Szépüljünk

Felejtsük el az izzadást!

A kellemes nyári napokat elronthatja a fokozott izzadás elleni ádáz küzdelem. Vajon miért van az, hogy míg egyesek alig, mások szinte megállás nélkül izzadnak? Mindenki számára létezik megoldás!





Az izzadás természetes jelenség, feladata a testhőmérséklet szabályozása, és az anyagcsere során felhalmozódott káros méreganyagok kiválasztása. Végterméke kellemetlen szagú folyadék, mely vízből, ásványi sókból, hormonokból, savakból és egyéb anyagokból áll.

Mi befolyásolja az izzadság mennyiségét?

A verejtékmirigyek működése az agy külön központjának befolyása alatt áll. Ez az idegi szabályozás egyénenként különböző, ezért van az, hogy bizonyos emberek alig, míg mások könnyen izzadnak. Az izzadékonyság lehet örökletes, de befolyásolhatják külső körülmények is. Minden hatás, amely növeli a bőr vérbőségét, izzadást vált ki. Izzadhatunk a fizikai megterheléstől, de a stressztől, félelemtől vagy erős érzelmektől is. Emellett az erős fűszerek, az alkohol, a kávé, a tea és a dohányzás is befolyásolják az izzadást.





Hol a határ a normális és a túlzott izzadás között?

Ha valaki bármely szituációban, testi megerőltetés és egyéb kiváltó ok nélkül is izzad, akkor az már nem egészséges. Ha csak bizonyos helyeken aktív az izzadás, mint a tenyér, a talp, a homlok, vagy a hónalj, annak oka lehet a központi idegrendszer működési zavara, de genetikai eredetű is lehet. Ha egy négyzetméter feletti területre, a test bármely részére kiterjed az izzadás, annak hátterében valamilyen betegség áll, például pajzsmirigy-túlműködés, hormonális zavarok vagy erős szorongás. Ilyenkor legjobb orvosi segítséget kérni a kiváltó ok felkutatásához. Túlzott izzadást különböző gyógyszerek is előidézhetnek, de akár az elhízás egyik következménye is lehet.

Mitől függ a testszag?

A verejték összetevőinek mennyisége, aránya egyénenként különböző, ezért nem egyforma az emberek testszaga. Ez az arány sok mindentől függ. Például a menstruációs ciklus során változik a nők hónalji izzadságában található feromonok mennyisége, ezáltal a verejték szaga is. De az izzadság összetétele függ a táplálkozástól is. Bizonyos aromaanyagok, mint a fokhagyma, a vöröshagyma és az erős fűszerek, valamint a vitaminok, például a B-vitamin, kiválasztódhatnak a verejtékben, jellegzetes szagot adva annak.





Természetes izzadásgátlás


• Rendszeres tisztálkodás: túlzott izzadás esetén elengedhetetlen, hogy minden nap akár többször is alaposan tisztálkodjunk, és sűrűbben mossunk kezet. Érdemes zsályás szappant választani a mosdáshoz.
• Távolítsuk el hónaljszőrzetünket: így könnyebb a bőrfelület tisztán tartása. • Helyes öltözék: hordjunk pamutból, lenből vagy selyemből készült szellős ruhákat, természetes anyagból készült alsóneműket, és természetes anyagú, jól szellőző cipőt.
• Gyógyteák
Zsályatea:
egy teáskanál zsályateát forrázzunk le fél liter vízzel, hagyjuk ázni tíz percig, majd szűrjük le. Naponta három csészényit igyunk meg.
Pszichés eredetű izzadás esetén: segít a bazsalikom, citromfű, levendula, galagonyavirág vagy szurokfű tea.
• Gyógyfürdők, lemosók:
Apróbojtorján-tölgyfakéreg-zsálya 3:2:1 arányú keverékéből 4 evőkanálnyit főzzünk 15 percig egy liter vízben, szűrjük le, öntsük fürdővizünkhöz, és tartózkodjunk benne 15-20 percig. A teákban levő cserzőanyagok összehúzzák a verejtékmirigyeket.
• Hónaljizzadás ellen: naponta mossuk meg hónunk alját egy marék tölgyfalevél és mezei zsurló keverékéből készült főzettel (1 liter forró vízzel öntsük le a leveleket, majd hagyjuk kihűlni).
• Lábizzadás ellen: használ a melegvizes, ecetes vizes lábfürdő, a szódabikarbónás lábfürdő (1 liter vízhez keverjünk 2 kanál szódabikarbónát), vagy a tölgyfakéregből vagy zsályából készült főzettel gazdagított lábfürdő.
• Kerüljük a zsíros, nehéz ételeket: amellett, hogy hizlalnak, nehezebben emésztjük meg őket, telítettnek, nehéznek érezzük magunkat, így könnyebben elfáradunk, és többet izzadunk.
• Relaxáljunk, ha az izzadást stressz okozza
• Segíthetnek a homeopátiás szerek.






Mesterséges izzadásgátló szerek


• Hónalji izzadásgátlás
Fertőtlenítő hatású dezodorok, stiftek, gélek, roll-onok: fertőtlenítő, baktériumölő anyagokat tartalmaznak
• Hintőporok és púdersray-k: fertőtlenítő, szárító és illatosító hatásúak.
• 24 órás izzadásgátlók: alumíniumvegyületeket tartalmaznak, amelyek kikristályosodnak a verejtékmirigyek kivezetőcsöveiben, így elzárják a verejték bőrfelszínre jutásának útját.
• Injekciós izzadásgátlás: modern módszer, apró, botulintoxinos injekciókat fecskendeznek a megfelelő helyekre, melyek megszüntetik a verejtékmirigyek idegi ingerlését, így akár 11 hónapra is meggátolhatják az izzadást.
• Castellani oldat: gyógyszertárban kapható gombaölő készítmény.






Nekünk bevált:

Dove izzadásgátló stift
Vichy hipoallergén izzadásgátló golyós deo
Rexona Aloe Vera

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top