Szépüljünk

Elgyötört, izzadékony láb? – Mától múlt idõ

Télen elhanyagoltad cipõbe rejtett lábad, ami ezért bõrkeményedésekkel, fáradékonysággal, esetleg lábizzadással vagy gombával büntet? Akkor éppen itt az ideje egy kiadós tavaszi ápolásnak és kényeztetésnek.

A láb télen legalább olyan kemény munkát végez, mint nyáron, mégis kíméletlenebbek vagyunk vele. Szinte egész napra egy zárt cipőbe kényszerítjük, ami gyakran nem szellőzik jól, esetleg beázik, és még kényelmetlen is. Reggel belebújunk, és mivel nem divat a munkahelyi váltópapucs, csak este kerül le a lábunkról. Bár másnap reggel még nyirkos egy kicsit, újra felvesszük, és kezdődik minden elölről. A lábápolásra pedig sajnáljuk az időt, elég azt a szandis, papucsos időkre hagyni. Pedig az elhanyagolt lábat nehezebb hirtelen széppé varázsolni, főleg, ha begyűjtöttünk egy-két komolyabb bőrkeményedést vagy lábgombát. Ezért ha eddig nem is tettük, érdemes tavasztól alaposan kézbe vennünk lábainkat.







Lábápolás A-tól Z-ig

Kezdd a cipőnél!
A láb ápolása a megfelelő cipő kiválasztásánál és tisztántartásánál kezdődik. Természetes anyagú, jól szellőző, kényelmes, rugalmas talpú cipőt hordjunk. Ha lehet, két egymást követő napon ne viseljük ugyanazt a lábbelit, de ha ezt nem tehetjük meg, akkor 2-3 naponta mindenképp iktassunk be egy cserét. Levetett cipőnket hagyjuk szellőzni legalább egy napig, és fertőtlenítsük formalinnal átitatott vattával. Ezzel megelőzhetjük a kellemetlen lábszagot és a lábgombásodást.





 Mit tegyünk, ha túlzottan izzad a láb?
A lábizzadás természetes dolog, mértéke függ az öröklött hajlamtól, de az átlagnál erőteljesebb verejtékezés mögött a vegetatív idegrendszer zavara is állhat. A vele együtt járó kellemetlen szag a bőrfelületen felhalmozódó anyagok gombák és baktériumok hatására történő bomlásának következménye. Törekedjünk a kiváltó ok megszüntetésére, de a tüneteket is kezelnünk kell, mert a nyirkos, meleg közeg kedvez a lábgombáknak, amely könnyen elhatalmasodhat lábunkon.

• Semmiképp se hordjunk műbőr cipőt, csak jól szellőző, természetes anyagút.
• Gyakran váltsuk lábbelinket, hagyjuk legalább egy napig száradni, és fertőtlenítsük formalinba áztatott vattával.
• Hordjunk 100%-os pamut zoknit, szükség esetén cseréljük le akár naponta többször is.
• Mossunk lábat sűrűbben, közben eddzük lábfejünket meleg-hideg váltózuhannyal.
• Áztassuk lábunkat meleg, ecetes vízben, vagy vegyünk szódabikarbónás lábfürdőt (1 liter vízhez keverjünk 2 kanál szódabikarbónát). Ez már kialakult lábgomba esetén is segít.
• Lábmosás után töröljük szárazra lábunkat, ujjaink közeit semmiképp se hagyjuk ki.
• Reggel használjunk lábhintőport, ami felszívja az izzadságot, és órákon keresztül frissen tartja a lábat.
• Hatékonyak a lábizzadásgátló, fertőtlenítő, szárító ecsetelők, púderspray-k vagy szagtalanító krémek is, melyeket napközben is alkalmazhatunk.
• Cipőnket fújjuk be antibakteriális, gombaölő cipődezodorral, és tegyünk bele talpbetétet.
• Uszodában, fürdőben feltétlenül használjunk papucsot, és kizárólag saját, tiszta törölközőt, mert az izzadékony láb könnyebben ki van téve a fertőzéseknek.
• Kialakult gombás fertőzés esetén fokozottan oda kell figyelni a láb és a cipő fertőtlenítésére, szellőztetésére, szárazon tartására. Enyhébb esetben segítenek a gombaölő kenőcsök és ecsetelők (Castellani oldat), de ha két héten belül sincs javulás, forduljunk orvoshoz.
Tisztítsd meg lábaidat!
Szabadítsuk meg a bőrt a rárakódott szennyeződéstől és bacilusoktól. Lehetőleg PH-semleges, szappan- és alkoholmentes mosakodószereket használjunk, mert ezek nem szárítják a bőrt.

Formázd a körmöket!
A körmöket áztatás előtt, szárazon lehet szépen formázni. Ne vágjuk ki a széleket ollóval, hanem reszeljük őket egyenes formára körömreszelővel, így elkerülhetjük a benövéseket, és az egyéb sérüléseket. A körömreszelést mindig egy irányba végezzük, különben a körmök behasadnak és érdesek lesznek!

Vegyél lábfürdőt!
A bőr puhítására alkalmas egy 10-15 perces meleg vizes, kellemes, vérkeringést fokozó gyógynövényes vagy illóolajos lábfürdő, melyet összeköthetünk egy kis öngyógyítással is:
• Ha a láb duzzadt és fáradt: Cseppentsünk lábvizünkbe menta-, illetve citromfűolajat, vagy adjunk hozzá kakukkfű teát és egy evőkanál tengeri sót. Hatásos lehet, ha főtt krumpli levét öntjük a lábvízhez.
• Amikor kiszárad: Keverjünk össze fél csésze mézet egy csésze langyos tejjel, és adjuk a lábvizünkhöz. Hidratálja a bőrt, ha 3 kanál olívaolajat adunk a lábvízhez.
• Nyugtatásra: Tegyünk lábvizünkbe egy csésze szódabikarbónát, vagy cseppentsünk bele levendulaolajat.
• Izzadékony lábra: Főzzünk egy liter teát diólevélből, kamillából, cserszömörce levélből, és ha lehűlt, adjuk hozzá lábvizünkhöz.
• Lábgomba esetén: Almaecetet vagy diólevél, tölgyfakéreg illetve fehérüröm főzetet öntsünk a lábvízhez.
Ha a mosdótál aljába néhány kerek kavicsot is szórunk, és lábfürdőzés közben tapossuk, egyben talpmasszázst is végzünk, mellyel nemcsak lábunkat, hanem egész testünket is energizálhajuk.

Ne feledd a körömágybőrt!
Óvatosan toljuk vissza a körömágy bőrét, soha ne vágjuk le! Ha bőrünk érzékeny, fejezzük be a műveletet fertőtlenítéssel, vagy alkalmazzunk körömágyápoló olajat.

Jöhet a bőrradír és a kezelés!
• Az elhalt hámsejteket bőrradírral távolíthatjuk el. Egy evőkanál olívaolaj és két evőkanál tengeri só keverékével dörzsöljük át a talpat és a lábhátat. Akár körömkefével is rásegíthetünk.
• A vastagabb bőrkeményedést habkővel vagy sarokreszelővel távolítsuk el.
• Tyúkszem esetén érdemes szakemberhez fordulni, de ha otthon próbálkozunk vele, akkor tapasszal, ecsetelőkkel vagy szódabikarbónás vízben áztatással, majd vérehulló fecskefűvel való ecseteléssel kezelhetjük.
• Berepedt sarokbőr esetén távolítsuk el az esetleges felgyűlt bőrrétegeket, majd használjunk sarokpuhító kenőcsöket, balzsamokat.
• A besárgult körmöket dörzsöljük át citromhéjjal, amely kiváló fehérítő.


Hidratáld és masszírozd át!
Ezután érdemes a lábhátat és a talpat bőrnyugtató, hidratáló krémmel bekenni és a lábujjaktól a sarok felé körkörösen átmasszírozni. Alkalmazhatunk olívaolajos vagy krémes pakolást is: kenjük be lábunkat vastagon, tekerjük be meleg törölközőbe, majd 3-5 perc múlva öblítsük le.





Töröld szárazra, és pihentesd!

Alaposan töröljük át lábainkat, majd kissé felpolcolva pihenjünk egy kicsit.

Tornáztasd!
Javul a láb vérkeringése, ha mindkét irányba bokakörzéseket végzünk, lábujjunkkal felemelünk a földről egy ceruzát, illetve lábmasszírozó hengert vagy teniszlabdát görgetünk talpunkkal.

Koronázd meg egy szép lakkal!
Lábfürdő után érdemes két órát várnunk a lakkozással, különben lepereghet a festék. Lábujjaink közé fűzzünk összesodort papírzsebkendőt, vagy szivacsot, hogy ne kenődjön el a festék. A körömlakk alá vigyünk fel egy réteg alapozó lakkot, így nem sárgul be a köröm.

Éjszakára krémezd be!
Reggelre bőrünk selymes lesz, ha lefekvés előtt alaposan bekenjük lábainkat hidratáló krémmel, és vastag pamutzokniba bújtatjuk őket.


 



Mi ezekkel kényeztetjük elgyötört lábainkat (kattints a képekre a nagyobb verziókhoz): 








 





NATURLAND Fitness lábápoló balzsam Ára: 560,-







Scholl pattogós, hűsítő zselé
Ára: 899,-
 





Oriflame hűsítő, frissítő folyékony lábpúder
Ára: 799,-






BALEA Fuss revitalizáló lábfürdősó Ára: 539,-
 







Gehwoll lábfürdő koncentrátum levendulával
Ára: 1.490,-
 




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top