Szépüljünk

7 fő bűn a sminkelésben, amit soha ne kövess el!

Hidd el, a sminkelésben is vannak dolgok, amelyek többet ártanak, mint használnak. Összegyűjtöttük azokat a hibákat, amelyeket mindenképpen el kell kerülnöd, hogyha elismerő pillantásokra vágysz – még a csajoktól is, hiszen az aztán igazán jót tesz az ember önértékelésének.

Első bűn: pattanás nyomkodása sminkelés előtt

Győzd le a kísértést! Közvetlenül sminkelés előtt soha ne nyomd ki a pattanásodat, mert a nedvedző bőrön még a legjobb korrektor sem képes megtapadni. Ráadásul az apró nyíláson keresztül festék kerülhet a bőrszövet alsó részeibe, ami esetleg további gyulladást generál. Hidd el, a legjobb, ha érintetlenül hagyod a – kétségtelenül bosszantó – dudort, és apró pöttyökben (pici adagokkal dolgozz) lefeded korrektorral, vagy ha az nincs kéznél, akkor alapozóval.

Tipp: ha nagyon folyékony az alapozód, akkor egy picit tegyél a kézfejedre, majd várj egy rövid ideig, míg „éppen hogy” száradni kezd. Ilyenkor sűrűbbé válik, tehát könnyebben rápaskolhatod a szükséges helyre. Még valami: amikor a dudor határozottan kiemelkedik a bőrödből, akkor sötétebb festéket tegyél rá, mint a körülötte lévő bőrre, mert így optikailag elsimul majd a pattanás. Ellenkező esetben még látványosabbá teszed.

Második bűn: rúzs a cserepes szájra

A kiszáradt ajkadon a rúzs katasztrofális látványt fog nyújtani, ebben biztos lehetsz. Ha szemernyi időd sem maradt már az indulásig, akkor inkább mondj le a szád festéséről, és csak ápolóbalzsammal kend át. (Vidd is magaddal, a mosdóba elvonulva sűrűn ismételd a kezelést.) Ha még van egy kis időd, akkor kipróbálhatod a méz vagy a koncentrált körömvirágkrém hatását. Lehet, hogy szerencséd van, és regenerálódik a bőröd. Javíthatod a hatásukat, ha a felvitelük előtt fogkefével átdörzsölöd (csak finoman) az ajkadat, hogy az elhalt kis bőrdarabkáktól megszabadulj.

 

Harmadik bűn: abbahagyod a sminkelést az állvonaladnál

Na, ebben az esetben tuti lesz a maszkhatás. Az alapozót mindig vidd fel a nyakadra, illetve annak folytatásában a dekoltázsodra is, persze lehet egyre vékonyodó átmenetet is képezni, csak éles vonal ne legyen. Ja! Azt is vedd figyelembe, hogy ha rövid a hajad, vagy feltűzöd, akkor a nyakad hátsó része is szem előtt lesz, tehát ezt se felejtsd ki a sminkeléskor. Persze ugyanez a szabály vonatkozik a fül és a hajtő vonalára is, ott is dolgozd el a festéket.

Negyedik bűn: fáradtan füstös szem

A füstös szem tényleg mindent elsöprően trendi, és akár decens is lehet, de ha fáradt vagy, akkor minimum öt évvel nézel ki öregebbnek tőle. Miért állítanád az egyébként is nyúzott külsődet reflektorfénybe? Ilyenkor a minimálsmink a nyerő. Persze tudod, hogy ezzel jó sokat kell dolgoznod, hogy úgy tűnjön, mintha pár perc műve lenne az egész. Használj nagyon könnyű állagú korrektort a szemed körül, és ha teheted, akkor tegyél fel a sminkelés előtt egy frissítőmaszkot, vagy az is elég, ha hideg, kinyomkodott kamillateás filtert pakolsz rá egy kis időre. Tipp: ha fáradt a tekinteted, akkor még szempillafestéket se használj az alsó pillákon!

 

Ötödik bűn: lázfolt pirosítóból

Ugye tudod, mire gondolok? Mikor határozott foltként látszik a pirosító az arcodon, mintha lázban égnél. Nagyon gáz. Akár krémes, akár por állagú pirosítót használsz, mindenképpen dolgozd el a szélét, tökéletes átmenettel olvadjon bele a környezetébe, hogy friss és üde legyen a külsőd tőle.

Tipp: ha biztosra akarsz menni, akkor a mosolygásnál leginkább kiemelkedő területre vidd fel a pirosítót nagyon vékonyan, és innen indulva dolgozd el.

Hatodik bűn: a rúzstól elütő színű szájkontúr

Rendben, persze, éljen a retró, de ezt az elemet ne vedd át a nyolcvanas évek elejéről! A szájkontúrceruza arra való, hogy kiigazítsa az ajkad vonalának esetleges egyenetlenségeit, és megakadályozza rúzs elkenődését. Válassz a szád vagy a rúzsod színével teljesen megegyező színűt. Trendi az is, ha csak a szád színével megegyezőt használod, picit elsatírozod, és erre már csak szájfény kerül.

 

Hetedik bűn: lepattogzott körömlakk

A körmöd színe, állapota igenis a sminked része. Tekints rá így, kérlek. Stílusában passzoljon az általad éppen használt festékekhez és a ruhádhoz. Semmiképpen ne fesd ki, ha nincs időd a gondos munkára, és mindenképpen mosd le, ha a legkisebb hiba van rajta, akkor is. (Jó-jó, ha elég ügyes vagy, akkor a picike kopásokat pótolhatod rajta, de tényleg csak ügyesen és óvatosan.) Éppen ezért – ha ki van festve a körmöd – mindig vidd magaddal a lakkot is, és legyen nálad körömlakklemosó. Lehet kapni a frissítőkendőkhöz hasonlóan egyesével csomagolt lemosókendőt is, ez vagy a vastag filctollhoz hasonló javító lakkeltávolító ilyenkor biztos segítséget jelent.

Smink.lap.hu »
Kozmetika.lap.hu »
Szépség.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top