Szépüljünk

Hajmeresztõ tippek, tartós haj!

Tartós frizurát szeretnél, de nem tudod, milyen hajformázót válassz? Nem könnyû eligazodni a termékek rengetegében, de egy kis segítséggel fix, hogy sikerül kiválasztanod a számodra legjobb megoldást!





Hajunk típusától, hosszától, a vágás módjától, az elérni kívánt stílustól és tartósságtól függően más-más hajformázót érdemes választanunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy polcunknak roskadoznia kell a sokféle kencétől, elég jól kiválasztanunk néhányat, és azok ügyes kombinálásával mindig elérhető a megfelelő hatás.


Hajformázó praktikák

1. A jó hajformázó ismérvei
A hajformázók és rögzítők egyik típusa a hajszálakba beszívódva fejti ki hatását, míg a többi rátapadva a hajszálakra, ragacsos réteget képez rajtuk, amitől azonban összetapad, és nehézzé válik a haj. Egészségesebb és természetesebb hatású lesz frizuránk a beszívódó hajrögzítőktől.



Ezekből érdemes jó minőségűeket beszerezni, mint a profibb fodrászszalonokban kapható vagy rendelhető Tigi, Redken, Paul Mitchell, Joico, Matrix, vagy a problémás hajra ajánlott, természetes alapú Creative Walk márkák.

2. Szerezd be az alapokat!
Alapvető kellék a hajlakk, a zselé vagy a wax, illetve a hajhab. A legkezelhetetlenebb hajból is tartós frizurát varázsolhatunk, ha ezeket külön-külön, vagy kombinálva



használjuk. Legerősebb rögzítő a hajlakk, ezt követi a zselé és a wax, leggyengébb pedig a hajhab. Az egyes termékeken belül is vannak tartósabb, extra változatok, és normál vagy finomabb hatású termékek. Minél gyengébb a hajunk, vagy minél tartósabb frizurát szeretnénk, annál erősebb készítményeket érdemes választanunk.

3. Óvatosan vidd fel őket!
A hajformázók a fejbőrre kerülve irritációt, zsírosodást és egyéb kellemetlenségeket okozhatnak, ezért ügyeljünk arra, hogy csak a hajra, és ne a fejbőrre vigyük fel őket.

4. Kombinálj bátran!
Minél kevésbé van tartása hajunknak, annál többféle rögzítőt



érdemes alkalmaznunk, mert erősítik egymás hatását. Kezdjük a nedves hajra felvitt hajhabbal, majd használjunk zselét vagy waxot, végül pedig hajlakkot. Ha kezünkben összekeverjük a habot a zselével, és úgy visszük fel a nedves hajra, még tartósabb a hatás. Hatékonyak a L’Oreal hajzselék, és erős tartást ad a hajnak a Tigi Bed Head Control Freak extra erős hajhab.

5. Hajlakk vizesen és szárazon
Ha a nedves hajra is fújunk egy kis hajlakkot beszárítás előtt, könnyebben formázható lesz. A száraz hajra fújt lakk kívülről támasztja meg a hajat, és rögzíti a már megformázott frizurát.





6. Ne félj a waxtól!

Sokan kerülik a waxot, mert attól félnek, hogy zsírosodik tőle a haj. Ez azonban csak akkor fordul elő, ha piszkáljuk, túrjuk a hajunkat, és ezzel a wax a fejbőrre kerül. Rövid, tépett hajnál a wax vagány “tincsező”, de a hosszú hajúak hajvégápolóként is alkalmazhatják, különösen hatékony melírozott, festett haj esetén. Használjuk mértékkel, elég egy mogyorónyi mennyiséget felvinnünk hajszárítás után.

7. Wax-stift – Csak egy húzás, és kész!
Nagyon beállított, igazán extrém frizurát is létre lehet vele hozni, olyan erős a hatása. (pl. Schwarzkopf wax-stift)





8. Out-of-bed – Az azonnali segítség

Ha elfeküdtük a hajunkat, de nincs időnk a reggeli hajformázásra, kenjünk a hajunkra egy kis out-of-bed krémet (pl. Joico). Nem kell bevizezni a hajat, vigyük fel a krémet szárazon, és kezünkkel formázzuk meg a rakoncátlan tincseket. Magas víztartalma miatt nem kell utána hajat mosni.

9. Néhány különlegesség
Kifejezetten bulikra és partikra használhatjuk a különféle fénykrémeket, fényspray-ket, színes zseléket, melyektől a haj csillogó és illatos lesz. (pl. Tigi Bed Head Headrush fényspray)








Frizurákhoz illő hajformázók
1. Rövid, vagy fülig érő átmenetes hajra
Rövid hajhoz bátran használhatunk hajzselét, mellyel a vad tüsitől a kócoson át a lazán hullámosig bármit megalkothatunk. Ha habbal kombináljuk, még tartósabb és látványosabb a hatás, mert a hajhab fixáló hatásán kívül volumennövelő is. A tépett, átmenetes hajat érdemes habbal beszárítanunk, és a végére waxot tennünk, így a tincsek jól kiemelhetők.

2. Hosszú hajra
Ha kifejezetten tartós frizurára vágyunk, használjunk hajhabot, erősebb zselét, és végül lakkot. Ha lágyabb, mégis szépen formázott hajat szeretnénk, a hajhab után megteszi egy gyengébb zselé, és némi hajpermet (pl. Fructies).





3. Lelapuló hajra

Hajtőemelő habbal (pl. L’Oreal) emeljük meg a töveket, majd fejünket lehajtva kb. 20 cm távolságból fújjuk be a hajunkat lakkal.

4. Ha dúsabbat szeretnél
Dúsítja a hajat, ha fejünket oldalra döntve a hajszálak közé fújunk egy kis hajlakkot, vagy lehajtott fejjel lakkozzuk be frizuránkat. Hatékony a Paul Mitchell tömegnövelő hajlakk, azonban vigyázzunk a különféle volumennövelő gélekkel és balzsamokkal, mert ragacsos réteget képezve a hajszálakon, összetapasztják és lehúzzák a hajat.

5. Göndör hajra
A göndör hajúak frizurája egy kis zselétől vagy waxtól szép, rendezett hatást kelt. (pl. L’Oreal hajzselé vagy Redken wax).

6. Egyenesből göndört
Örök törvény, hogy az egyenes hajúak göndört szeretnének, és fordítva. A Joico hajgöndörítő termékek hatásosak, alkalmazásuk során azonban ügyeljünk arra, hogy langyos levegővel szárítsunk hajat.

7. Göndörből egyeneset
Jó minőségű hajkiegyenesítő a Joico Straight Adge. Vigyázzunk arra, hogy hajunkat ne érje víz, amikor hajkiegyenesítő termékeket használunk.




Keresed a neked való hajformázót? Nem tudsz választani? Segítünk! Kattints ide a tökéletes frizuráért »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top