkor ne szaunában, hanem inkább gőzkabinban lazíts. Egyébként sem lesz melegebb a szauna a kövek locsolásától – ha egy kicsit gondolkodsz, rájössz, hogy ez teljes képtelenség –, pusztán a hőérzeted változik. Az sem igaz, hogy jobban izzadsz, mert a víz párája csapódik le a testeden. Fontos, hogy mindig szárazra törölt bőrrel lépj be a melegbe, mert így rögtön izzadni kezdesz, és nem csak párologtatsz. (Arról már nem is szólok, hogy a csöpögősen vizes fürdőruhától nemcsak a páratartalom növekszik, hanem a tócsa is visszataszító, amelyet maga után hagy.)

7+1 bűn, amit soha ne kövess el a szaunában

 

+1 bűn: mások zavarása

A szauna nyugalma szent és sérthetetlen. Még halkan se beszélgess, ha azt látod, hogy más lehunyt szemmel pihen melletted. Csak akkor használj illóolajokat, ha meggyőződtél róla, hogy ez senkinek nincs ellenére.

Szauna.lap.hu »
Méregtelenítés.lap.hu »
Szépség.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top