Szépüljünk

Hajfestés házilag

Nem sikerült időpontot egyeztetni a fodrászoddal? Kevesebb pénzből szeretnéd megúszni a hajfestést? Egyre jobbak a házi festésre alkalmas készítmények, ám mielőtt nekifogsz, olvasd el ezeket a tippeket!

A szín kiválasztása

A jelenlegi hajszínedből indulj ki, akkor is, ha már ez is festett. Az aranyszabály: csak kétárnyalatnyit változtass egyszerre, akár világosítani, akár sötétíteni szeretnél rajta. Az ennél drasztikusabb váltás sikertelenséghez vagy a hajad károsodásához vezethet. Mindig próbáld ki a festéket egy rejtett, alsó tincsen, így megkímélheted magad a csalódástól.

Az ősz szálak elfedése

Nem mindegy, hogy a hajad mekkora hányada őszül. A festékesdobozokon található felirat: x%-os őszhaj-fedés, erre utal, még ha szerencsétlen magyarsággal is fogalmaznak. Tehát ha a hajad több mint fele őszül, akkor már az 50%-os fedés sem lesz megfelelő. Általában igaz, hogy a színezők csak néhány ősz szálat képesek eltakarni, a hajszínkrémeket akkor is bevetheted, ha a hajad egynegyede ősz, ám ennél több fehér szálat csak a festékek fednek el.

Színes tincsek

Ha csak egyes tincsek színén szeretnél változtatni, akkor inkább a semleges vagy hideg árnyalatokkal próbálkozz. A meleg tónusoknál fennáll a veszélye, hogy vöröses árnyalatot kapsz, ezért ezt csak akkor válaszd, ha kifejezetten ez a célod.

Inkább legyen több a festék

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor kevés a festék, és ez akkor derül ki, amikor még jó néhány tincs festetlen a fejeden. Ha nem rövid a hajad, szerezz be rögtön több dobozzal! Jó, ha tisztában vagy vele, hogy amennyiben vállig érőnél hosszabb a hajad, vagy nagyon sűrű, vastag szálú, akkor nem lesz elegendő egydoboznyi festék az alapos munkához.


Megfelelő eszközök

A festékekhez csomagolt segédeszközök nem profi kiegészítők. Ha rendszeresen fested otthon a hajadat, akkor érdemes kicsit többet áldozni anyagilag ezekre. Menj el egy fodrászati cikkeket árusító üzletbe, és vegyél ecsetet, valamint festékestálat. A nejlonkesztyű helyett pedig vegyél orvosi gumikesztyűt, ezt a patikákban vagy a drogériákban is megteheted.

Profin ismételj

Ha elégedett vagy a hajad előző festés által megvalósított színével, és csak a lenőtt hajtöveket akarod eltüntetni, légy körültekintő. A lényeg, hogy a friss festés csak a festetlen részét érje a hajadnak, ellenkező esetben más árnyalata lesz a tövének és az aljának. Ha egyedül – egy tükör segítségével – nem tudod ezt megoldani, kérd meg egy barátnődet, hogy segítsen.

 

Őrizd meg az eredményt

Ha kellően gondoskodsz a tincseidről, akkor sokáig élénk marad a színe. A festékek mellé tett kondicionáló feleslegét semmiképpen ne dobd ki, ezt még a következő mosás alkalmával nyugodtan használhatod. Nem elég festett hajra való samponokat és balzsamokat használnod, védekezned kell a napsugarak ellen is. Olyan hajlakkot vegyél, amely UV-szűrős. Ha nem szereted a „belőtt” tincseket, ezért hanyagolod a lakkot, akkor fújd be a tincseidet rendszeresen száraz hajra is alkalmazható fényszűrőkkel.

Haj.lap.hu »
Fodrász.lap.hu »
Frizura.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top