Szépüljünk

Fenyeget a tincstelenség!

A hajhullás az egyik legrettegettebb hajbetegség. Ha nem teszünk ellene, a tét akár fejünk díszének fokozatos elvesztése is lehet. Ezért érdemes mindent elkövetnünk, hogy mielõbb orvosoljuk a fenyegetõ problémát.





Naponta mintegy száz hajszálat veszítünk el normális esetben. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy fésülködésnél, hajmosáskor gyanúsan sok hajszálunk hullik ki, fennáll a kóros hajhullás veszélye.


A hajhullás típusai és okai

1. Hormonális eredetű hajhullás
Felelőse lehet a “férfiasító” androgén hormon. Túlsúlya részleges vagy teljes kopaszodást eredményez férfiaknál, a folyamatot öröklött tényezõk határozzák meg. Nőknél ritkábban, főleg az androgén hormonra érzékenyebbeknél fordul elő, oka lehet a női nemi hormon (ösztrogén) termelésében keletkezett zavar is (a szoptatás alatt, fogamzásgátlók szedésének abbahagyása után, illetve a menopauza idején).







Fotó: Schwarzkopf
2. Foltos hajhullás
Általában kör alakban jelennek meg a fejbőrön a kopasz foltok. Több oka lehet, a depressziótól, nagyfokú fáradtságtól és immungyengeségtől kezdve a szervezetben előforduló gyulladásos gócokon, a fejbőr gombás fertőzésein, a hormonális hatásokon, mérgezéseken át egészen a gyógyszer-mellékhatásokig.

3. Diffúz hajhullás
A leggyakoribb, és egyben a legkevésbé veszélyes hajhullás, amely főleg a nőket érinti. Jellemzője, hogy a haj ritkásabb lesz, és a hajszálak elvékonyodnak. Oka többek között a stressz, különféle krónikus betegségek, gyulladásos góc a szervezetben, valamint a helytelen táplálkozás okozta hiánybetegségek.

A különféle belső okok mellett olyan külső tényezők is felelhetnek a hajhullásért, mint a hajfestés, a dauer, az agresszív mechanikai hatások, mint a helytelen fésülés, szárítás, vakarózás, hajtekergetés, a röntgensugárzás, az elektroszmog, a szennyezett levegő vagy a túlzott napozás.


Mit tegyünk, ha hullik a hajunk?



Fűben-fában van az orvosság

• Virágpor: napi 15-20 g 2-3 adagban étkezések előtt tisztán elfogyasztott, vagy vízben, teában feloldott virágpor heti 3-4 hetes kúraként alkalmazva hatékony lehet hajhullás ellen.

• Olívaolaj: este masszírozzuk lágyan fejbőrünkbe, fedjük be kendővel, és reggel öblítsük le

• Hagyma: két fej hagymát összeturmixolva a masszát tegyük néhány percre a problémás fejbőrre

• Csalán, bojtorján, rozmaring, orvosi zsálya: teaként elfogyasztva és hajöblítőként alkalmazva hatékony hajhullás ellen

• Uborkalé, nyírfakivonat, ginzeng: serkenti a hajnövekedést

• Szezám-, kókuszolaj: csökkenti a hajhullást

• Kamilla, aloe vera: csökkenti a hajgyökerek gyulladását


Próbáljuk meg kideríteni a hajhullás okát! Ha a helyzet súlyos, például hirtelen indul meg a hajhullás, foltokban történik, nagymértékű, esetleg viszketéssel, hámlással jár, ne kísérletezzünk magunk, hanem mielőbb forduljunk orvoshoz.

1. Táplálkozzunk változatosan!
Az alultápláltság, a vegetarianizmus, valamint az egyoldalú, fehérjeszegény étrend hajhulláshoz vezethetnek. Ezért óvatosan fogyókúrázzunk, és mindig törekedjünk a változatos étkezésre. Kerüljük a túl sok cukor, só és állati zsiradék fogyasztását, együnk több halat, csirkét, szóját, gabonafélét valamint hüvelyeseket.

2. Gondoskodjunk a megfelelő vitamin- és nyomelem-bevitelről!
Az A-, B-, E-, H-vitaminok, a vas, a cink, a jód és a folsav hiánya is hajhulláshoz vezethet.

3. Igyunk sok folyadékot!
Fogyasszunk naponta legalább 2,5 liter folyadékot ásványvíz, gyógytea vagy friss gyümölcslé formájában. Ez elősegíti a méregtelenítést, javul a vérkeringés, és fokozódik a hajhagymák tápanyagellátása.

4. Óvakodjunk a stressztől!
Próbáljunk meg többet pihenni, aludni, és amikor csak lehet, kikapcsolni, félretéve a gondokat.

5. A masszázs csodákra képes!
A fejbőrmasszázst 3-5 percig alkalmazva hajmosáskor elősegítjük a hajhagymák vérellátását és méregtelenítését.





6. Kerüljük a hormonális fogamzásgátlókat!

A fogamzásgátlók felborítják a szervezet természetes hormonháztartását, ami hajhullást is okozhat. Ha mégis ezt a módját válasszuk a védekezésnek, csak rendszeres orvosi ellenőrzés mellett tegyük.

7. Kíméljük hajunkat!

• Ne cibáljuk a fésűvel: hajmosás előtt alaposan fésüljük át hajunkat, viszont vizesen kerüljük a fésülést, mert sérülhet a haj.

• Fontos a jó sampon: hajtípusunknak és fejbőrünk állapotának megfelelő, természetes alapanyagú, gyógynövényes sampont válasszunk, melyet kevés vízzel higítva vigyük fel a hajra.





•
Öblítsük alaposan: öblítsük hajunkat legalább annyi ideig, mint ameddig a haj a samponnal érintkezett.

• Ne szárítsuk forró levegővel: hajmosás után gyengéden töröljük meg hajunkat, ne dörzsöljük. A hajszárítást alacsony fokozaton végezzük akkor is, ha több időt vesz igénybe.

• Óvatosan a hajfestékkel és a dauerral: kerüljük a gyakori dauert, és ha nem akarunk lemondani a hajfestésről, használjunk természetes alapanyagú készítményt.






Nekünk bevált:

• Vichy Dercos
• Rising hajgyógyászat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top