Szépüljünk

Nyolc kérdés és válasz a tökéletes hajért

Szálkás? Lelapul? Fénytelen? Hullik? Sokszor nagyon egyszerűen orvosolhatod ezeket a bajokat. Összeállításunk segítségével könnyebben megszabadulhatsz a hajaddal kapcsolatos problémáidtól.

Szívesen megnöveszteném a hajamat, de törik a vége. Mondjak le az álmomról?

Ne add fel! Miért kellene lemondanod az álomszerű hosszú tincsekről?! Helyette arról mondj le, ami károsítja a hajadat: a főnözésről (amikor kerek, lyukacsos kefére tekered a tincseidet, és így szárítod), a forró levegővel való szárításról, a hajsütő vasról, a hajvasalásról, a szőkítésről, a túl meleg vizes hajmosásról. Ha már hosszabbak a tincseid, akkor óvakodj a vékony hajgumiktól, a csatoktól és a szoros lófaroktól. Mindezek helyett szárítsd kíméletesen a hajadat, rendszeresen, de óvatosan keféld át, és amikor csak lehet, hagyd kibontva. Ha a szabadon repkedő tincsek zavarnak a ténykedésedben, akkor egy széles hajpánttal simítsd hátra a hajadat.

Miért fakul ki nagyon gyorsan a festett hajam?

A vöröses színpigmentek tényleg nem valami hűségesek, mert nagyon aprók, és igen nehezen kötődnek a hajszálakhoz. A festés utáni első mosás az igazi szakítópróba, ilyenkor a legsebezhetőbb az új szín. A festék tartósabb lesz, ha az első mosás után egy szilikonban gazdag hajápolót (a nem kiöblítendő változatok ilyenkor hatásosabbak) használsz.

Miért tűnnek el nagyon gyorsan a hullámok a hajamból?

Szinte biztos, hogy túl sok hajformázót használsz, és lehet, hogy még a samponod is „gazdagabb” a kelleténél. Mivel a hullámos hajszálak felszíne többnyire porózusabb, mint a sima szálaké, ezért sokan azt gondolják, hogy a száraz, legyengült hajra való készítményekre van szüksége. Óriási tévedés. A hullámos haj azért tűnik fénytelenebbnek, mint a sima, mert a csavarodás miatt a fényt másképp veri vissza. A hullámos – és még inkább a göndör – hajat speciális, nagyon könnyű samponnal mosd, amely tisztít, de nem sérti a szálak rugalmasságát. Tartalmas, „nehéz” balzsamok helyett inkább tonikszerű ápolókkal kezeld, mert ezek nem nehezítik el a szálakat.


Fölül zsíros, alul nagyon száraz a hajam. Lehet ezen változtatni?

Hasonlít ez a probléma a T zónában zsíros, máshol száraz arcbőr esetére. A két területet a hajadon is eltérően kell kezelned. Gyorsan zsírosodó hajra készült sampont vegyél, egy picit vízzel habosíts fel belőle a tenyeredben, és csupán a hajtövekre vidd fel. Gyengéden masszírozd be (ha túl erősen masszírozod, akkor fokozod a faggyútermelést), és langyos (majdnem hideg) vízzel öblítsd ki. A hajbalzsamot viszont csak a hajszálak végére (de oda kötelezően) vidd fel, és ezt is alaposan öblítsd ki.

Nagyon intenzíven ápolom a hajamat, mégis fénytelen. Mit csinálok rosszul?

Ti írtátok:

Vastagszálú, dús haj »
Ősz haj »
Hamvas barna hajszín »
Álomfrizura, hajszín »

A jóból is megárt a sok! Ha túl sok hajápolót használsz, akkor – különösen a vékony szálú haj – szabályosan elnehezedik, és a fejedre lapul. Egy mélyen tisztító samponnal szabadulj meg minden feleslegesen lerakódott ápolószertől. Egy időre felejtsd el a hajpakolásokat és a balzsamokat, és csak egy könnyű hajöblítőt használj, amely megkönnyíti a kifésülését. Finom szálú hajra készült terméket válassz, és ezt is csak rövid ideig hagyd a hajadon, és nagyon alaposan öblítsd ki. Próbáld ki a régi fodrásztrükköt: soha ne tegyél hajbalzsamot és hajpakolást a halántékod folytatásában a füled fölötti részre!

Helyre tudom hozni valahogyan a hajamat, ha szálkásodik a vége?

Ne szépítsük a tényeket: ha igazán szálkás a hajad, akkor csak ollóval tudsz ettől megszabadulni. Hogy ez többé ne történjen meg veled, előzd meg a bajt. Ezek szerint hajlamos a hajad erre a problémára, ezért használj hajvégápolókat. Ezzel a krémes-olajos szerrel naponta akár többször is érdemes átsimítani a hajszálaid végét.

A hajam egészséges, de a világos tincsek durva tapintatúak és szárazak benne. Lehet ezen változtatni?

Örülj az egészséges tincseknek, és használj normál hajra való sampont. Egészítsd ki fényt adó szérummal a kezelendő tincseken. Ettől a színezett, világosított tincsek is szépek lesznek, de nem nehezedik el a hajad egésze.

A szokásosnál sokkal jobban hullik a hajam. Mit tegyek?

Ne ess kétségbe! Az emberek többségének ősszel és/vagy tavasszal átmenetileg néhány hétig fokozottan hullik a haja, kicsit hasonlít ez arra, amikor a kutyád vagy a cicád vedlik, szőrt vált. Csak akkor kezdj valami komolyabb bajra gyanakodni, ha ez a hajhullás egy hónapnál tovább tart, vagy ha extrém mértékű, illetve ha csak foltokban észleled.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top